Csabai kolbász - čabajská klobása

Autor receptu: pusta

Po klobáskach sa ideme utlcť, najmä po tých pikantných madarského typu, a o čabajke ani nehovoriac. Tento recept mám z Madarska len necelý rok, ale jeho úspech už nie je len v mojej rodine a u priateľov, či známych, ale presiahol i hranice Slovenska. Nemusíme vždy kupovať, najmä ak si ju vieme urobiť aj my sami.

1 dávka
porcia
180 minút
príprava

Postup

  1. Bravčové pliecko pokrákjame na kocky ako na guláš, miesto pliecka môžeme použiť aj odrezky, ale z kvalitného a čerstvého bravčového mäsa. Zomelieme do veľkej nádoby na mlynčeku na kotúči s veľkými otvormi.
  2. Zomleté mäso osolíme, pridáme rýchlosoľ, všetky ostatné koreniny a poriadne prepracujeme. Plníme do čriev klobásovú zmes na tesno pomocou plničky. Plnenie na tesno je dôležité preto, aby tan nebo vzduch, aby sa klobásy nekazili. Klobásy párujeme, na nami želanú dlžku .
  3. Hotové klobásky údime 3 dni studeným dymom do dosiahnutia peknej červenej farby. Skladujeme na chladnom a dobre vetranom mieste. Konzumujeme varené a pečené za čerstva, ked vyschnú , môžeme konzumovať aj tepelne nezpravené. Rozpis je na 1 dávku klobás, teda na 10 kg mäsa.