Cviklové žemle fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 21. mája 2017
Cviklové žemle (fotorecept)
Foto: mitzy

Mäkkučké ako papučky :)

8
porcií
75 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
cca 200 g (1 stredne veľká)
1 ČL
2 PL
200 ml teplejšia
21 g
Na potretie:
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cviklu očistíme a umyjeme, nakrájame na štvrťky a postrúhame na jemno na strúhadle. V mise zmiešame múku so soľou, nadrobíme droždie, zalejeme teplou vodou a pridáme olej. Premiešame. Pridáme nastrúhanú cviklu a vypracujeme ručne kompaktné cesto miesením a naťahovaním. Misu zakryjeme sáčkom a utierkou, položíme na teplé miesto vykysnúť na hodinu.

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine kysnutia cesto vyložíme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vyváľame na valec.

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 8 cca rovnakých častí a ručne z nich vytvarujeme žemličky.

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Žemličky preložíme na olejom vytretý a pomúčený plech a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Zatiaľ si zapneme rúru na 190 stupňov Celzia. Po nakysnutí žemle potrieme olejom a posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami. (Ja som do nich urobila ešte srdiečka a kvety vykrajovačkami - pred poolejovaním). Pečieme 20 - 30 minút. Podľa zvyku a rúry. (Ja som piekla 30 minút.)

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vytiahnutí z rúry žemle pofŕkame vodou a necháme vychladnúť. Žemle sú veľmi chutné a mäkkučké. Farba môže niekoho odrádzať, ale netreba sa báť experimentov. Skúste napríklad s čerstvou tvarohovou nátierkou s bylinkami. Dobrú chuť ;)

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
No,@Gladiola , na takú peknú kvetinku tvrdé slová? A v čom ťa recept sklamal? Veď si tie žemle nechutnala, ako môžeš vedieť.....a napíš, akú kvalitu si vlastne čakala? Ako by si ich ty vylepšila, keď už...... Viem, nie každý musí ochkať, mne sa páčia žemličky tiež, ale ak by nie, inak by som to napísala. Teraz čakám na pokarhanie od ľudí, ktorí striehnu na to, čo napíšem......
@Haji @Evanaaa ďakujem vám :) ste zlaté! Ony sú tie žemle ozaj dobré z obyčajnej bielej múky. Skúšala som aj všeliaké iné šmakotné múky na žemle, ale najlepšia je naozaj biela alebo špaldová. Nuž a čo je lepšie ako použiť ozaj lacné suroviny a vyhrať sa s farbou aspoň? Pre deti ideál -napríklad ,) bez umelých farbív, no pôvabné a iné...ono sa možno očakáva, že v recepte na cviklové žemle sa nájde zlatý dážď, haha. Ale v jednoduchosti je krása. A zlatý dážď nech si už doplní do základného receptu kto chce čo chce...