Cviklový RAW šalát

Autor receptu: akrim

Tento recept mám z knižky Vaříme zdravě bez cukru od Aleny Mokrej. V originál recepte bol biely jogurt, ja som nahradila mandľovým mliekom. S mojim úpravami sa hodí aj do RAW kuchyne.

1-2-3
porcia
10-15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si madľové mlieko podľa @Methi.
  2. Cviklu a mrkvu ošúpeme a na jemno postrúhame (ja som sa ponáhľala a strúhala som na hrubo, ale neodporúčam - na jemno je chuť výraznejšia). Obe poriadne premiešame, osolíme a okyslíme šťavou z 1/2 citróna.
  3. Pridáme najemno postrúhaný čerstvý chren. Vždy keď robím recept po prvý krát, tak radšej uberiem množstvo surovín, ktoré sa mi nezdajú. Tak to bolo aj s chrenom, bála som sa, že šalát bude príliš pikantný - ale chyba - chrenu som dala málo a potom som musela pridávať, aby bol "cítiť". Mandľové mlieko chuť zjemnilo, naviac chren pomáha tráveniu, takže je veľmi prospešný, preto sa nebojte dať ho toľko koľko zvládzete.
  4. Ochutíme omáčkou tamari, omastíme kvalitným olejom. Ja som použila olivový olej, ale môžete dať akýkoľvek kvalitný olej (rascový, ľanový...)
  5. Nakoniec pridáme mandľové mlieko a ešte raz poriadne premiešame. Šalát je najlepšie aspoň na 1/2hodky uložiť do chladničky, aby sa chute poriadne spojili. Podávame s celozrnným chlebom alebo ľanovými krekrami od @Natt. Na tanieri ozdobíme orieškami:-) Dobrú chuť!