Dagnje (slávky) s makarónmi

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 25. septembra 2012

Receptov na slávky je na Vareche naozaj požehnane. Uvádzam svoj výtvor, hlavne ako hold manželke, ktorá im konečne prišla na chuť a na tohtoročnej Zobraziť celý popisReceptov na slávky je na Vareche naozaj požehnane. Uvádzam svoj výtvor, hlavne ako hold manželke, ktorá im konečne prišla na chuť a na tohtoročnej dovolenke sa stali našou hlavnou pochutinou. Dokonca sme doviezli pár kg aj domov a usporiadali pre priateľov dagnje-jový večer. Zjedli všetko.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
2 kg
100 ml
1 ks
200 ml
4 ks




Postup

  1. 1

    Na oleji osmahneme pár strúčkov cesnaku. Keď zhnednú tak ich vyberiem. Kto má rád cesnak, kľudne ho tam môže nechať. Prípadne ho pred smažením poseká na drobno. Nasypeme slávky, podlejeme bielym vínom a dusíme kým sa slávky neotvoria. Nepodlievame ani nesolíme – majú v sebe dosť morskej vody. Ja som robil naraz 6 kg – preto tomu zodpovedá aj riad.

    Dagnje (slávky) s makarónmi - obrázok 1
  2. 2

    Po uvarení ich vylúpeme a očistíme ostatné ingrediencie. Pár slávok si necháme na ozdobu. Zohnať u nás čerstvé slávky je dosť náročné, ale v marketoch dostať už vylúpané – ušetríte si čistenie a lúpanie. Nachystáme ostatné ingrediencie. Uvaríme cestoviny – makaróny, špagety ... mylím, že je to jedno.

    Dagnje (slávky) s makarónmi - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme omáčku: na oleji podusíme paradajky a brokolicu – podlievame vývarom zo slávok. Pred koncom pridáme bylinky, vylúpané dagnje a dochutíme.

    Dagnje (slávky) s makarónmi - obrázok 3
  4. 4

    Môžeme podávať.

    Dagnje (slávky) s makarónmi - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
riadne chute mi robis, skoda ze moj manzel im na chut este stale neprisiel, ako sa ti podarilo presvedcit drahu polovicku? ja cerstve obcas kupujem v Metre, mrazene to nie je ono, mam rada tu morsku vonu ked su v hrnci, aj ked moj drahy tvrdi, ze to smrdi :-) zatial som ho naucila jest aspon chobotnicu a male krevety, aj to je uspech :-)
este ma napadlo, ze neviem, ci by som do tohto famozneho jedla davala brokolicu, neprerazila chut slavok?
rybarkuchar
@afataga - brokolici som nedal šancu aby niečo prerazila. Potrhanú na menšie kúsky som ju položil na dusiace sa paradajky a nechal v pare len zmäknúť. Poviem Ti na rovinu, keby som ju nemal jesť zo zdravotných dôvodov, tak ju všade nepchám. Ale .. Kľudne ju vynechaj.
afataga
ja proti brokolici nic nemam, mam ju rada, ale nie vsade mi pasuje a nevyzradil si mi, ako si manzelku presvedcil na tie slavky
rybarkuchar
Najprv jej vadila "chuť mora" - to hravo eliminuješ ingredienciami. Potom tvar - to bola ťažšia úloha – tak 2 roky nenápadného podsúvania pekne naaranžovaných porcií, no hlavne jedného dňa ju pochytil poriadny hlad a čuduj sa svete nič iného som v ten deň nevaril. Potom to už išlo ako po masle. Dokonca si to objednala aj v reštike.
afataga
no ved prave, najvacsi problem s vyzorom tych musli, chut mora mu az tak nevadi, vyskusam podla tvojej rady - nic ine nemame a hotovo :-) dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia