Cukinovo-zemiakový prívarok fotorecept

eviana - fotkaeviana, 21. septembra 2013
Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept)
Foto: eviana

Nakoľko moji chlapi nemajú radi "dzinovicu" - ako sa hovorí u nás v Trnave (dzina=tekvica), ale ja ju naopak milujem, tak sa snažím cukiny Zobraziť celý popisNakoľko moji chlapi nemajú radi "dzinovicu" - ako sa hovorí u nás v Trnave (dzina=tekvica), ale ja ju naopak milujem, tak sa snažím cukiny nenápadným spôsobom predsa zaaranžovať do jedál :) Keď k tomuto prívarku dostanú kus mäsa (v podobe mäska na šťave), tak ako sa vraví je aj koza celá, aj vlk sýty... resp. chlapi spokojní, cukina zjedená :)

6-7
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
10 ks
1 ks
1 ks
50 g
3 dl
5 dl
1 ks
1 ks
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    ...pripravíme si suroviny, očistíme zemiaky a cibuľu

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na masle podusíme najemno nakrájanú cibuľu

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridáme na jemné pásiky nakrájanú zelenú papriku - dusíme do mäkka spolu s cibuľou - paprika dá prívarku úžasnú arómu - presne takto to robieva moja maminka :)

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridáme cca 1/2 KL mletej sladkej papriky

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridáme nakrájané zemiaky

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridáme nastrúhanú cukinu

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...dochutíme korením, rascou, soľou, solčankou, pridáme "bouquet garni" - teda viazaničku byliniek - u mňa: kôpor, ligurček a petržlenová vňať, zalejeme vodou

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme nasekaný kôpor a dáme variť

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...cca 30 minút varíme pod pokrievkou - keď sú zemiaky mäkké tak si v miske pripravíme zátrepku - kelímok kyslej smotany, 3 dl mlieka a 1 kopcom polievková lyžica polohrubej múky

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vlejeme a za stáleho miešania necháme prejsť varom, povaríme ešte cca 5 minút a je to hotovo

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a verzia pre mojich mäsožravých chlapov - s bravčovým na cibuľke :) Mne osobne chutí len tak samotná - aj bez chlebíka - a úplne najlepšia najmä v lete je takmer studená :)

    Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tiginko
výborne, veľmi zaujímvý prívarok. Mňa tam prekvapila tá paprika. Ja osobne by som teda namiesto múky časť prívarku rozmixovala na zahustenie, ale to sú už len také vymýšľance :-) Kôpor si dávame čerstvý až do taniera, jednak je voňavejší a jednak ten kto kôpor nemusí, nemusí :-)
havino
parádny recept, tiež je pre mňa paprika do základu novinka, páči sa mi a veľmi dobre, podľa surovín aj chutne vyzerá, skúsim zakamuflovať cukinu podobne teda
ilusa
@eviana prave ju mam na obed,mrzi ma,ze som nevedela o paprike,nabuduce vyskusam,urcite je to dobre

eviana
@tiginko , ďakujem za slová uznania :) Robila som ju presne tak isto, ako ju robieva moja maminka, preto som zahustila tradičným spôsobom múka+mlieko+smotana - a takto aj mám istotu, že sa kyslá smotana v jedle nezrazí (čo sa mi párkrát stalo, keď som pridávala bez múky)... ale samozrejme krásna krémovosť a hustota sa dá dosiahnuť aj rozmixovaním časti prívarku, uznávam. Kôpor zapracovávam hneď v úvode z toho dôvodu, že moji chlapi ho nemajú radi a keď sa v prívarku rozvarí, tak ho tak veľmi nepoznať, ale chuť aj arómu jedlu dá... ja si potom ešte na tanieri pridávam ďalšie kolo kôpru :)
eviana
@havino , ďakujem za milý komentár... tá paprika v tom to je to pravé orechové, teda paprikové - rozvarí sa, ale prívarku dá špecifickú chuť... stojí za pokus, budem rada ak vyskúšaš (úspešne zakamufluješ :) ) a dáš mi vedieť, čo na to hovoríš po degustácii :)
eviana
@ilusa , nevadí... veď sezóna cukín ešte nekončí, nabudúce vyskúšaš s paprikou... budem zvedavá, ako Ti tak bude chutiť :)
ebaka
chutný prívarok,ja dávam k cibuľke papriku zelenú len v guľáši,toto je pre mňa novinka,tak nabudúce skúsim urobiť podľa Teba
archaa
och, Evi...už dávno som nejedla nijaký prívarok...načase to napraviť...uvarím aspoň trocha pre seba :)
eviana
Slávuška, budem veľmi rada ak vyskúšaš a ešte radšej, ak Ti bude chutiť ♥
salinka
Túto fintu (ako nenápadne prepašovať cukinu do jedla) som už tiež skúšala. Ale prešlo mi to len kvôli tomu, že to bolo zdobené mäskom:-))))
eviana
@salinka , no ako Ťa tak čítam, tak máš tuším doma to isté čo ja, akurát možno v bledomodrom :)
salinka
Presne tak, alebo v lososovom:-))) A keď násilne presadím racionálnu stravu, musím si to skonzumovať sama.
eviana
@salinka , u nás je najideálnejšia a najracionálnejšia strava klobása a slaninou :) ale zasa musím priznať, že zo zeleninou, či ovocím problém vlastne nie je, len to nesmie byť súčasťou jedla :)
malusa
Zaujimavy receptik na privarok,urcite vyskusam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia