Čokoládový koláč

Čokoládovo-orechový koláč bez múky

Autor receptu: redakcia

Maškrtiť tento koláč plný čokolády a zdravých orechov bude skrátka pôžitok. Presvedčte sa.

8
porcií
35 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Tortovú formu s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
  2. Čokoládu nakrájame na kúsky, vysypeme ju do misy. Pridáme maslo nakrájané na kúsky a misu položíme nad vodný kúpeľ. Za stáleho miešania rozpustíme a zložíme z vodného kúpeľa, necháme vychladnúť.
  3. Žĺtky vyšľaháme s 2/3 kryštálového cukru do svetlej peny. Potom do nej zľahka stierkou vmiešame rozpustenú čokoládu s maslom a brandy.
  4. Mleté orechy zmiešame s kakaom a vmiešame do žĺtkovej hmoty.
  5. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na polotuhý sneh a postupne ho opatrne vmiešame do cesta.
  6. Cesto prelejeme do formy a zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 60 minút. Na povrchu koláča sa musí vytvoriť jemná kôrka.
  7. Upečený koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho vyberieme z formy. Pred servírovaním posypeme porcie koláča na tanieri kakaom.