Čokoládové ravioly s vanilkovou penou zabaione

Jaroslav Žídek
šéfkuchár Erdödyho paláca v Bratislave, 21. októbra 2010
Čokoládové ravioly s vanilkovou penou zabaione
Foto: vydavateľstvo Ikar

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

6
porcií

Suroviny

Cesto na ravioly:
10 g
150 ml
30 g
500 g
 štipka
40 g
2 ks
1 ks
Čokoládová plnka:
3 PL
80 g
40 g
Vanilková pena:
100 ml
100 g
1/2 ks
1/2 čl
4 pl, sladké




Postup

  1. 1

    V miske si na kvások zmiešame droždie s vlažným mliekom, štipkou cukru, lyžicou múky a dáme ho na teplé miesto vykysnúť. Medzitým v mise zmiešame 400 g múky so soľou, pridáme maslo a spracujeme ho s múkou. Pridáme rozmiešané vajcia a vykysnutý kvások, vymiesime na hladké cesto a dáme asi na 30 min. oddýchnuť. Cesto ešte raz premiesime, ihneď na pomúčenej doske vyvaľkáme a okrúhlou formičkou povykrajujeme 40 koliesok s priemerom 5 cm.

  2. 2

    Na 20 koliesok rozložíme čokoládové guľôčky a okraje cesta potrieme žĺtkom. Prikryjeme zvyšnými kolieskami a okraje popritláčame. Pripravené ravioli dáme asi na 15 minút odpočinúť do chladničky. Nakoniec ich v rozpálenom oleji (asi 1,5 minúty pri 185 °C) vysmažíme do zlatista. Hotové ravioli dáme odkvapkať na papierovú kuchynskú utierku a pocukrujeme.

  3. 3

    Čokoládová plnka: Do hrnca nalejeme smotanu a uvedieme do varu. Čokoládu rozpustíme, pridáme do smotany a premiešame.Do krému vmiešame maslo a necháme stuhnúť. Zo stuhnutej masy vyformujeme 20 guľôčok.

  4. 4

    Vanilková pena: Do misy dáme žĺtky, citrónovú kôru, cukor a vanilku. Do hrnca nalejeme vodu a uvedieme do varu. Stíšime plameň, vložíme misu a za pomalého prilievania vína šľaháme metličkou na hustú penu.

Diskusia k receptu

evanaaa
Toto muší byť teda dobré, tá plnka, a ešte na to pena, a nie pečené, ale vyprážané....
ailuj82
už od obeda sa pozerám na tento obrázok a slintám..... :-D
remcula
Slintá nás asi víc, budu se taky chodit dívat povíckrát!! :-)))))
bozulka
Ja tiež chudnem a chudnem....a stále som celá ani kúštiček neubúda.No,ale dá sa to na Vareche?
cchikung
fantastickééé,už sa teším na tú baječnú chuť,keď sa mi podarí ich urobiť.
malinka711
to vyzerá božsky !!!!!!!!!!!!!!!! celú klavesnicu som oslintala !:D:D . pridem aj zajtra ...... aspoňže obrázky sú použiteľné viackrát !! :D:D
matata1
Dievčatá spamätajte sa!!! Nie sme tu kôli chudnutiu, ale kôli pečeniu, vareniu ale hlavne kôli papkaniu. Takže šup šup k šparheltu, a uvarme si, upečme si niečo fajnové! Napr. viď. hore....Hádam nebudeme chudnúť, keď sme už toľko do seba investovali, veď si to zrátajme, koľko nás stálo každe jedno kilečko :o)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia