Dedkove (škvarkové) pagáčiky

Autor receptu: bonpari

Prinášam vám opäť jeden z ďalších dedkových super receptov.. Ja som jeho pagáčiky robila dnes prvýkrát, ale podarili sa mi hneď na prvý šup.

50 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do múky rozmrvíme kvasnice, pridáme soľ, kyslú smotanu a vajcia. Prilejeme roztopený tuk a nakoniec prídu oškvarky. Metličkami na kysnuté cesto vymiešame.
  2. Cesto necháme odležať a nakysnúť. Ja som použila misku-kysku (tam mi cesto kyslo asi polhodinku). Cesto je mastnejšie a vláčne, treba teda poriadne múčiť dosku i valček, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme a prekladáme nasledovným spôsobom. Sprava doľava, zľava doprava, zvrchu nadol a zdola nahor. Takto poskladané rozvaľkáme a postup opakujeme 5-krát, priebežne múčime.
  4. Poslednýkrát vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 1 cm a necháme ešte polhodinu podkysnúť. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré potierame osoleným vajcom a posýpame drveným kmínom.
  5. Pečieme približne 25 minút na 180 stupňov. Ku koncu treba sledovať a keď budú mať peknú farbu, môžete vybrať aj skôr. Moja trúba pečie tak všelijak, preto čas je iba orientačný.