Dedkov guláš

bonpari - fotkabonpari, 12. augusta 2011
Dedkov guláš
Foto: bonpari

Opäť raz jeden z dedkových skvelých receptov.. Kto nemá rad lečové guláše a môže trošku pikantnejšiu chuť, bude to ideálny obedík ;)

150 minút
príprava

Suroviny

1 kg
4 ks
5 ks
3 ks
190 g
2 čajové lyžičky
1 čajová lyžička
2 čajové lyžičky
1 čajová lyžička
1 čajová lyžička kopcom
 štipka
2 polievkové lyžice

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na prípravu potrebujeme 2 hrnce. Síce sa to dá uvariť aj v jednom, no takto to je podľa mňa chutnejšie, lebo chute sa lepšie prepoja.

  2. 2

    1. hrniec = na oleji smažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, po pár minútach pridáme pretlačený cesnak, všetky koreniny a nakoniec pretlak (všetko pri stálom miešaní opekáme asi 10-15 minút)

  3. 3

    2. hrniec = na oleji opečieme mäso nakrájané na kocky a to tak, aby sa zatiahlo z každej strany

  4. 4

    Takto opečené mäso pridáme do hrnca s koreninami a zalejeme vriacou vodou tak, aby nepresahovala viac ako 3 cm nad mäso. (Tie 3 cm sú najideálnejšie.)

  5. 5

    Za občasného miešania všetko dusíme na slabom plameni asi 2 hodiny, kým mäso úplne nezmäkne. Vhodné je použiť pod hrniec liatinovú platničku, aby sa nám to nepripálilo.

  6. 6

    Keď je mäso mäkké, pridáme zásmažku. Guláš necháme prevrieť a môžeme podávať, najlepšie s knedľou. Zásmažka: oleja (primerane) a 2 polievkové lyžice hladkej múky opečieme na panvici do slabohneda.

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
recept na guášik sa mi páči, ale 3 dcl oleja + 1 dcl oleja do zápražky, tam bude určite chyba pri písaní receptu. 4 dcl oleja na 1 kg mäsa ? Ak tu nie je chyba, tak ja pri varení s tukmi viac šetrim, potom prosim o prepáčenie
Az som dostal chut na gulas. Neviem sa dockat soboty. Bude veselo. Toho oleja aj mne sa zda trochu vela. No neviem, namiesto oleja do gulasu zasadne davam br. mast.
No dedko s babkou su zvyknuti na vela oleja ci masti :) Ale pravda je, ze ho tolko vobec netreba. Skusala som davat aj len tak odoka a dobry bol, takze dakujem za upozornenie.
Práve ho papkám a je vynikajúci. Ale ja som nezahusťovala, nechala som šťavu samú zredukovať, práveže som musela doliať trošku vody, lebo to bolo až príliš husté :-) Oleja som dala podľa seba.
Dnes som robila na obed - výborné mäsko! Rovnako som nemusela zahusťovať, šťava sa krásne zredukovala. Ako prílohu som použila halušky - niekto ich volá maďarské halušky.

Pridaj komentár k receptu: