Cviklové žemle fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 21. mája 2017
Cviklové žemle (fotorecept)
Foto: mitzy

Mäkkučké ako papučky :)

8
porcií
75 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
cca 200 g (1 stredne veľká)
1 ČL
2 PL
200 ml teplejšia
21 g
Na potretie:
Na posypanie:

Postup

  1. 1

    Cviklu očistíme a umyjeme, nakrájame na štvrťky a postrúhame na jemno na strúhadle. V mise zmiešame múku so soľou, nadrobíme droždie, zalejeme teplou vodou a pridáme olej. Premiešame. Pridáme nastrúhanú cviklu a vypracujeme ručne kompaktné cesto miesením a naťahovaním. Misu zakryjeme sáčkom a utierkou, položíme na teplé miesto vykysnúť na hodinu.

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodine kysnutia cesto vyložíme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vyváľame na valec.

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozdelíme na 8 cca rovnakých častí a ručne z nich vytvarujeme žemličky.

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Žemličky preložíme na olejom vytretý a pomúčený plech a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Zatiaľ si zapneme rúru na 190 stupňov Celzia. Po nakysnutí žemle potrieme olejom a posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami. (Ja som do nich urobila ešte srdiečka a kvety vykrajovačkami - pred poolejovaním). Pečieme 20 - 30 minút. Podľa zvyku a rúry. (Ja som piekla 30 minút.)

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vytiahnutí z rúry žemle pofŕkame vodou a necháme vychladnúť. Žemle sú veľmi chutné a mäkkučké. Farba môže niekoho odrádzať, ale netreba sa báť experimentov. Skúste napríklad s čerstvou tvarohovou nátierkou s bylinkami. Dobrú chuť ;)

    Cviklové žemle (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

izabella929
@mitzy ,tiež milujem farebné cestá..často využívam paradajkovú šťavu a rôzne bylinky v mojej kuchyni..uvažovala som už aj nad touto tvojou alternatívou a zdá sa mi zaujímavá..krásne farebne si napiekla..)
2x mitzy a haji
gladiola
Recept ma nalákal, ale zároveň sklamal, žiadnu kvalitu nevidím, len cvikla vhodená do cesta.
haji
Krásná práce, nezvyklá kombinace, prostě fajnový receptík, jsi šikulka, milá @Mitzy !
1x mitzy
evanaaa
No,@Gladiola , na takú peknú kvetinku tvrdé slová? A v čom ťa recept sklamal? Veď si tie žemle nechutnala, ako môžeš vedieť.....a napíš, akú kvalitu si vlastne čakala? Ako by si ich ty vylepšila, keď už...... Viem, nie každý musí ochkať, mne sa páčia žemličky tiež, ale ak by nie, inak by som to napísala. Teraz čakám na pokarhanie od ľudí, ktorí striehnu na to, čo napíšem......
mitzy
@Haji @Evanaaa ďakujem vám :) ste zlaté! Ony sú tie žemle ozaj dobré z obyčajnej bielej múky. Skúšala som aj všeliaké iné šmakotné múky na žemle, ale najlepšia je naozaj biela alebo špaldová. Nuž a čo je lepšie ako použiť ozaj lacné suroviny a vyhrať sa s farbou aspoň? Pre deti ideál -napríklad ,) bez umelých farbív, no pôvabné a iné...ono sa možno očakáva, že v recepte na cviklové žemle sa nájde zlatý dážď, haha. Ale v jednoduchosti je krása. A zlatý dážď nech si už doplní do základného receptu kto chce čo chce...
zelka12345
Moja zlatá @mitzy , keď už si mala potrebu tie chuderky žemle fotiť v reze, trebalo ich rozrezať napríklad nožom a nie natrhnúť alebo nahryznúť, nezaslúžia si to od teba!
haji
@Mitzy tú cviklu si dávala surovú? Určitě to vyzkouším, mně se hodně líbí ta červená barva i struktura žemle. S moukou ti dávám zapravdu, bílá je někdy nejlepší. Měj hezký nedělní večer, milá @Mitzy !
cesminaz
@Zelka12345 :-))) vraj nahryznúť..som sa zasmiala :-) Milá @Mitzy ja pri svojich receptoch,ked pečiem pečivo,poača a podobné,tiež zvyknem fotit v reze.A urcite si si vsimla,ze aj ja to pečivo len pretrhnem rukou.Podla mna,sa dá ovela lepšie posúdiť konzistencia a aj kvalita cesta ked je to len prelomené :-) Pri prekrojení nožom to vždy az tak dobre nevidno.Cesto máš pekné a chut určite tiez dobrá,ochutnala by som.Ten bod č.5 by som asi vynechala,ja by som tym žemliam nechala tú chrumkavú kôrku :-)
zolik
velmi zaujimave zemlicky. vyzeraju velmi zdravo :-)
mitzy
@Haji áno, cvikla ide surová, nastrúhaná na jemno, dúfam, že ti budú po chuti :) ďakujem a mávam!
1x haji
mitzy
@Cesminaz skúsim nabudúce vynechať teda bod 5, ďakujem za radu i koment :)
@Stanci11 myslím, že keď chlapi ochutnajú, zmenia názor :)
@Zolik ďakujem za nahliadnutie aj tebe ;)
marikafil
Mňa to tiež láka vyskúšať - už dávno som žiadne žemle nepiekla, lebo manžel fičí na domácom chlebíku a ja sa zase snažím chlebu vyhnúť, pokiaľ to ide. Ale toto sa mi páči:-) Dám vedieť, ako to dopadlo.
siisa
Hm, tak toto by ma nenapadlo....si ty ale výmyselník :) Musím niekedy vyskúšať. Krásne sú :)
mitzy
@Marikafil (skús, prajem veľa šťastia :)
@Siisa napadlo by ťa to skôr alebo neskôr, keby máš doma cviklu, ktorej je veľa a verím tomu, že by si začarovala s kváskom. Ja mám teraz doma veľa cvikle, dnes som varila z nej aj polievku :) a cviklové žemle som piekla na dva krát :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha