Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Nakoľko moji chlapi nemajú radi "dzinovicu" - ako sa hovorí u nás v Trnave
(dzina=tekvica), ale ja ju naopak milujem, tak sa snažím cukiny nenápadným spôsobom
predsa zaaranžovať do jedál :) Keď k tomuto prívarku dostanú kus mäsa (v podobe
mäska na šťave), tak ako sa vraví je aj koza celá, aj vlk sýty... resp. chlapi spokojní,
cukina zjedená :)
6-7 porcií |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- ...pripravíme si suroviny, očistíme zemiaky a cibuľu
- ...na masle podusíme najemno nakrájanú cibuľu
- ...pridáme na jemné pásiky nakrájanú zelenú papriku - dusíme do mäkka spolu s cibuľou - paprika dá prívarku úžasnú arómu - presne takto to robieva moja maminka :)
- ...pridáme cca 1/2 KL mletej sladkej papriky
- ...pridáme nakrájané zemiaky
- ...pridáme nastrúhanú cukinu
- ...dochutíme korením, rascou, soľou, solčankou, pridáme "bouquet garni" - teda viazaničku byliniek - u mňa: kôpor, ligurček a petržlenová vňať, zalejeme vodou
- ...pridáme nasekaný kôpor a dáme variť
- ...cca 30 minút varíme pod pokrievkou - keď sú zemiaky mäkké tak si v miske pripravíme zátrepku - kelímok kyslej smotany, 3 dl mlieka a 1 kopcom polievková lyžica polohrubej múky
- ...vlejeme a za stáleho miešania necháme prejsť varom, povaríme ešte cca 5 minút a je to hotovo
- ...a verzia pre mojich mäsožravých chlapov - s bravčovým na cibuľke :)
Mne osobne chutí len tak samotná - aj bez chlebíka - a úplne najlepšia najmä v lete je takmer studená :)