Foto: bonpari
Prinášam vám opäť jeden z ďalších dedkových super receptov.. Ja som jeho pagáčiky robila dnes prvýkrát, ale podarili sa mi hneď na prvý šup.
porcií
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
30 g |
|
1 ks |
|
2 ks väčšie |
|
1 polievková lyžica |
|
1 ks (palmarin, hera) |
|
4 polievkové lyžice |
|
na posypanie |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Do múky rozmrvíme kvasnice, pridáme soľ, kyslú smotanu a vajcia. Prilejeme roztopený tuk a nakoniec prídu oškvarky. Metličkami na kysnuté cesto vymiešame.
- 2
Cesto necháme odležať a nakysnúť. Ja som použila misku-kysku (tam mi cesto kyslo asi polhodinku). Cesto je mastnejšie a vláčne, treba teda poriadne múčiť dosku i valček, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- 3
Nakysnuté cesto vyvaľkáme a prekladáme nasledovným spôsobom. Sprava doľava, zľava doprava, zvrchu nadol a zdola nahor. Takto poskladané rozvaľkáme a postup opakujeme 5-krát, priebežne múčime.
- 4
Poslednýkrát vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm a necháme ešte polhodinu podkysnúť. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potierame osoleným vajcom a posýpame drveným kmínom.
- 5
Pečieme približne 25 minút na 180 stupňov. Ku koncu treba sledovať a keď budú mať peknú farbu, môžete vybrať aj skôr. Moja trúba pečie tak všelijak, preto čas je iba orientačný.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu