Foto: sracz
Rcp mám od dcérky, ktorá ho pripravila na svoje „narodky“. Ja na mojej krajšej ½. Pátral som po názve, od „Googlebáčika“ som sa iba Zobraziť celý popisRcp mám od dcérky, ktorá ho pripravila na svoje „narodky“. Ja na mojej krajšej ½. Pátral som po názve, od „Googlebáčika“ som sa iba dozvedel, že „Mandala“ je harmonické spojenie kruhu a štvorca, kde kruh je symbolom neba, transcedencie, vonkajších síl a nekonečna, pričom štvorec predstavuje vnútorné sily, to, čo je spojené s človekom a zemou. Oba obrazce spojuje centrálny bod, ktorý je zároveň počiatkom i koncom celého systému. Nemyslím, že definícia vystihuje rcp, ale ručím, že rezy sú úžasné! Použijeme pekáč 320x230x60 mm
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
114 g opražené a pomleté |
|
114 g pomleté |
|
8 ks čerstvé (bielky) |
|
200 g preosiaty |
|
štipka (jedlá) |
|
štipka |
|
Krém čokoládový: | |
200 ml čerstvé vlažné |
|
8 ks čerstvé (žĺtky) |
|
5 PL preosiaty |
|
200-250 g kvalitná |
|
45 g |
|
45 g |
|
250 g čerstvé zmäknuté |
|
4-5 PL |
|
120-150 ml |
|
2 PL na ozdobu |
|
Postup
-
1
… pri fotení sa ráčte usmievať; potom som opražil vlašské orechy a nechal ich vychladnúť
-
2
osem bielkov vajíčok so štipkou jedlej sódy bicarbóny som nechal vyšľahať na „super hustú penu“ a pri ½ otáčkach som do nej PL prisypoval 200 g preosiateho práškového cukru,
-
3
jemne nežne opatrne som potom pomocou „stierky“ zapracoval aj 228 g zmes pomletých opražených vlašských orechov a pomletých mandlí; podľa rady mojich dobrých víl učiteliek, som nezabudol ani na štipku soli
-
4
elektrickú rúru som nechal vyhriať na 190 °C (375 °F); vymiešané orechovo_madľové cesto bez múky som vylial a plastovou stierkou zarovnal, do vymasteného pekáča 320x230x60 mm, ktoré som potom 21´ piekol s kontrolou pri 15´_tej!!!
-
5
v jenskej mise som „rozhabarkoval“ 200 ml vlažného mlieka (po tejto prvej skúsenosti viem, že na budúce postačuje 120÷150 ml) s 8 žĺtkami, 5 PL práškového cukru (na budúce 2÷3 PL), misu vložil do šírkou zodpovedajúceho hrnca s vriacou vodou (1 500 ml), do vyšľahanej emulzie som pridal polámané 45 g_ové „štangličky“ mliečnych a horkých ľadových gaštanov, vsypal 200 g na hrubo postrúhanej horkej „Nestle“ čokolády a nad parou som vymiešal hladký čokokrém; hotový, po krátkom ochladnutí (aby jenská misa neutrpela teplotný „šok“ a nepraskla) som ju vložil do studeného vodného kúpeľa a samozrejme krátko pomiešal
-
6
medzitým sa upieklo „cesto“, ktoré som za horúca rozrezal na ⅓
-
7
do ochladeného čokokrému som pridal 250 g zmäknutého masla a 5 PL (rada Flérky Naďky) hustej tvrdej kyslej smotany a vzápätí opäť vymiešal, potom som misu uložil do chladničky; na budúce misu s takto vymiešaným čokokrémom nechám poriadne vychladnúť a shustnúť v studenom vodnom kúpeli a ešte ju obložím hŕbou kociek ľadu a až potom ju vložím do chladničky (chladne a hustne totiž veľmi pomaly a na dokončenie „diela“ som sa nechal budíkom zobudiť o 0315 po polnoci)
-
8
kedy som na 2 časti „cesta“ rozotrel čučoriedkový džem (alebo dobre odkvapkaný kompót),
-
9
potom čokokrém; pláty poukladal do 3_poschodovej zostavy a čokokrém natrel aj na jej povrch a boky (aj po viac ako šiestich hodinách v chladničke, krém ešte nebol dostatočne hustý, pláty sa mi pri práci šmýkali jeden po druhom, ale tušil som vysoký kvalitatívny efekt konečného „výtvoru“ mojich rúk a zodpovedajúci obdiv oslávenkyne, mojej sladkej krajšej ½); povrch rezov som posypal mandľovými lupienkami
-
10
takto vyzerali po odkrojení prvých kúskov
-
11
takto na dezertnom tanieriku
-
12
ktorý sme s mojou Láskou po gratulácii zapili californským bielym „Chenin Blanc Viogner r. 2012“ v slovenských kryštalových pohároch z Poltára
-
13
a tu sme na pamätnom foto s mojou dcérkou Bábikou Angelikou, podľa ktorej perfektného „Skype_návodu“ som po prvý raz upiekol „koláčik“ bez múky; chutil naozaj úžasne a vrelo ho dávam aj do Vašej priazne!!!
dobre varíš..pečieš..ako to robíš-že pani Obezitke utečieš..??
Muz, ktory pecie neskutocne :)
V tichosti zavidim :)