Čokoládový koláč
Čokoládovo-orechový koláč bez múky
Autor receptu: redakcia
Maškrtiť tento koláč plný čokolády a zdravých orechov bude skrátka pôžitok. Presvedčte sa.
8 porcií |
35 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Tortovú formu s priemerom 22 cm vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
- Čokoládu nakrájame na kúsky, vysypeme ju do misy. Pridáme maslo nakrájané na kúsky a misu položíme nad vodný kúpeľ. Za stáleho miešania rozpustíme a zložíme z vodného kúpeľa, necháme vychladnúť.
- Žĺtky vyšľaháme s 2/3 kryštálového cukru do svetlej peny. Potom do nej zľahka stierkou vmiešame rozpustenú čokoládu s maslom a brandy.
- Mleté orechy zmiešame s kakaom a vmiešame do žĺtkovej hmoty.
- Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na polotuhý sneh a postupne ho opatrne vmiešame do cesta.
- Cesto prelejeme do formy a zarovnáme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 60 minút. Na povrchu koláča sa musí vytvoriť jemná kôrka.
- Upečený koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho vyberieme z formy. Pred servírovaním posypeme porcie koláča na tanieri kakaom.