Čokoládové sušienky s čokoládovými kúskami

tornadolue - fotkatornadolue, 13. februára 2011

Recept z môjho ďalšieho obľúbeného blogu theppk.com. Je veľmi jednoduchý, nenáročný na čas a suroviny. Sušienky majú úžasne plnú a teplú čokoládovú chuť.

10 minút
na 175 °C

Suroviny

3/4 hrnček
1 hrnček
2 KL
1 PL
1/2 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
3/4 hrnček
1 KL
1/2 KL
1 hrnček




Postup

  1. 1

    Pomeľte ľanové semienka (ja som ich roztĺkla v mažiariku), pridajte sójové mlieko a mixujte asi 30 sekúnd. Odložte bokom. Ja používam krabicové sójové mlieko a do tohto receptu som rovno použila čokoládové.

  2. 2

    Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakao, sódu a soľ. V inej miske zmiešajte olej a cukor, potom k nim pridajte ľanové semiačka so sójovým mliekom a vanilku (nemala som extrakt, tak som časť cukru nahradila vanilkovým. Okrem toho, v pôvodnom recepte sú až 2 hrnčeky cukru, ale podľa mňa stačí aj jeden.)

  3. 3

    Tekuté ingrediencie vlejte do misky so suchými a miešajte vareškou. Potom rukami vypracujte dostatočne tuhé cesto a pridajte doňho čokoládové kúsky (ja som si nakrájala horkú čokoládu).

  4. 4

    Tvarujte guľky, ktoré na plechu vystlanom papierom na pečenie roztlačíte na placku. Z tejto dávky vám vyjdu 3 plechy.

  5. 5

    Pozn. pod čiarou: Časť čokoládových kúskov viete nahradiť sušeným ovocím alebo orieškami alebo vanilkový extrakt mandľovým. A keď máte umelecké vlohy, budú vaše sušienky úhľadnejšie a okrúhlejšie ako moje :)

Diskusia k receptu

tornadolue
Teraz som si pozrela svoj recept v zozname ostatných receptov a musím sa normálne smiať, tomu ako divne koláčiky vyzerajú :) Ale nenechajte sa odradiť, chutia lepšie ako sa tvária, potvrdené aj od nevegánov :)
jatanika
a mne sa ten zvláštny vzhľad páči... také prekvapko, ak chutia dobre - a myslím, že budú...
nadia56
pohlad na susienky ma ozaj prekvapil, potom som si precitala zoznam surovin - to som bola rozhodnuta, ze ich upeciem a po precitani komentarov som uplne v pohode, urcite vyborne chutia, vela dobrej, kvalitnej cokolady a ostatne zdrave veci, dakujem, ukladam do kk, pekny den vsetkym:-)
tornadolue
Verím, že vás nesklamú. U nás doma sa zjedli veľmi rýchlo. Keď ich budete robiť, nezľaknite sa, cesto je pri príprave dosť mastné, ale práve preto je tam repkový olej, lebo je zdrojom omega 3 esenciálnych kyselín. Takže je to síce tuk, ale zdraviu prospešný. Ak má niekto rád sladšie, nech si dá viac cukru, ja som oproti pôvodnému receptu znížila množstvo o polovicu. A keby som sa neponáhľala, lebo muž išiel meniť vodovodnú batériu a vyháňal ma z kuchyne, možno by boli krajšie :)))
lucylee
úplne perfektné, hneď dnes skúšam, sa strašne teším a aj na ďalšie tvoje recepty...repkový olej nemám, mohla by som použiť slnečnicový?
tornadolue
@lucylee určite môžeš použiť aj slnečnicový, nič tým nepokazíš. A myslím, že hrnček, čo som použila má 250 ml, ale v podstate ide o pomer surovín, takže by to fungovalo napr. aj s 200 ml
lucylee
hneď včera som ich urobila, sú naozaj veľmi dobré, len 10 minút sa mi zdalo málo, tak som ich piekla 15-17 a to už bolo zase veľa...takže nabudúce ich naozaj nechám len tých 10 minút...
tornadolue
A možno bude ideálnych 12 minút ;-) Moja rúra tiež niekedy pečie inak akoby podľa receptu mala. Som rada, že chutili.
jatanika
@tornadolue , ty by si mohla vedieť... ako je to so skladovaním pomletých ľanových semien... ide to? doma to nemám na čom pomlieť a keď už zájdem pomlieť k našim, zdá sa mi 1 lyžica na mletie málo...
tornadolue
@jatanika Bukovský tvrdí, že zomleté ľanové semeno ani po 300 dňoch uskladnených pri izbovej teplote nezmení chuť ani obsah látok, ale aj tak odporúča zomleté semená skladovať v sklenenom pohári vo dverách chladničky. Keď sa mi nebude chcieť roztĺkať v mažiariku, kúpim rovno pomleté a šupnem do chladničky. Horšie je to s ľanovým olejom, ktorý oxiduje veľmi rýchlo. Ja som si minule kúpila celkom čerstvý a asi ho zle skladovali v obchode, lebo je horký :-(
jatanika
díky @tornadolue za info ... s tým olejom je to blbé... tovar v obchodoch niekedy skladujú naozaj všelijako...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia