Cviklový šalát

Cviklové carpaccio so syrom a orieškami

Autor receptu: theman

Najjednoduchšie a najchutnejšie cviklové carpaccio plné vitamínov.* Príprava trvá cca 15 minút, môžete ho podávať ako predjedlo alebo hlavné jedlo a zaručene ním očaríte vašich známych.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme cviklu v šupke a necháme vychladnúť. Po vychadnutí ošúpeme. Ja zvyknem kupovať predvarenú cviklu (a teda tento krok preskakujem), šetrí to čas.
  2. Cviklu nakrájame na tenké plátky podľa chuti - ja zvyknem na cca 0,5-1 mm hrubé.
  3. Marináda: Zmiešame balzamikový ocot, balzamikovú glazúru, cukor, soľ a biele korenie v nádobe a miešame kým sa cukor a soľ nerozpustia v octe. Následne pridáme olivový olej a znova miešame cca minútu kým nevznikne emulzia (väčšina oleja sa prestane oddeľovať od octu).
  4. Nakrájanú cviklu dáme do sklenenej nádoby, zalejeme marinádou a dobre premiešame, aby sa marináda dostala všade. Ja zvyknem používať sklenenú dózu, ktorá sa dá zavrieť a pretrepať celým jej obsahom. Cviklu dajte do chladničky a nechajte marinovať ideálne aspoň 12 hodín, aby nabrala chuť. Takto uložená vydrží v chladničke bez problémov viac ako týždeň.
  5. Pred podávaním si pripravte oriešky podľa chuti - vlašské a makadamové trochu rozdrvte bokom noža (aby sa opražili podobne rýchlo), píniové a arašidy drviť netreba. Ja dávam najčastejšie zmes makadamových a píniových. Dajte lyžičku olivového oleja na panvicu, nasypte oriešky a 1-2 minúty opražte kým oriešky nezačnú mierne karamelizovať a voňať. Pozor, orechy vedia veľmi rýchlo prejsť od "pekne voňať" po zhorieť :D
  6. Cviklu rozložte na tanier, posypte rukolou, rozdrobeným kozím syrom alebo fetou a opraženými orieškami. Dobrú chuť!