Foto: mitzy
Mäkkučké ako papučky :)
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
cca 200 g (1 stredne veľká) |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
200 ml teplejšia |
|
21 g |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Cviklu očistíme a umyjeme, nakrájame na štvrťky a postrúhame na jemno na strúhadle. V mise zmiešame múku so soľou, nadrobíme droždie, zalejeme teplou vodou a pridáme olej. Premiešame. Pridáme nastrúhanú cviklu a vypracujeme ručne kompaktné cesto miesením a naťahovaním. Misu zakryjeme sáčkom a utierkou, položíme na teplé miesto vykysnúť na hodinu.
-
2
Po hodine kysnutia cesto vyložíme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vyváľame na valec.
-
3
Cesto rozdelíme na 8 cca rovnakých častí a ručne z nich vytvarujeme žemličky.
-
4
Žemličky preložíme na olejom vytretý a pomúčený plech a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Zatiaľ si zapneme rúru na 190 stupňov Celzia. Po nakysnutí žemle potrieme olejom a posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami. (Ja som do nich urobila ešte srdiečka a kvety vykrajovačkami - pred poolejovaním). Pečieme 20 - 30 minút. Podľa zvyku a rúry. (Ja som piekla 30 minút.)
-
5
Po vytiahnutí z rúry žemle pofŕkame vodou a necháme vychladnúť. Žemle sú veľmi chutné a mäkkučké. Farba môže niekoho odrádzať, ale netreba sa báť experimentov. Skúste napríklad s čerstvou tvarohovou nátierkou s bylinkami. Dobrú chuť ;)
Vymakaneeee! ;-)
Piekla som žemle, nie rezy... kedysi sa lámal aj chlieb. Nerezal sa. Že vôbec máte potrebu vŕtať do ľudí. Skôr ja si to, čo ste napísali nezaslúžim... A nie som vaša zlatá.
@Stanci11 myslím, že keď chlapi ochutnajú, zmenia názor :)
@Zolik ďakujem za nahliadnutie aj tebe ;)
@Siisa napadlo by ťa to skôr alebo neskôr, keby máš doma cviklu, ktorej je veľa a verím tomu, že by si začarovala s kváskom. Ja mám teraz doma veľa cvikle, dnes som varila z nej aj polievku :) a cviklové žemle som piekla na dva krát :)