Foto: violeta
Spravili sme si radosť s mojimi skvelými dcérami ;)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
80 g nasekaná |
|
130 g |
|
130 g nelúpané mleté |
|
30 g |
|
väčšia štipka |
|
120 g |
|
2 ks veľké |
|
Plnka: | |
6 ks veľké |
|
150 g |
|
50 g |
|
150 g nasekaná |
|
500 ml plnotučné |
|
Na dekoráciu: | |
250 ml |
|
100 g lúpané |
|
2 ČL |
|
|
Postup
-
1
Najpr si pripravíme korpus. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Maslo, cukor a žĺtka vymiešame do peny, primiešame vychladnutú, rozpustenú čokoládu. V druhej mise zmiešame múku, mandle, soľ a pridáme maslovo-čokoládovú hmotu. Zmes dáme stuhnúť do chladničky približne na hodinu.
-
2
Po tomto čase vytvarujeme z hmoty guľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a necháme ešte asi pol hodinu odpočinúť v chlade.
-
3
Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy, s priemerom 23 cm, vystelieme papierom na pečenie, boky formy vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom približne 27 cm, uložíme do formy, okraje necháme vyššie. S cestom sa pracuje trocha ťažšie, pretože rýchlo mäkne, preto treba pracovať rýchlo. Môžete ho upraviť vo forme rukami. Spodok popicháme vidličkou. Pečieme 20-25 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
-
4
Teraz si pripravíme plnku. Mlieko s 2/3 cukru prevaríme. Žĺtka s 1/3 cukru vymiešame do pevnej, bledej peny mixérom na vysokých otáčkach, otáčky znížime a primiešame múku. Do tejto zmesi po troche vmiešavame horúce, sladké mlieko. Zmes stále miešame metličkou a mlieko prilievame pomaly, inak by nám mohla vzniknúť "praženica".
-
5
Takto spojíme všetko sladké mlieko so žĺtkovou zmesou. Celú túto zmes preložíme do väčšieho hrnca a za stáleho miešania metličkou ju privedieme do varu. Necháme 2 minúty pobublávať. Vznikne nám hmota s konzistenciou pudingu.
-
6
Horkú čokoládu nasekáme do väčšej misy, nie z umelej hmoty! Do misy preložíme čerstvo uvarený krém a miešame až do rozpustenia čokolády. Vznikne nám veľmi chutná čokoládová plnka, ktorú metličkou občas premiešavame až do vychladnutia.
-
7
Vychladnutým krémom naplníme čokoládovo-mandľový korpus, ktorý máme stále v tortovej forme. Tortu necháme poriadne stuhnúť, my sme ju nechali v chladničke obalenú fóliou celú noc. Až potom ju vyberieme z formy a vyčnievajúce okraje zrežeme.
-
8
Lúpané mandle si upečieme v rúre na 180 °C. My sme ich piekli 10 minút. Nespotrebovali sme celých 100 g. Určitú časť sme nasekali a ostatné nechali vcelku. Smotanu na šľahanie sme vymiešali s dvoma lyžičkami práškového cukru do tuha. Dcéra tortu vyzdobila takto, ale každý má svoj vkus ;)
-
9
Tu je fotka v reze. Dobrú chuť!
Ďakujem Darinka, mala som doma obe dcéry, tak sme si to užívali ;)
Je to sýta torta, netreba preháňať :) Bielka si odkladám do mrazničky na túto skvelú dobrotu: varecha.pravda.sk/recepty/sladke-mandlove-suchare-fotorec...
Srdečne pozdravujem!
Tak tie sucháre robievam aj ja, sú úžasné. Krásny večer v kruhu rodiny!☺