Cviklové krupoto fotorecept
Foto: evusik
Krupoto je vlastne rizoto pripravené z jačmenných krúpov. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Ja ho rada varím farebné - cviklové, špenátové, hokaidové, pretože Zobraziť celý popisKrupoto je vlastne rizoto pripravené z jačmenných krúpov. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Ja ho rada varím farebné - cviklové, špenátové, hokaidové, pretože samotné krúpy majú dosť nevábnu farbu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme cviklu - červenú repu dobre umyjeme, vydrhneme kefkou a dáme variť. Uvarenú repu ošúpeme a pokrájame. Kúsok repy nakrájame na maličké kocky a odložíme nabok. Ostatnú repu rozmixujeme a rozriedime vodou alebo vývarom tak, aby sme mali 2 šálky pyré. Ja si červenú repu varím vo väčšom množstve, uvarenú nakrájam, pobalím do malých balíčkov a dám zamraziť. Uľahčí a urýchli mi to prácu napr. s prípravou krupota.
-
2
Cibuľku nakrájame na drobno a osmahneme ju na masti (oleji). Pridáme dobre umyté krúpky a zalejeme cviklovým pyré. Ja dávam o trošku viac ako dve šálky pretože časť tekutiny je rozmixovaná cvikla. Osolíme a za občasného miešania uvaríme, čo trvá asi 30-35 minút. Krúpy majú tendenciu prihárať, preto občas miešame. Ja varím v hrnci ktorý neprihára ale miešam aj tak. Keď je krupoto hotové, pridáme hrudku masla a kúsky cvikle, ktorú sme si na začiatku odložili a ak treba dosolíme. Premiešame a krupoto je hotové.
-
3
Krupoto sa dá jesť samotné, len tak posypané syrom alebo aj ako príloha k mäsu či rybe. Ja som robila bielu rybu, posypanú semienkami a zapečenú v rúre.
ďakujem :) na veľkosti šálky nezáleží, ide o pomer 1:2, čiže 1 diel krúpkov a 2 diely vody, ja používam odmerku ktorá má 250ml. V bode 2 som písala, že dávam trochu viac vody, lebo časť je rozmixované pyré...
@Haji ja varím krúpky zakryté, čiže tekutina sa neodparuje, občas premiešam, mám taký hrniec ktorý sa nepripaľuje tak to nemusím často miešať. Krúpky varím v poslednej dobe dosť čast, aj včera som varila krúpky + kuracie prsia + zelenina, bolo to výborné, aj naše vnučky spucovali plné misky.
Ale doba varenia je rôzna podľa toho na čo krúpky varím. Ak varím krúpky ako prílohu alebo na rizoto máme radšej krúpky tvrdšie a keď varím krúpky na kašu (na sladko s ovocím) vtedy varím dlhšie a dám aj vody viac. Ale to si už musí odskúšať každá kuchárka sama.
Děkuji za odpověď. Pěkně rozebráno, hlavně pro ty, kteří se s kroupama teprve seznamují. Moje začátky s kroupama byly docela veselé, někdy nedovařené, jindy voda vykypěla, chytly se mi na dno a podobně. Ale jsem paličatá, nakonec jsem se s krupkami vypořádala k plné spokojenosti. Přeji krásný den, milá @Evusik !
Najbližšie vyskúšam, krúpy aj cviklu máme radi, verím, že si pochutime....
ja mám takéto jedlá rada, striedam ryžu, krúpy, pšeno, bulgur... dnes je toho veľa :-) budem rada ak vyskúšaš, mne toto krupoto veľmi chutí