Dánska narodeninová torta - Jordbærlagkage fotorecept

adakovalinka - fotkaadakovalinka, 4. júna 2015

Lagkage je v preklade vrstvený koláč, alebo torta. Pripravuje sa na narodeniny s rôznymi obmenami. V našej partii najčastejšie robíme s jahodami, keďže sú Zobraziť celý popisLagkage je v preklade vrstvený koláč, alebo torta. Pripravuje sa na narodeniny s rôznymi obmenami. V našej partii najčastejšie robíme s jahodami, keďže sú dostupne skoro vždy, alebo s iným ovocím ktoré je čerstvé a dostupné. Na ozdobu sa taktiež môžu použiť mandľové lupienky, kandizované ovocie či iné. Taktiež plnky môžu byť karamelové, čokoládové alebo akékoľvek si viete predstaviť. Tu je jedna z mojich obľúbených variant :)

8
porcií
50 minút
príprava
35-40 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
100 g
150 g
5 PL
 štipka
Krém 1:
4 ks
50 g
25 g
5 dl
Krém 2:
250 g
50 g
400 g
1 čl
Ozdoba a ovocie:
750 g
50 g
200 g




Postup

  1. 1

    Bielka si vyšľaháme so štipkou soli skoro do tuha. Postupne pridáme cukor a stále miešame na najvyššom stupni. Bielka sa musia vyšľahať pekne do tuha, aby sa tvorila špička. Do hotovej peny postupne pridávame žĺtka zmiešané s olejom. Miešame na najslabšom stupni. Nakoniec do peny vmiešame preosiatu múku. Mala by sa vmiešať čo najšetrnejšie. Aj keď musím priznať, ja ju vmiešavam mixérom.

  2. 2

    Cesto nalejeme do formy a posunieme na okraje, aby bolo rozliate rovnomerne. Pečieme 35 - 40 min aby bolo upečené do zlatista. Cesto necháme odpočívať a vychladiť. Zatiaľ si pripravíme ostatné ingrediencie.

  3. 3

    Krém číslo jedna musí chladnúť, preto ho odporúčam robiť ako prvý.
    Krém 1:
    4dl mlieka si dáme variť, dajte pozor nech neprihorí, radšej ho ohrievajte pomaly. Žĺtka a hnedý cukor (ja používam nerafinovaný, najtmavší) vymiešame. Keďže má cukor veľmi dobrú karamelovú chuť, už viac ochucovania nepotrebuje, ale pokiaľ používate iný cukor, napríklad biely, teraz pridajte vanilku alebo inú príchuť. Škrob zmiešame s 1dl mlieka a pridáme do žĺtkovo – cukrovej hmoty. Všetko spolu dobre rozmiešame a prilejeme do horúceho mlieka. Neustále hmotu miešame na stredne silnom plameni až kým vznikne tuhý krém. Ten následne prelejeme do misky (najlepšie sklenej) aby krém chladol. Občas ho premiešame.

  4. 4

    Krém 2:
    V mixéry si vyšľaháme smotanu a cukor až kým nevznikne tuhá šľahačka. V druhej miske si rozmiešame tvaroh a vnútro vanilkového struku, alebo ľubovoľnú arómu. Potom obe zmesi opatrne zmiešame a vznikne hustá šľahačková pena.

  5. 5

    Ostatné vrstvy sú v mojom prípade jahody, nahrubo rozdrvené makrónky (s Amarettom) a strúhaná horká čokoláda. Taktiež korpus polievaj studenou kávou s trochou Amaretta. Všetky ingrediencie si pripravíme, korpus koláča rozkrojíme na 2 alebo 3 časti, je to na vás a na vašich preferenciách ale podľa mňa sú lepšie 3.

    Dánska narodeninová torta - Jordbærlagkage (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja tortu vrstvím priamo na tácke, začnem asi lyžičkou krému, ktorú dám do stredu tácky, aby sa korpus nešmýkal. Potom položím prvý korpus, ktorý polejem asi lyžicou kávy s likérom, potriem krémom číslo 1 a naukladám jahody.

    Dánska narodeninová torta - Jordbærlagkage (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na ne natriem krém číslo 2, posypem makrónkami a čokoládou. Toto poradie opakujem, jahody jemne zatlačím do krému aby torta držala tvar, ale má vyzerať tak ležérnejšie, ale to je tiež podľa vkusu :)

    Dánska narodeninová torta - Jordbærlagkage (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrch je vždy iný, pokiaľ chcete niečo napísať, môžete tortu poliať čokoládou alebo napísať čokoládou na poslednú vrstvu. Najlepšie je tortu zdobiť až pred podávaním, nech ostane pekná. Ja som v tomto prípade použila zvyšné jahody, makrónky a čokoládu. Pre farebnosť som pridala zelený lístok mäty, keď už ju mám zasadenú. Asi ako každá torta, musí odstáť v chladničke jeden deň, aby sa vrstvy spojili. Tá námaha však stojí za to.

    Dánska narodeninová torta - Jordbærlagkage (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prajem dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

ocko
velmi pekne dakujem ze ste sa unuvala a tortick a je prekrasna nieco ine .Dakujem za pekne rozpisaneho receptu
dara2112
Perfektna profi prezentacia a vysledok nadhera iste aj chutová pozdravujem a dakujem za inšpiraciu ukladam pekny večer
babidka
Velmi pekna a lakava .Uz len pri citani receptu si dokazem predstavit tie krasne chute :-)
pacik
Tortička je lákavá, len ako sa to krája?
adakovalinka
@babidka ďakujem ste milá :)
@pacik keď jeden odleží tak sa vrstvy spoja a krája sa lepšie ako si myslíte, naozaj :) a pokiaľ chcete mať uhľadené ohraje, plnky sa dajú použiť aj na to :)
@tinca ďakujem :)
drajan
veľmi sa mi páči, len ...krájanie je asi dosť obtiažne, alebo sa nekrája na klasické trojuholníky?
mesiar50
Pekna, gustiozna torta a v reze je tiez pekna.
Gratulujem. * * * * *
mariamka
ja by som ju premenovala na "Damska.." je krasna, taka lezerna, "vykotena" a pritom chutna,, z fotiek ani neviem, ktoru si vybrat, ale asi 7; 8; v reze,, vsetky su vydarene,, pekna praca
adakovalinka
@ ďakujem
@ mariamka ďakujem za pekné slová :) , no pri mne by to Damska kľudne mohla byť, premenujem vždy všetko a každého :)
adakovalinka
komu sa nechce robiť torta, ale má chuť na jahody, môže použiť krém číslo 2, tiež jednoduchá dobrota :)


violeta
Mňam, v tejto horúčave, výborné, hlavne dobre zachladené, ale tej smotany stačí aj polovičné množstvo, nie? 1* :))
adakovalinka
@violeta jasné, ak robíš krém len na jedenie stačí 1:1 a pridať malý jogurt nech je to pekne krémové a bude to aj zdravšie :)
pacik
jéj, prepáč, urobila som z teba konvalinku :-)
ganovap
Výborná. Ďakujem za inšpiráciu. Robila som synovi na oslavu jeho prvých narodenín a mala úspech :)