Cviklová polievka s pirôžkami

kara - fotkakara, 11. decembra 2012

Odkiaľ pochádza tento recept uz sa nedozviem, ale viem, ze varievala ho moja nebohá svokra na Vianoce. Mnozstvo surovin neuvadzam, lebo ja varim vela Zobraziť celý popisOdkiaľ pochádza tento recept uz sa nedozviem, ale viem, ze varievala ho moja nebohá svokra na Vianoce. Mnozstvo surovin neuvadzam, lebo ja varim vela (10 litrov) aj to len na Vianoce.

Suroviny

 (na zahustenie)
Pirohy:
1 ks




Postup

  1. 1

    Ocistime cviklu, postruhame na rezance, zalejeme vodou a dame varit. Ked zacne vriet vlozime do hrnca aj kusok udeneho masa ( vyvar bude chutnejsi) , posolime a nechame varit. Ked je maso uvarene vyberieme na tanier a zavarime do toho pirozky. Zahustime mukou, ktoru sme rozmiesali v kyslej smotane. Polievka ma byt lahko kremova.

  2. 2

    Kym sa mi vari polievka urobime si pirozky. Hribiky si namocime, potom si ich pomelieme, alebo pokrajame na jemno, poprazime na cibulke, kde sme pridali cierne korenie a sol. Cesto: ako na domace rezance-rozvalkame si cesto a nakrajame na male stvorceky, ktore plnime hribikmi. Vzniknuty piroh - protilahle rohy este raz spojime .

  3. 3

    Polievka sa podava aj s nakrajanym masom na kocky.

Diskusia k receptu

hubata
Zaujímavý recept, ešte som nepočula o takejto polievke: ale podľa surovín predpokladám že recept pochádza odniekiaľ z Poľska. Nie je tá cvikla rozvarená keď sa postrúhaná varí s mäsom? Cvikľa + hríby to je zaujímavá kombinácia, ale môže to byť dobré, keď hovoríš že robíš 10 litrový hrniec na Vianoce. Ukladám pre inšpiráciu do KK. Vďaka za receptík.
kara
To skor predpokladam, ze je to upraveny rusky borsc. Ta cvikla sa nerozvari a je jej tam dost( ja davam 1,5-2kg). Je to dost huste, ked sa to vari s tym masom. Podava sa tepla, ale my ju jedavame aj na studeno.
honestka
je to vianocna polievka - borscht v Polsku, podava sa CIRA
/bez zeleniny/ s pridavkami malickych prirozkov plnenych hubami ktore sa volaju "Uszka-Ušká", lebo su velmi malicke. je to prplava praca ale velmi chutna polievocka a preto sa vari za veliky hrniec.
murinova
áno presne tak honestka aj ja ju idem robit na Vianoce ako po každy rok, slovenska rodina by mi neodpustila keby som ju neuvarila, presny recept som uvadzala pod nazvom "boršč cviklovy s uškami" aj s nafotenim
ejta
A ja si pamatam, ze som ten tvoj recept mala ulozeny, ale mi kdesi zmizol....Ale ja som jedla v Polsku taku uplne ciru cviklovo ruzovu polievku a k tomu sa zajedali take velke pirozky. bolo to velmi chutne....
dajanca
uložené... všetko s cviklou zbožňujem... :-)
ja som sa tak od mojej svokry naučila variť vianočnú kapustnicu a tiež jej varievam 10 litrov, všetkým nám veľmi chutí a jeme ju aj studenú :-)
zinnajdha
my tieto hubové pirohy zavárame do vianočnej kapustnice. Kapustnica je len z kyslej kapusty uvarenej s cibuľkovou masťou alebo olejom, pirohy a nič viac ( žiadne klobásy ani iné... ). Túto polievku máme veľmi radi a toľko jej zjeme, že na štedrý večer nikto už nič viac nechce jesť. Pokiaľ viem, táto vianočná kapustnica je tradícia greko-katolícka- ako boli predkovia z jednej vetvy.
duskousko
lubim tiez cviklovu polievku a naucila ma ju varit jedna moja klientka, starsia pani, ktora pochadzala zo slovensko-polskeho pomedzia...Je to logicke, lebo cvikla je typicke - "zeleninove" - jedlo chudoby, ktore k nam "preniklo" od Ruska, cez Ukrajinu a Polsko, samozrejme podla lokalit sa pridavaju rozne "vylepsenia"...cez maso (potom je z toho borsc..), az po rozne druhy "halusiek"...ci "testovin" roznej, domacej provienence...:)! Smotana a cesnak na zvyraznenie chuti..., zemiaky na "zahustenie"., rovnako ako aj "zaprazka/zasmazka"...?! Ako kde, podla regionu! Nakrajana cvikla na kocky, ci "slyziky"...ovarena/uvarena (viac, ci menej..?!), s ochutinami, pocnuc solou, koreninami...a nakoniec nezostava popriat - kazdemu z vlastnou fantaziou! - iba : "dobru chut!"..a vela zdravia...lebo je naozaj zdrava!!! Treba len vyskusat a nemoze nezachutit...najma v lete sa da jest aj tepla aj "polo-studena"..ba aj "na kyslo"... Prajem vsetkym.., vela zdravia a dobru chut! Vela zdaru pri vareni...:)!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia