Čokorezy – mandales od Angeliky fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. júna 2015
Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept)
Foto: sracz

Rcp mám od dcérky, ktorá ho pripravila na svoje „narodky“. Ja na mojej krajšej ½. Pátral som po názve, od „Googlebáčika“ som sa iba Zobraziť celý popisRcp mám od dcérky, ktorá ho pripravila na svoje „narodky“. Ja na mojej krajšej ½. Pátral som po názve, od „Googlebáčika“ som sa iba dozvedel, že „Mandala“ je harmonické spojenie kruhu a štvorca, kde kruh je symbolom neba, transcedencie, vonkajších síl a nekonečna, pričom štvorec predstavuje vnútorné sily, to, čo je spojené s človekom a zemou. Oba obrazce spojuje centrálny bod, ktorý je zároveň počiatkom i koncom celého systému. Nemyslím, že definícia vystihuje rcp, ale ručím, že rezy sú úžasné! Použijeme pekáč 320x230x60 mm

12÷15
porcií
30 minút
príprava
21 minút
na 190 °C

Suroviny

114 g opražené a pomleté
114 g pomleté
8 ks čerstvé (bielky)
200 g preosiaty
 štipka (jedlá)
 štipka
Krém čokoládový:
200 ml čerstvé vlažné
8 ks čerstvé (žĺtky)
5 PL preosiaty
200-250 g kvalitná
45 g
45 g
250 g čerstvé zmäknuté
4-5 PL
120-150 ml
2 PL na ozdobu

Online leták

Postup

  1. 1

    … pri fotení sa ráčte usmievať; potom som opražil vlašské orechy a nechal ich vychladnúť

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    osem bielkov vajíčok so štipkou jedlej sódy bicarbóny som nechal vyšľahať na „super hustú penu“ a pri ½ otáčkach som do nej PL prisypoval 200 g preosiateho práškového cukru,

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jemne nežne opatrne som potom pomocou „stierky“ zapracoval aj 228 g zmes pomletých opražených vlašských orechov a pomletých mandlí; podľa rady mojich dobrých víl učiteliek, som nezabudol ani na štipku soli

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    elektrickú rúru som nechal vyhriať na 190 °C (375 °F); vymiešané orechovo_madľové cesto bez múky som vylial a plastovou stierkou zarovnal, do vymasteného pekáča 320x230x60 mm, ktoré som potom 21´ piekol s kontrolou pri 15´_tej!!!

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v jenskej mise som „rozhabarkoval“ 200 ml vlažného mlieka (po tejto prvej skúsenosti viem, že na budúce postačuje 120÷150 ml) s 8 žĺtkami, 5 PL práškového cukru (na budúce 2÷3 PL), misu vložil do šírkou zodpovedajúceho hrnca s vriacou vodou (1 500 ml), do vyšľahanej emulzie som pridal polámané 45 g_ové „štangličky“ mliečnych a horkých ľadových gaštanov, vsypal 200 g na hrubo postrúhanej horkej „Nestle“ čokolády a nad parou som vymiešal hladký čokokrém; hotový, po krátkom ochladnutí (aby jenská misa neutrpela teplotný „šok“ a nepraskla) som ju vložil do studeného vodného kúpeľa a samozrejme krátko pomiešal

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzitým sa upieklo „cesto“, ktoré som za horúca rozrezal na ⅓

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do ochladeného čokokrému som pridal 250 g zmäknutého masla a 5 PL (rada Flérky Naďky) hustej tvrdej kyslej smotany a vzápätí opäť vymiešal, potom som misu uložil do chladničky; na budúce misu s takto vymiešaným čokokrémom nechám poriadne vychladnúť a shustnúť v studenom vodnom kúpeli a ešte ju obložím hŕbou kociek ľadu a až potom ju vložím do chladničky (chladne a hustne totiž veľmi pomaly a na dokončenie „diela“ som sa nechal budíkom zobudiť o 0315 po polnoci)

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    kedy som na 2 časti „cesta“ rozotrel čučoriedkový džem (alebo dobre odkvapkaný kompót),

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potom čokokrém; pláty poukladal do 3_poschodovej zostavy a čokokrém natrel aj na jej povrch a boky (aj po viac ako šiestich hodinách v chladničke, krém ešte nebol dostatočne hustý, pláty sa mi pri práci šmýkali jeden po druhom, ale tušil som vysoký kvalitatívny efekt konečného „výtvoru“ mojich rúk a zodpovedajúci obdiv oslávenkyne, mojej sladkej krajšej ½); povrch rezov som posypal mandľovými lupienkami

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto vyzerali po odkrojení prvých kúskov

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    takto na dezertnom tanieriku

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ktorý sme s mojou Láskou po gratulácii zapili californským bielym „Chenin Blanc Viogner r. 2012“ v slovenských kryštalových pohároch z Poltára

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a tu sme na pamätnom foto s mojou dcérkou Bábikou Angelikou, podľa ktorej perfektného „Skype_návodu“ som po prvý raz upiekol „koláčik“ bez múky; chutil naozaj úžasne a vrelo ho dávam aj do Vašej priazne!!!

    Čokorezy – mandales od Angeliky (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jozka2
Stastny ocko I manzel.Kolacik vyzera uzasne, urcite skusim,lebo taketo bez muky mozem.5*
stanci11
no tak toto upečiem mamine, mandle, čokoláda, bude v nebi :) Prosím ťa, zvedavá som, tie kaštany si v US ako zohnal? :D
radost
šťastná to rodinka..nech vám plynie denne radostná života každá hodinka..:-)
dobre varíš..pečieš..ako to robíš-že pani Obezitke utečieš..??
manya
ukladám a vyskúšam, podobnú plnku ale s kakaom som robila so svokrou ako mladá gazdinka, tak som hľadala v starom svokrinom zošite, recept som našla ale mlieko tam nešlo, takže keď dám menej mlieka bude plnka hustejšia alebo ho nahradím smotanou na šľahanie, toľko čokolády by to malo istiť, uvidím až vyskúšam;
izabella929
@sracz , tvoj zákusok je nie len krásny, ale aj čokofajný.-) v čokoláde by som sa aj kúpala a mám ju rada hlavne v zákuskoch, pretože tam ju môže iba vychutnávať a nie zbaštiť celú čokoládu hneď..tvoje fotečky sú čarokrásne.-)
patroveckypitrs
Šťastná to rodina s takým kuchárom. Mám takéto zákusky rád, len mi ich nemá kto upiecť. A sam sa moc na takéto recepty nehrniem je z toho plná kuchyňa riadu. Tak mi neostáva nič iné , len ticho zavidieť na takéto dobroty od takýchto ohromných kuchárov. Tak aspoň 5***** posielam za oceán.
laurisia
Už je v KK. Škoda, že som si ho všimla až teraz, bola by som ho upiekla hneď, ale už je v rúre iný koláč .... tak až nabudúce :-)
neposed
Tak takéto možem bez výčitiek, no vyzerá to veeeelmi chutne, už je v KK. Veľká vďaka za receptik.
aroooo
určite chutná krása, už je v chlieviku VIP receptov a čaká na najbližšiu príležitosť na vyskúšanie, samozrejme 5*
frezia68
Zákusok bez múky,ten by som rada ochutnala,lebo orechy....mandle....horká čokoláda,slovom recept vydarený a v duchu degustujem :-))) hmmm ,škoda že si tak ďaleko,tak aspoň ***** :-)
slawi
Mnaaam bezlepkovy a cokoladovy. Takych nikdy nie je dost :))
Muz, ktory pecie neskutocne :)
V tichosti zavidim :)
sracz
Milí moji, veľmi pekne Vám ďakujem za priaznivé odozvy. Potešili ste ma a obklopili nehou moje srdce. Po konzultácii s mojou Bábikou už viem, kde som pri kréme urobil chybu. Zostavuje sa v hrnci so "senwitch_ovým" dnom priamo na platni a nie nad parou, ako som to robil ja. Podľa Angeliky celý koláčik by mal byť do hodiny hotový! Ospravedlňujem sa Vám a prosím o opravu!!!