Cukinovo-zemiakový prívarok (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Nakoľko moji chlapi nemajú radi "dzinovicu" - ako sa hovorí u nás v Trnave (dzina=tekvica), ale ja ju naopak milujem, tak sa snažím cukiny nenápadným spôsobom predsa zaaranžovať do jedál :) Keď k tomuto prívarku dostanú kus mäsa (v podobe mäska na šťave), tak ako sa vraví je aj koza celá, aj vlk sýty... resp. chlapi spokojní, cukina zjedená :)

6-7
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...pripravíme si suroviny, očistíme zemiaky a cibuľu
  2. ...na masle podusíme najemno nakrájanú cibuľu
  3. ...pridáme na jemné pásiky nakrájanú zelenú papriku - dusíme do mäkka spolu s cibuľou - paprika dá prívarku úžasnú arómu - presne takto to robieva moja maminka :)
  4. ...pridáme cca 1/2 KL mletej sladkej papriky
  5. ...pridáme nakrájané zemiaky
  6. ...pridáme nastrúhanú cukinu
  7. ...dochutíme korením, rascou, soľou, solčankou, pridáme "bouquet garni" - teda viazaničku byliniek - u mňa: kôpor, ligurček a petržlenová vňať, zalejeme vodou
  8. ...pridáme nasekaný kôpor a dáme variť
  9. ...cca 30 minút varíme pod pokrievkou - keď sú zemiaky mäkké tak si v miske pripravíme zátrepku - kelímok kyslej smotany, 3 dl mlieka a 1 kopcom polievková lyžica polohrubej múky
  10. ...vlejeme a za stáleho miešania necháme prejsť varom, povaríme ešte cca 5 minút a je to hotovo
  11. ...a verzia pre mojich mäsožravých chlapov - s bravčovým na cibuľke :) Mne osobne chutí len tak samotná - aj bez chlebíka - a úplne najlepšia najmä v lete je takmer studená :)