Tento recept mám z knižky Vaříme zdravě bez cukru od Aleny Mokrej. V originál recepte bol biely jogurt, ja som nahradila mandľovým mliekom. S Zobraziť celý popisTento recept mám z knižky Vaříme zdravě bez cukru od Aleny Mokrej. V originál recepte bol biely jogurt, ja som nahradila mandľovým mliekom. S mojim úpravami sa hodí aj do RAW kuchyne.
porcia
príprava
Suroviny
| 1 ks stredne veľká | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks veľká | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 ks na šťavu | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 čl alebo iná sójová omáčka | 
                                                             | 
                                                    
| 10-30 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 šálka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 pl alebo iný druh kvalitného oleja | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| zopár na ozdobenie | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Pripravíme si madľové mlieko podľa @Methi.
- 2
 Cviklu a mrkvu ošúpeme a na jemno postrúhame (ja som sa ponáhľala a strúhala som na hrubo, ale neodporúčam - na jemno je chuť výraznejšia). Obe poriadne premiešame, osolíme a okyslíme šťavou z 1/2 citróna.
- 3
 Pridáme najemno postrúhaný čerstvý chren. Vždy keď robím recept po prvý krát, tak radšej uberiem množstvo surovín, ktoré sa mi nezdajú. Tak to bolo aj s chrenom, bála som sa, že šalát bude príliš pikantný - ale chyba - chrenu som dala málo a potom som musela pridávať, aby bol "cítiť". Mandľové mlieko chuť zjemnilo, naviac chren pomáha tráveniu, takže je veľmi prospešný, preto sa nebojte dať ho toľko koľko zvládzete.
- 4
 Ochutíme omáčkou tamari, omastíme kvalitným olejom. Ja som použila olivový olej, ale môžete dať akýkoľvek kvalitný olej (rascový, ľanový...)
- 5
 Nakoniec pridáme mandľové mlieko a ešte raz poriadne premiešame. Šalát je najlepšie aspoň na 1/2hodky uložiť do chladničky, aby sa chute poriadne spojili. Podávame s celozrnným chlebom alebo ľanovými krekrami od @Natt. Na tanieri ozdobíme orieškami:-) Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 






                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu