Žemle

Cviklové žemle (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Mäkkučké ako papučky :)

8
porcií
75 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cviklu očistíme a umyjeme, nakrájame na štvrťky a postrúhame na jemno na strúhadle. V mise zmiešame múku so soľou, nadrobíme droždie, zalejeme teplou vodou a pridáme olej. Premiešame. Pridáme nastrúhanú cviklu a vypracujeme ručne kompaktné cesto miesením a naťahovaním. Misu zakryjeme sáčkom a utierkou, položíme na teplé miesto vykysnúť na hodinu.
  2. Po hodine kysnutia cesto vyložíme na pomúčenú dosku a vypracujeme bochník, ktorý vyváľame na valec.
  3. Cesto rozdelíme na 8 cca rovnakých častí a ručne z nich vytvarujeme žemličky.
  4. Žemličky preložíme na olejom vytretý a pomúčený plech a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť. Zatiaľ si zapneme rúru na 190 stupňov Celzia. Po nakysnutí žemle potrieme olejom a posypeme hrubozrnnou soľou a semienkami. (Ja som do nich urobila ešte srdiečka a kvety vykrajovačkami - pred poolejovaním). Pečieme 20 - 30 minút. Podľa zvyku a rúry. (Ja som piekla 30 minút.)
  5. Po vytiahnutí z rúry žemle pofŕkame vodou a necháme vychladnúť. Žemle sú veľmi chutné a mäkkučké. Farba môže niekoho odrádzať, ale netreba sa báť experimentov. Skúste napríklad s čerstvou tvarohovou nátierkou s bylinkami. Dobrú chuť ;)