Csabai kolbász - čabajská klobása

pusta - fotkapusta, 24. februára 2011

Po klobáskach sa ideme utlcť, najmä po tých pikantných madarského typu, a o čabajke ani nehovoriac. Tento recept mám z Madarska len necelý rok, Zobraziť celý popisPo klobáskach sa ideme utlcť, najmä po tých pikantných madarského typu, a o čabajke ani nehovoriac. Tento recept mám z Madarska len necelý rok, ale jeho úspech už nie je len v mojej rodine a u priateľov, či známych, ale presiahol i hranice Slovenska. Nemusíme vždy kupovať, najmä ak si ju vieme urobiť aj my sami.

1 dávka
porcia
180 minút
príprava

Suroviny

10000 g
10 g
270 g
5 g, (rýchlosoľ)
10 g
70 g
20 g
50 g
80 g




Postup

  1. 1

    Bravčové pliecko pokrákjame na kocky ako na guláš, miesto pliecka môžeme použiť aj odrezky, ale z kvalitného a čerstvého bravčového mäsa. Zomelieme do veľkej nádoby na mlynčeku na kotúči s veľkými otvormi.

  2. 2

    Zomleté mäso osolíme, pridáme rýchlosoľ, všetky ostatné koreniny a poriadne prepracujeme. Plníme do čriev klobásovú zmes na tesno pomocou plničky. Plnenie na tesno je dôležité preto, aby tan nebo vzduch, aby sa klobásy nekazili. Klobásy párujeme, na nami želanú dlžku .

  3. 3

    Hotové klobásky údime 3 dni studeným dymom do dosiahnutia peknej červenej farby. Skladujeme na chladnom a dobre vetranom mieste. Konzumujeme varené a pečené za čerstva, ked vyschnú , môžeme konzumovať aj tepelne nezpravené. Rozpis je na 1 dávku klobás, teda na 10 kg mäsa.

Diskusia k receptu

marianne69
....hm,priznam sa ,ja nie som milovnikom kolobas,(asi jedina vo familii)ale na dobru Cabajku by som sa raz za rok prehovorit dala:-)))@pusta nepochubujem o tom,ze je vyborna a recept ukladam(KK)
2010
Aj u mna uz je ulozeny v KK
pusta
marianne, dakujem. ved pravdou je, že nikto z nás to nerobí práve pre seba, ale pre svojich milovaných.
bzuky
Velmi, velmi moc sa mi to pozdáva, ukladám
pusta
bzuky, rozosmial si ma, a vieš, že tento recept som vložila najmä pre teba? a ešte jeden, idem sa pozrieť, či si si ho všimol...dakujem
jody
jeeej, moze byt. len naozaj je ten recept na 10 kil masa?
jarunka
Tak toto je nieco pre nasho priatela. Tuto zimu urobil klobasky, ale s vysledkom nebol az tak spokojny. Podla mna boli selkom dobre, ale neboli to csabaiky.
honestka
Akoby sme ho mali od jedneho autora, tiez je od masiara Madara, ktory ho prezradil len vdaka nasej domacej slivovice zo Slovenska a tiez prezradil, ze tajomstvo Csabai kolbász oproti slovenskym klobasam sa najviac ukryva v pridani cesnaku a pravej madarskej papriky.
Teda ziadne nahrazky spanielskych /uz vobec nie tych udenych/, alebo inych mletych paprik.
= My pridavame iba 4 strucky na cele mnozstvo, ale postup a vsetko ine mame rovnake.
Vydrzia krasne velmi dlho a my ich nechavame len susit a jeme tak, lebo na varenie, pecenie a take co mrazime si robime zase nase najlepsie slovenske. TOTO je ozaj vyborny recept.
pusta
jody, je to rozpis naozaj na 10 kg mäsa a už bol viackrát odskúšaný aj mimo Slovenska s obrovským úspechom, aspoň tak mi to napísali tí, čo čabajku podľa nej už urobili.
pusta
jarunka, si naozaj veľmi zlatá, tak tento recept veľmi rýchlo posuň vášmu priateľovi a potom daj vedieť, ako to dopadlo.
pusta
Honestka, a vieš, že tomu mäsiarovi verím aj ja, len mu daj ešte tej dobrej slivovice a určite ti zradí aj tajomstvo pridania práškového cukru. Pravda, paprika je na prvom mieste, ja zásadne dávam prednosť pravej madarskej Kalocsai paprika, a nedám dopustiť ani na slovenské klobásy...
honestka
Tajomstvo cukru nam zverejnila nasa majsterka varenia starka
/ dozila sa stovky, tak poprezradzala toho viacej/ a uz som ho tu zverejnila v mojom recepte.
Kedze tu si praskovy radsej robim sama ako kupovat, /cukor je tu iny ako doma/ naucili sme sa pouzivat krystal, ktory je jemny vo vsetkom a ked treba, tak sa rozpusti. Nastastie original madarku papriku tu dostaneme aj kremove tuby.
A Kalocsai ako ine dobre veci z Madarska sme verejne prenasali ako vsetci co tam chodili na nakupy. Tu sa mozem ubehat, ale chutnu czabaj niet.
Mas pokusy s ich Pic salamou? tu sme este neskusali, hehe...
pusta
honestka, s pick salámou domáce hokus pokys skúsenosti nemá, ale mám recept, zverejním, tiež mám rp na csabai salámu- pridám, no a a prezrad mi, prečo sa tam pridáva cukor, neprišla som ešte na to a zatiaľ som sa to ani nikde nedočítala. dakujem
tupolev
Honestka mam otazku vy tie klobasy neudite iba sušite.Ak áno tak ako dlho trochu nam to vysvetli.Vďaka.
tupolev
Ešte mam otazku pre pustu nieje tam vela soli .Ďakujem a prajem pekny podvecer.
pusta
tupolev, údime, asi ti to unilklo, je to v príprave - v postupe, v bode 3, množstvo soli je správne - je uvedené pre Csabai klobásu. prepáč, že ti odpovedám až teraz. len dnes som sa sem pozrela, papá
tupolev
Ďakujem za odpoveď vy udite to som pochopil ale Honestka piše že oni nechavaju iba sušit tak som chcel vysvetlit to sušenie.
czechmate
Pokud chceme znamym vykladat ze jim nabizime pravou Cabajku zasadne nepouzivane pepr. Ani cerny ani bily.
czechmate
Lepsi klobasky dosahneme pokud maso dobre promichane a nechame pres noc prolezet v lednici. Po nacpani klobasy zavesime a nechame dobre oschnout. Ja udim horkym kourem kolem 70C asi 7 hodin. Po dosazeni vnitrni teploty 67C vyjmu z udirny necham teplotu stoupnout dalsi 1-2 stupne a potom prudce schladim v drezu s ledem a vodou. Otru do sucha a dam do lednice. Takto se daji jist studene jiz pristi den. Pokud nektere vydrzi jeste 2-3 tydny jsou potom "bohovske"!!
bnalim
ak, - tak bez sanitry, bez cukru a bez korenia.........
zamo
jaký pruměr maji mít otvory v masomlýnku na mletí.
pusta
@zamo , napr. na elektrickom mäsovom mlyčeku značky Moulinex je označenie kotúčov na mletie podľa veľkosti otvorov nasledovné:
jemné stredné hrubé
3 mm 4,7 mm 7,5 mm
danielas
Milá @pusta manžel sa pýta, či tá paprika nemá byť v Dg? Na 10kg mäsa len 90g papriky dokopy? Daj vedieť prosím :-)
pusta
@danielas údaj o oboch paprikách na uvedené množstvo mäsa je správny. ak smiem poradiť, použi te s pánom manželom najlepšie Kalocsai sladkú i ostrú papriku alebo inú veľmi kvalitnú červenú mletú papriku.
dakujem ti za otázku :-)
danielas
Si promptná! Veľmi pekne ďakujeme, uložené, vyskúšame, dáme vedieť
pusta
@danielas , niet za čo dakovať, rado sa stalo :-)
poteší ma, ak dáte vedieť.
prajem vám obom pekný deň!
elalea
Az igazi Csabaikolbaszba nem rakunk daralt feketeborsot :),bisztos
pusta
@elalea , azt hiszem, igazad van neked.
én a receptet így kaptam és így adtam tovább.
a magyar web oldalon is tálaltam ilyent, mind az enyém.
a kérdés aztán úgy áll, mi az a biszos :-)
kukulienka71
Mne sa pozdáva bez ČKM klobáska, s rascou a veľa cesnaku musí byť,preto mám rada čabajskú...to už potom záleží každému od chuti,či si tam dá alebo nedá to korenie:-) teda,čo si pridala link,@pusta :-DDDDD,neviem,či som niekedy videla škaredšie klobásky(chúďa pani Holubová,čo ich fotila),ako snahu si cením,ale toto by som na jej mieste nepublikovala:-(
pusta
@kukulienka71 , my máme radi ostré, cesnakové a korenené, tieto dva recepty som však dala, ako som ich dostala :-) jedna je csabai, druhá gyulai všade sú určité chuťové preferencie vlastné, uznávam.
no a tá fotka, je ako "antireklama" proti výbornému receptu, nepochodí ani pani Hubová s vysvetlením, že jej pán manžel klobásy preúdil.
byť adminstrátorom tejto stránky Topreceptov by som tiie fotky odstránila, lebo vyzerajú tak, ako keby nikdy nevideli dobrú madarskú klobásu, ako naozaj vyzerá :-)))
osobne by som ju tam nikdy nedala, radšej nech je bez foto tento recept :-)
elalea
@ pusta a @ kukulienka71,nezapajam sa casto do diskusii tu na vareche,lebo proste na to nemam cas,ale na temu vyroby klobas mi neda nezareagovat;).jasne,ze kazdy ma svoj odskusany repcept ktory pouziva,ale zakladom su urcite kvalitne suroviny,ziadna mleta paprika zo supermarketu,ale poriadna domaca na jemnucko zomleta,z ktorej mam cervene ruky este par dni po pouziti:).nemusi byt zrovna kalocsai,pretoze u nas sa kupit neda a to co sa k nam dostane cez markety je len obchodna znacka....staci mat osvedceneho bacsiho z juhu a on sa uz postara...;-).co sa tyka masa,najlepsie maso na taketo vyrobky je zo starej prasnice(mama niekolkych generacii krmnakov),ma malo vody a riedke vlakna na ktore sa dobre "nabalia"koreniny.mlade maso ma vela vody a je tvrde a pruzne.ja osobne davam aj cast hovadzieho.a dalsou dolezitou vecou je zmiesanie vsetkeho dokopy.niekto len koreniny nasype,ja napr.papriku rozmiesam vo vode na hustu kasu a potom ju pridavam do masa.a na zaver,nema sa to miesat,ale doslova vmasirovat do masa stlacanim dlani a prstov dlllhoooo predlhooooo....;-).vysledok zaruceny;)
pusta
@elalea , tak ako to popisuješ ty, presne tak sme to robievali u nás doma, presnejšie u mojej dobrej starej mamy kedysi na tradičných domácich zabíjačkách :-)
len pre tvoje info, Kalocsai papriku kupujem u jednej tety, ktorá pri Galante pestuje sama vlastné odrody Kalocsai papriky, štipľavú i sladkú, a aj ich perfektne doma melie, som na jej zozname trvalých zákazníkov, vždy kúpim viac, môžem povedať, že sa jej rýchlo míňa a nestačí pokryť dopyt široko - ďaleko, pritom predáva lacnejšie a je oveľa kvalitnejšia ako tie rovnako označené v hypermarketoch, krásne vonia, nádherne farbí a má úžasnú neopakovateľnú zamatovú chuť :-)
tento recept je z výrobne v Madarsku, priamo od ich zamestnanca - mäsiara, je osvedčený a overený, je vynikajúci pre prípravu doma v mestskom byte, údili sme u súkromníka v ba.
nie každý má dnes možnosť domácej zabíjačky na dedine, dokonca dnes ani nna dedine nie všetci gazdovia chovajú prasatá pre seba, nieto ešte na predaj s tým, že sa pre kupcu spraví klasická tradičná domáca zabíjačka u neho doma. aj my v meste máme radi domáce a dobré :-)
však hod na varechu aj ten svoj, dakujem vopred.
rada som si podiskutovala s tebou.
elalea
@pusta.slubujem ,ze dam aj ten moj receptik na klobasy sem na varechu,ale nejdem tu teraz na jar plasit ludi s takymito zimnymi zalezitostami:-D.pride ten pravy cas,tak aj pofotim.dik za debatu;)
kukulienka71
@elalea ,tiež som toho názoru,že kvalitná domáca mletá paprika je zárukou úspechu,tiež používame takú,čo poriadne farbí...nielen farba ale aj chuť je veľmi dôležitá pri paprike.O mäse by si sa iste vedel dlho rozprávať s mojím manželom,aj o všetkých krokoch a surovinách pri výrobe,je to jeho záľuba:-)doma chované je tuti najlepšie!! pekný deň ti prajem:-)
pusta
@elalea , len pre zaujímavosť, pozerala som si v týchto dňoch viac receptov na madarských weboch na Csabai kolbász a prekvapilo ma, že 9 z 10 rcp obsahuje v čabajke čierne mleté korenie a nie málo.
tým nechcem obhajovať svoj pridaný recept, ktorý zodpovedá našim chuťovým preferenciám doma, tak ako som ho dostala.
pozri sa na nete aj ty, predpokladám, že madarčina tebe problémy nerobí.
Prajem Ti Pekný deň :-)
sanc0
Robil ste to niekto podla tohto receptu? Co som tak studoval recepty na klobasy, bezne je na 10 kg masa 180-220 gramov soli, ale 270 g a k tomu 5 g rychlosoli?
kirkis
Tot to neni pravá čabajka do čabajky sa nedáva práškový cukor ani rýchlo soľ a už vôbec nie čierne korenie! Ten to recept je maďarská parodia na čabajku. Do čabajky ide len paprika obyč sol rasca cesnak nič iné !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia