Čokoládovo-kávové pestrofarebné praclíky (bretzels)

amelie - fotkaamelie, 20. apríla 2015
Čokoládovo-kávové pestrofarebné praclíky (bretzels)
Foto: amelie

Tento recept na "bretzels" je pôvodne z Alsaska.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
100 g
250 g
90 - 100 g
50 g
30 g
1 čl
1 - 2 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Cukor s maslom vymiešame do peny, pridáme vanilkovú esenciu, trošku soli, potom kakao a kávu. Dobre premiešame a nakoniec postupne pridávame po lyžiciach hladkú a mandľovú múku. Vypracujeme homogénne cesto, vytvarujeme ho do gule, zabalíme ju do potravinovej fólie a uložíme na 2-3 hodiny do chladu.

    Čokoládovo-kávové pestrofarebné praclíky (bretzels) - obrázok 1
  2. 2

    Odležané cesto rozdelíme na dve časti, aby sa s ním lepšie pracovalo, každú časť rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a formičkou vytláčame praclíky (môžeme urobiť aj iné tvary). Cesto, ktoré vypadlo z formičky pri vykrajovaní, prepracujeme, rozvaľkáme a znova povykrajujeme. Praclíky potrieme rozšľahanými žĺtkami a poobraciame v mise s pestrofarebnými perličkami. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo na silikónovú fóliu.

    Čokoládovo-kávové pestrofarebné praclíky (bretzels) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme asi 20 minút v rúre predhriatej na 180°C. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Čokoládovo-kávové pestrofarebné praclíky (bretzels) - obrázok 3

Diskusia k receptu

dvorka
Úžasnééé. Už len kúpiť vykrajovačku.
amelie
@dvorka , môžeš použiť aj iné vykrajovačky, tie praclíky sú v podstate sušienky:-)))
tatranka
Formičku na praclíky som si už dávnejšie kúpila,ale akosi som sa ešte neprinútila s ňou pracovať.Vždy tvorím pracliky priamo rukou.
Takže by som takto skúsila urobiť tie tvoje.
No po prečítaní receptu mi chýba v popise,zapracovanie 400g múky hladkej a 100g múky mandlovej.
Predpokladám,že sa spracuje v bode č.1 do vymiešaného masla s cukrom a ostatnými ingredienciami.
Tie 1-2 žĺtka sú len na potieranie? Tie do cesta nejdú?
Vieš,všetko je to napísané spolu,tak mi prosím daj vedieť ako to je.Ďakujem.

amelie
@tatranka , veľmi pekne ti ďakujem za upozornenie, už je to opravené, skôr sa nedalo...
amelie
ešte si sa pýtala na žĺtky: do cesta nejdú, je to vlastne také sušienkové cesto.
marienka44
@Amelie , ked nemam mandlovu muku, ako a cim ju nahradím? Som prekvapena, že farebný posyp vydrzal a j pecenie v rúre. Ani to nemám, asi by som pouzila sezam. :-)
Krásne, nezvyklé...
amelie
@marienka , pomeľ ošúpané mandle, ak ich nemáš, aj lieskovce sú fajn:-))) Praclíky sa pečú krátko, asi sa perličky nestihnú roztopiť.
pusta1
veľmi milé, pekné, lákavé a chutné :-)
@amelie , formičku na malé pracliky si kde kúpila, prosím?
jednoznačne 5*
amelie
ďakujem, @pusta :-))) formička je z Kinekusu na Fedinovej ulici, mám ten obchodík rada, dá sa tam nájsť všeličo...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia