Foto: mesiar50
Inšpiroval som sa krémom na tiramisu, len som k nemu ešte pridal čokoládu.Naozaj jednoduchá záležitosť, ktorú zvládne hocikto.
Suroviny
Suroviny na piškótové cesto: | |
6 ks |
|
6 ks |
|
180 g |
|
6 g |
|
180 g (polohrubá) |
|
Suroviny na čokoladový krém: | |
1000 g |
|
8 ks |
|
240 g |
|
(podľa chuti) |
|
200 g |
|
100 g |
|
100 g (na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Ahoj.Začneme najprv s prípravou piškótového cesta.Najprv si prosím prešľahaj trochu bielky.Ďalej k nim postupne pridávaj cukor a šľahaj zmes do hustej peny.Keď budeš mať na konci metličke takú,akože čiapočku tak je pena ok.
-
2
K bielkovej pene pridaj vidličkou rozmiešané žĺtky.Na pomalom stupni zmes krátko premiešaj.Šľahač môžeš dať bokom, už ho nebudeš potrebovať.Do premiešanej penovej zmesy preosej múku aj s práškom do pečiva.Zmes cesta nemiešaj, ale skôr ho otáčaj varechou od spodu k vrchu, aby si penu moc nerozbil.
-
3
Na spodok tortovej formy daj papier na pečenie a cesto tam varechou pretiahni.
-
4
Cesto som piekol 50 minút pri teplote 160 C.Upečené cesto som prekrojil na tri časti.Ďalej si ho nakrájaj na ľubovolné pásy,ale tak aby ti pasovali na plech k pečeniu.
-
5
Ďalej poukladaj cesto na plech vodorovne.Na spodný rad cesta nanes približne polovicu krému.
-
6
Na krém potom poukladaj druhý rad nakrájaného cesta.No musíš ho teraz už ukladať zvysle.Cesto ďalej zakry zostávajúcim krémom. Koláč vlož do chladničky minimálne na 12 hodín.Najlepšie je spraviť si koláč večer a cez noc sa ti potom pekne schladí.
-
7
A teraz ti (vám) ukážem, že ako som robil čokoládovú penu. Vajcia si aj s cukrom trochu premiešaš. Ďalej si dáš nádobu na tepelný zdroj a miešaš bez prestania až dotiaľ,pokiaľ sa ti zo zmesy vajec nezačne odparovať voda.V tomto čase by mala mať zmes približne 65-70 C.Neodporúča sa takéto dielo ,, hnať"nad 80 C z dôvodu takého, aby sme nebodaj nedostali sladkú praženicu.
-
8
Vaječné dielo som stiahol z tepelného zdroja pri 74 C a následne som ho zopár minút šľahal v penu.Hotová pena bola redšej konzistencie.
-
9
Na mascarpone ktoré si mal vybraté z chladničky aspoň hodinu pred použitím,pridaj vanílkovú esenciu a štvrtinu vaječnej peny.Dôkladne premiešaj a potom ďalej pridaj aj ostatnú časť peny.
-
10
Čokoládu ktorú máš rozpustenú v parnom kúpeli potom na viackrát primiešaj k vaječnej pene.
-
11
Koláč si potom môžeš podľa svojich predstáv aj trochu vyzdobiť. Želám každému peknú nedeľu.
Nevyznie to veľmi skromne, ale aj tak je krém ľahký ako ,, pierko" a naozaj je veľmi chutný.Ďakujem ti milá Izabelka.
@torti čka
Milá @torti čka, samo že to zvládneš v pohode.Ďakujem ti veľmi pekne.
@patroveckypitrs
Priateľu, ďakujem ti pekne.
Ďakujem ti veľmi pekne milá @terinka55 .
@sracz
Srdečná vďaka Feri,kamarát z ďalekej Ameriky.
Milé od teba,srdečne ti ďakujem.
@olinecka
Veľmi pekne ti ďakujem a tiež ťa pozdravujem z nizozemska.
Tánička,taká hračka pre veľkých.Samozrejme, že keď sa niekomu nechce vypekať, tak si tento dezert môže pripraviť aj z detských piškót, alebo bebe keksov a pod.
Som rád, že sa ti rezy páčia a chuťovo sú naozaj dobré.Srdečná vďaka.
@jarunka
Jednoduchá záležitosť, zvládneš to jedna radosť a vnuci sa určite potešia takejto maškrte.Ďakujem ti veľmi pekne.