Čokoládovo-mandľová torta fotorecept

violeta - fotkavioleta, 15. októbra 2016 17:35
Ďalšie recepty »
Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept)Foto: violeta

Spravili sme si radosť s mojimi skvelými dcérami ;)

8-10
porcií
60 min
príprava
20-25 min
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
80 g nasekaná
130 g
130 g nelúpané mleté
30 g
väčšia štipka
120 g
2 ks veľké
Plnka:
6 ks veľké
150 g
50 g
150 g nasekaná
500 ml plnotučné
Na dekoráciu:
250 ml
100 g lúpané
2 ČL
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Najpr si pripravíme korpus. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Maslo, cukor a žĺtka vymiešame do peny, primiešame vychladnutú, rozpustenú čokoládu. V druhej mise zmiešame múku, mandle, soľ a pridáme maslovo-čokoládovú hmotu. Zmes dáme stuhnúť do chladničky približne na hodinu.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po tomto čase vytvarujeme z hmoty guľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a necháme ešte asi pol hodinu odpočinúť v chlade.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy, s priemerom 23 cm, vystelieme papierom na pečenie, boky formy vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom približne 27 cm, uložíme do formy, okraje necháme vyššie. S cestom sa pracuje trocha ťažšie, pretože rýchlo mäkne, preto treba pracovať rýchlo. Môžete ho upraviť vo forme rukami. Spodok popicháme vidličkou. Pečieme 20-25 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravíme plnku. Mlieko s 2/3 cukru prevaríme. Žĺtka s 1/3 cukru vymiešame do pevnej, bledej peny mixérom na vysokých otáčkach, otáčky znížime a primiešame múku. Do tejto zmesi po troche vmiešavame horúce, sladké mlieko. Zmes stále miešame metličkou a mlieko prilievame pomaly, inak by nám mohla vzniknúť "praženica".

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto spojíme všetko sladké mlieko so žĺtkovou zmesou. Celú túto zmes preložíme do väčšieho hrnca a za stáleho miešania metličkou ju privedieme do varu. Necháme 2 minúty pobublávať. Vznikne nám hmota s konzistenciou pudingu.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Horkú čokoládu nasekáme do väčšej misy, nie z umelej hmoty! Do misy preložíme čerstvo uvarený krém a miešame až do rozpustenia čokolády. Vznikne nám veľmi chutná čokoládová plnka, ktorú metličkou občas premiešavame až do vychladnutia.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutým krémom naplníme čokoládovo-mandľový korpus, ktorý máme stále v tortovej forme. Tortu necháme poriadne stuhnúť, my sme ju nechali v chladničke obalenú fóliou celú noc. Až potom ju vyberieme z formy a vyčnievajúce okraje zrežeme.

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Lúpané mandle si upečieme v rúre na 180 °C. My sme ich piekli 10 minút. Nespotrebovali sme celých 100 g. Určitú časť sme nasekali a ostatné nechali vcelku. Smotanu na šľahanie sme vymiešali s dvoma lyžičkami práškového cukru do tuha. Dcéra tortu vyzdobila takto, ale každý má svoj vkus ;)

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je fotka v reze. Dobrú chuť!

    Čokoládovo-mandľová torta (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist