Cviklový prívarok a cviklové fašírky fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Toto jedlo som jedol, pred mnohými rokmi na fuškách. Tak som ho oprášil a viac krát vyskúšal na doladenie chute, aká sa uchovala v Zobraziť celý popisToto jedlo som jedol, pred mnohými rokmi na fuškách. Tak som ho oprášil a viac krát vyskúšal na doladenie chute, aká sa uchovala v mojej v pamäti. Niektoré suroviny som musel zameniť, aby som dosiahol chuť, ktorá nám vyhovuje. Teraz keď máme chuť na cviklu tak si takýto cviklový obed varíme. Je to občasná zmena v jedálničku.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Fašírka: | |
0,5 kg |
|
0,5 kg |
|
3 ks |
|
6 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
6 strúčiky |
|
0,5 ks |
|
|
|
|
|
Prívarok: | |
2 ks |
|
0,5 ks |
|
50 g |
|
250 ml |
|
300 ml |
|
4 strúčiky |
|
|
|
1 KL |
|
0,5 kg |
|
Postup
-
1
Cviklu si večer pred varením uvarím vo vode so soľou a anízom. Varím tak 40 - 45 minút, potom vytiahnem z vody a nechám chladnúť. Pred varením ju ošúpem a nastrúham na strúhadle veľké oka. Rozdelím na dve polky. Pol na fašírky, pol na prívarok. Z póru z bielej časti rozdelím, tiež na polky a na drobno nakrájam. Cesnak pretlačím cez lis na cesnak.
-
2
Na panvicu dám asi 2Pl oleja a na to dusiť polovicu póru do mäkka. Potom pridám cesnak a panvicu odstavím zo sporáka. Cesnak premiešam nech prevonia a nechám vychladnúť.
-
3
V mise si vymiešam cviklu, mäso, vajcia, petržlenovu vňať, ovsené vločky, soľ podla chuti, čerstvo pomleté korenie štyroch farieb a vychladnutý pór.
-
4
Vymiešam na hustejšiu hmotu, ktorú regulujem vločkami.
-
5
Z hmoty si vyformujem fašírky a obalím v strúhanke. Ja som použil kukuričnú strúhanku. Na plech som dal papier na pečenie a potrel ho olejom. Na to som podával fašírky a na každú fašírku som dal po kvapke oleja. Plech s fašírkami som vložil do rúry. Rúru som nastavil na 200°C na 60 minút. Teplota pečenia a čas zavisí od typu rúry. Zatiaľ som si robil ostatné. Po 30 minútach som fašírky otočil.
-
6
Teraz som išiel na prívarok. Na panvicu dám maslo roztopiť a naň nakrájaný pór druhu polku. Nechám dusiť do mäkka. Potom pridám cesnak a par krát premiešam.
-
7
Hneď na to dám zemiaky nadrhnuté na jemno a druhu polku cvikle. Podusím a miešam asi 7 - 8 minút, nech sa zemiaky sa uvaria.
-
8
Potom pridám smotanu a jogurt biely( čo najviac kyslý). Ďalej osolím a okorením z čerstvo pomletím korením. Premiešam a nechám chvíľu povariť. Ak je moc husté pridám mlieka
-
9
Hotovo zhustlo to na požadovanú hustotu ochutnáme a pripadne dochutíme podla chute. Dáme preč zo sporáka a necháme prejsť chute.
-
10
Zatiaľ sa nám upiekli fašírky, dáme vychladnúť. Skúsime jednu čí sú dosť prepečené. Boli dosť. No neskúste, keď to vonia.
-
11
A môžeme servírovať na taniere. Posypal som vňaťou a s chuťou do obeda. Na záver Vám želám dobrú chuť.
Diskusia k receptu