Čokoládový cheesecake

figovnik - bez fotkyfigovnik, 2. novembra 2013
Čokoládový cheesecake
Foto: figovnik

www.figovnik.com

Suroviny

Potrebujeme na korpus:
250 g
120 g
Na plnku:
500 g
250 g
250 g
200 g
3 ks
1 ks
300 g
Na vrch:
400 g
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Sušienky si zmixujeme na múku. Potom pridáme roztopené maslo. Poriadne premiešame. Spodok tortovej formy si vyložíme papierom na pečenie. Sušienky premiešané s maslom si prstami porozťahujeme na celý spodok formy. Môžeme dať aj 1-2cm aj na okraje do výšky – takéto okraje budú pekne držať tvar torty. Tortovú formu si dáme na plech a vložíme do rozohriatej trúby na 10 minút na 180 °C.

  2. 2

    Keď ho vyberieme necháme ho vychladnúť – dovtedy si akurát pripravíme plnku. Mascarpone a tvaroh poriadne premiešame, pridáme kyslú smotanu a zase poriadne premiešame. Postupne pridávame cukor a znova miešame. Pomaly pridávame vajcia a žĺtok, po každom dôkladne premiešame – vajíčka musia byť úplne rozmiešané do zmesi. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme k plnke. Poriadne ju premiešame, celá zmes sa pekne sfarbí na bledo-hnedú. Okraje formy si vymažeme maslom.

    Čokoládový cheesecake - obrázok 2
  3. 3

    Zmes plnky vylejeme na korpus necháme asi 5 minút odpočívať. Potom si cheesecake vložíme do rúry na 160-170 °C asi 60 minút. Cheesecake pečieme s vodným kúpelom. To znamená, že pod plech s cheesecakeom dáme ešte jeden plech napustený s vodou.

  4. 4

    Po 60-70 minútach vytiahneme plech s vodou a necháme dopiecť ešte asi 10 minút. Cheesecake by potom v tomto stave mal vyzerať asi tak, že stred sa ešte trošku trasie ako huspenina, ale okraje by mali byť už celistvo upečené (mne sa už v tejto fáze aj oddelujú od formy trošku). Trúbu vypneme a necháme ju otvorenú asi na 10cm takto necháme koláčik vychladnúť také 2 hodiny. Potom vložíme do chladničky na ďaľšie 2 hodinky, ale minimum na hodinu, no najlepšie je cez noc. Potom si môžme ešte na vrch urobiť vrstvu kyslej smotany rozmiešanej s roztopenou čokoládou.

  5. 5

    TIP: Ja som nakoniec tortu ozdobila tak, že som na vrch smotanovej vrstvy rôzne nakvapkala čokoládový toping, ktorý som s vidličkou porozťahovala do rôznych tvarov. Dobrú chuť …

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
@figovn ík no keby ste ma videli, ako som si povzdychla a vydýchla, aj by som vás s tým dychom odfúkla, ďaľšie pokušenie, čo sa nedá odolať, hneď si ukladám, tak ako som písala, hviezdičkovať budem aj keď neviem kde ich použijem.
Tak ja dnes iné nerobím, len ukladám do KK skvelé recepty..... Ach jaj, vyzerá výborne tento keksíkový koláčik, ani mi nevadí tak veľa tej čokolády ...... Vďaka za pekný fotopostup, podaril sa ti.
Nuž, akosi to nemôžem prežiť, že aby som upiekla koláč, musím najprv iný zničiť....najmä ak som v takej keksovej fabrike kedysi robila...
Veľmi pekne ďakujem za milé komentáre, som rada, že sa Vám páči. A tie fotky no, vždy to plánujem viac rozfotiť a vždy na to zabudnem pri tom varení... :)

Pridaj komentár k receptu: