Čokoládový cheesecake

Autor receptu: figovnik

www.figovnik.com

Suroviny

Postup

  1. Sušienky si zmixujeme na múku. Potom pridáme roztopené maslo. Poriadne premiešame. Spodok tortovej formy si vyložíme papierom na pečenie. Sušienky premiešané s maslom si prstami porozťahujeme na celý spodok formy. Môžeme dať aj 1-2cm aj na okraje do výšky – takéto okraje budú pekne držať tvar torty. Tortovú formu si dáme na plech a vložíme do rozohriatej trúby na 10 minút na 180 °C.
  2. Keď ho vyberieme necháme ho vychladnúť – dovtedy si akurát pripravíme plnku. Mascarpone a tvaroh poriadne premiešame, pridáme kyslú smotanu a zase poriadne premiešame. Postupne pridávame cukor a znova miešame. Pomaly pridávame vajcia a žĺtok, po každom dôkladne premiešame – vajíčka musia byť úplne rozmiešané do zmesi. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli a pridáme k plnke. Poriadne ju premiešame, celá zmes sa pekne sfarbí na bledo-hnedú. Okraje formy si vymažeme maslom.
  3. Zmes plnky vylejeme na korpus necháme asi 5 minút odpočívať. Potom si cheesecake vložíme do rúry na 160-170 °C asi 60 minút. Cheesecake pečieme s vodným kúpelom. To znamená, že pod plech s cheesecakeom dáme ešte jeden plech napustený s vodou.
  4. Po 60-70 minútach vytiahneme plech s vodou a necháme dopiecť ešte asi 10 minút. Cheesecake by potom v tomto stave mal vyzerať asi tak, že stred sa ešte trošku trasie ako huspenina, ale okraje by mali byť už celistvo upečené (mne sa už v tejto fáze aj oddelujú od formy trošku). Trúbu vypneme a necháme ju otvorenú asi na 10cm takto necháme koláčik vychladnúť také 2 hodiny. Potom vložíme do chladničky na ďaľšie 2 hodinky, ale minimum na hodinu, no najlepšie je cez noc. Potom si môžme ešte na vrch urobiť vrstvu kyslej smotany rozmiešanej s roztopenou čokoládou.
  5. TIP: Ja som nakoniec tortu ozdobila tak, že som na vrch smotanovej vrstvy rôzne nakvapkala čokoládový toping, ktorý som s vidličkou porozťahovala do rôznych tvarov. Dobrú chuť …