Cukinovo-zemiakový prívarok fotorecept

eviana - fotkaeviana, 21. septembra 2013
Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept)
Foto: eviana

Nakoľko moji chlapi nemajú radi "dzinovicu" - ako sa hovorí u nás v Trnave (dzina=tekvica), ale ja ju naopak milujem, tak sa snažím cukiny nenápadným spôsobom predsa zaaranžovať do jedál :) Keď k tomuto prívarku dostanú kus mäsa (v podobe mäska na šťave), tak ako sa vraví je aj koza celá, aj vlk sýty... resp. chlapi spokojní, cukina zjedená :)

6-7
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
10 ks
1 ks
1 ks
50 g
3 dl
5 dl
1 ks
1 ks
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    ...pripravíme si suroviny, očistíme zemiaky a cibuľu

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na masle podusíme najemno nakrájanú cibuľu

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridáme na jemné pásiky nakrájanú zelenú papriku - dusíme do mäkka spolu s cibuľou - paprika dá prívarku úžasnú arómu - presne takto to robieva moja maminka :)

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridáme cca 1/2 KL mletej sladkej papriky

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme nakrájané zemiaky

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridáme nastrúhanú cukinu

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...dochutíme korením, rascou, soľou, solčankou, pridáme "bouquet garni" - teda viazaničku byliniek - u mňa: kôpor, ligurček a petržlenová vňať, zalejeme vodou

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme nasekaný kôpor a dáme variť

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...cca 30 minút varíme pod pokrievkou - keď sú zemiaky mäkké tak si v miske pripravíme zátrepku - kelímok kyslej smotany, 3 dl mlieka a 1 kopcom polievková lyžica polohrubej múky

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vlejeme a za stáleho miešania necháme prejsť varom, povaríme ešte cca 5 minút a je to hotovo

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a verzia pre mojich mäsožravých chlapov - s bravčovým na cibuľke :) Mne osobne chutí len tak samotná - aj bez chlebíka - a úplne najlepšia najmä v lete je takmer studená :)

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
výborne, veľmi zaujímvý prívarok. Mňa tam prekvapila tá paprika. Ja osobne by som teda namiesto múky časť prívarku rozmixovala na zahustenie, ale to sú už len také vymýšľance :-) Kôpor si dávame čerstvý až do taniera, jednak je voňavejší a jednak ten kto kôpor nemusí, nemusí :-)
parádny recept, tiež je pre mňa paprika do základu novinka, páči sa mi a veľmi dobre, podľa surovín aj chutne vyzerá, skúsim zakamuflovať cukinu podobne teda
@tiginko , ďakujem za slová uznania :) Robila som ju presne tak isto, ako ju robieva moja maminka, preto som zahustila tradičným spôsobom múka+mlieko+smotana - a takto aj mám istotu, že sa kyslá smotana v jedle nezrazí (čo sa mi párkrát stalo, keď som pridávala bez múky)... ale samozrejme krásna krémovosť a hustota sa dá dosiahnuť aj rozmixovaním časti prívarku, uznávam. Kôpor zapracovávam hneď v úvode z toho dôvodu, že moji chlapi ho nemajú radi a keď sa v prívarku rozvarí, tak ho tak veľmi nepoznať, ale chuť aj arómu jedlu dá... ja si potom ešte na tanieri pridávam ďalšie kolo kôpru :)
@havino , ďakujem za milý komentár... tá paprika v tom to je to pravé orechové, teda paprikové - rozvarí sa, ale prívarku dá špecifickú chuť... stojí za pokus, budem rada ak vyskúšaš (úspešne zakamufluješ :) ) a dáš mi vedieť, čo na to hovoríš po degustácii :)
chutný prívarok,ja dávam k cibuľke papriku zelenú len v guľáši,toto je pre mňa novinka,tak nabudúce skúsim urobiť podľa Teba
Túto fintu (ako nenápadne prepašovať cukinu do jedla) som už tiež skúšala. Ale prešlo mi to len kvôli tomu, že to bolo zdobené mäskom:-))))
@salinka , u nás je najideálnejšia a najracionálnejšia strava klobása a slaninou :) ale zasa musím priznať, že zo zeleninou, či ovocím problém vlastne nie je, len to nesmie byť súčasťou jedla :)

Pridaj komentár k receptu: