Cviklový RAW šalát
Autor receptu: akrim
Tento recept mám z knižky Vaříme zdravě bez cukru od Aleny Mokrej. V originál recepte bol biely jogurt, ja som nahradila mandľovým mliekom. S mojim úpravami sa hodí aj do RAW kuchyne.
1-2-3 porcia |
10-15 minút príprava |
Postup
- Pripravíme si madľové mlieko podľa @Methi.
- Cviklu a mrkvu ošúpeme a na jemno postrúhame (ja som sa ponáhľala a strúhala som na hrubo, ale neodporúčam - na jemno je chuť výraznejšia). Obe poriadne premiešame, osolíme a okyslíme šťavou z 1/2 citróna.
- Pridáme najemno postrúhaný čerstvý chren. Vždy keď robím recept po prvý krát, tak radšej uberiem množstvo surovín, ktoré sa mi nezdajú. Tak to bolo aj s chrenom, bála som sa, že šalát bude príliš pikantný - ale chyba - chrenu som dala málo a potom som musela pridávať, aby bol "cítiť". Mandľové mlieko chuť zjemnilo, naviac chren pomáha tráveniu, takže je veľmi prospešný, preto sa nebojte dať ho toľko koľko zvládzete.
- Ochutíme omáčkou tamari, omastíme kvalitným olejom. Ja som použila olivový olej, ale môžete dať akýkoľvek kvalitný olej (rascový, ľanový...)
- Nakoniec pridáme mandľové mlieko a ešte raz poriadne premiešame. Šalát je najlepšie aspoň na 1/2hodky uložiť do chladničky, aby sa chute poriadne spojili. Podávame s celozrnným chlebom alebo ľanovými krekrami od @Natt. Na tanieri ozdobíme orieškami:-) Dobrú chuť!