Čokoládové tortičky s pomarančovou omáčkou

Marek Petrán
chef de cuisine Elesko restaurant & wine bar v Modre, 25. marca 2011
Čokoládové tortičky s pomarančovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

3 ks
1 ks
65 g
35 g
125 g, zmäknuté
125 g
50 g
Pomarančová omáčka:
3 ks
20 g
100 ml
40 g
1/2 ČL
z 1/2 ks




Postup

  1. 1

    Tortičky: Pripravíme si okrúhle formičky s priemerom 5 cm a vysoké 6 cm, vymastíme ich maslom, vysypeme múkou a odložíme do chladničky. Vajcia s cukrom vyšľaháme v mise na penu a potom do nej postupne pridávame múku, zmäknuté maslo a nakoniec rozpustenú čokoládu.

  2. 2

    Vymiešame na redšie hladké cesto a ponalievame ho do pripravených formičiek. Orechy dáme do formiček a na orechy nalejeme cesto. Cesto necháme stuhnúť v chladničke asi 30 minút a potom pečieme na 220 °C 10 minút. Podávame horúce. Tortička by mala byť v strede ešte tekutá.

  3. 3

    Omáčka: Z pomarančov okrájame kôru, povykrajujeme z nich filety, vložíme do medu a necháme chvíľu odležať. Do hrnca dáme mlieko a cukor a pomaly varíme asi 1,5 hodiny, až kým mlieko nenadobudne karamelovú farbu. Potom pridáme škoricu a pomarančovú kôru, chvíľku povaríme, nato precedíme a primiešame pomaranče v mede. Tortičky podávame horúce s teplou pomarančovou omáčkou.

  4. 4

    Náš tip : Cesto na tortičky si môžeme pripraviť vopred a tortičky piecť až tesne pred podávaním. V chladničke cesto vydrží 1 týždeň.

Diskusia k receptu