Krúpy s cviklou

Cviklové krupoto (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Krupoto je vlastne rizoto pripravené z jačmenných krúpov. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Ja ho rada varím farebné - cviklové, špenátové, hokaidové, pretože samotné krúpy majú dosť nevábnu farbu.

4
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme cviklu - červenú repu dobre umyjeme, vydrhneme kefkou a dáme variť. Uvarenú repu ošúpeme a pokrájame. Kúsok repy nakrájame na maličké kocky a odložíme nabok. Ostatnú repu rozmixujeme a rozriedime vodou alebo vývarom tak, aby sme mali 2 šálky pyré. Ja si červenú repu varím vo väčšom množstve, uvarenú nakrájam, pobalím do malých balíčkov a dám zamraziť. Uľahčí a urýchli mi to prácu napr. s prípravou krupota.
  2. Cibuľku nakrájame na drobno a osmahneme ju na masti (oleji). Pridáme dobre umyté krúpky a zalejeme cviklovým pyré. Ja dávam o trošku viac ako dve šálky pretože časť tekutiny je rozmixovaná cvikla. Osolíme a za občasného miešania uvaríme, čo trvá asi 30-35 minút. Krúpy majú tendenciu prihárať, preto občas miešame. Ja varím v hrnci ktorý neprihára ale miešam aj tak. Keď je krupoto hotové, pridáme hrudku masla a kúsky cvikle, ktorú sme si na začiatku odložili a ak treba dosolíme. Premiešame a krupoto je hotové.
  3. Krupoto sa dá jesť samotné, len tak posypané syrom alebo aj ako príloha k mäsu či rybe. Ja som robila bielu rybu, posypanú semienkami a zapečenú v rúre.