Dedkove (škvarkové) pagáčiky

bonpari - fotkabonpari, 30. marca 2012
Dedkove (škvarkové) pagáčiky
Foto: bonpari

Prinášam vám opäť jeden z ďalších dedkových super receptov.. Ja som jeho pagáčiky robila dnes prvýkrát, ale podarili sa mi hneď na prvý šup.

50 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
30 g
1 ks
2 ks väčšie
1 polievková lyžica
1 ks (palmarin, hera)
4 polievkové lyžice
 na posypanie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Do múky rozmrvíme kvasnice, pridáme soľ, kyslú smotanu a vajcia. Prilejeme roztopený tuk a nakoniec prídu oškvarky. Metličkami na kysnuté cesto vymiešame.

  2. 2

    Cesto necháme odležať a nakysnúť. Ja som použila misku-kysku (tam mi cesto kyslo asi polhodinku). Cesto je mastnejšie a vláčne, treba teda poriadne múčiť dosku i valček, aby sa s ním lepšie pracovalo.

  3. 3

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme a prekladáme nasledovným spôsobom. Sprava doľava, zľava doprava, zvrchu nadol a zdola nahor. Takto poskladané rozvaľkáme a postup opakujeme 5-krát, priebežne múčime.

  4. 4

    Poslednýkrát vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm a necháme ešte polhodinu podkysnúť. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potierame osoleným vajcom a posýpame drveným kmínom.

  5. 5

    Pečieme približne 25 minút na 180 stupňov. Ku koncu treba sledovať a keď budú mať peknú farbu, môžete vybrať aj skôr. Moja trúba pečie tak všelijak, preto čas je iba orientačný.

Diskusia k receptu

bonpari
a aky zmysel by malo prosim ta, keby iba zbieral recepty a nic z toho nerobil? :) dedko je super kuchar a ja robim len tie recepty od neho, ktore ma rokmi odskusane, su overene a viem, ze su super, teda aspon mne chutia..
jerica
krásne pagáčiky, si šikulka , pozdravuje dedka , pridávaj aj ďaľšie rodinné recepty :-))
margaretka28
Hm škoda že nemám doma oškvarky,už aj by som ich zajtra piekla,ale aspoň si ich uložím do kk a budú neskôr.
tykadielko
ja robím z podobného receptíka pagáče,len pridávam aj uvarené zemiaky :-)...si šikulka po dedovi....pozdravkaj :-)
orchidea
Pagáčiky máš ozaj krásne, ja ich zbožňujem a vyskúšala som už veľa receptov, bohužiaľ nikdy sa mi nepodaria tak ako by som chcela a neviem prečo. Vyskúšam aj tento tvoj recept, možno už budem spokojná. Tým nechcem povedať že sú recepty na vine...vina je vo mne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia