Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Čokoládovo-orechový koláč bez múky

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 24. októbra 2022
Čokoládovo-orechový koláč bez múky
Foto: Kulinární studio MAFRA

Maškrtiť tento koláč plný čokolády a zdravých orechov bude skrátka pôžitok. Presvedčte sa.

8
porcií
35 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

350 g
150 g
6 ks
120 g
80 ml (alebo whisky)
220 g mleté (lieskové alebo vlašské)
25 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Tortovú formu s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.

  2. 2

    Čokoládu nakrájame na kúsky, vysypeme ju do misy. Pridáme maslo nakrájané na kúsky a misu položíme nad vodný kúpeľ. Za stáleho miešania rozpustíme a zložíme z vodného kúpeľa, necháme vychladnúť.

  3. 3

    Žĺtky vyšľaháme s 2/3 kryštálového cukru do svetlej peny. Potom do nej zľahka stierkou vmiešame rozpustenú čokoládu s maslom a brandy.

  4. 4

    Mleté orechy zmiešame s kakaom a vmiešame do žĺtkovej hmoty.

  5. 5

    Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na polotuhý sneh a postupne ho opatrne vmiešame do cesta.

  6. 6

    Cesto prelejeme do formy a zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 60 minút. Na povrchu koláča sa musí vytvoriť jemná kôrka.

  7. 7

    Upečený koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho vyberieme z formy. Pred servírovaním posypeme porcie koláča na tanieri kakaom.

Diskusia k receptu