Čokoládové ravioly s vanilkovou penou zabaione
Autor receptu: redakcia
Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.
Postup
- V miske si na kvások zmiešame droždie s vlažným mliekom, štipkou cukru, lyžicou múky a dáme ho na teplé miesto vykysnúť. Medzitým v mise zmiešame 400 g múky so soľou, pridáme maslo a spracujeme ho s múkou. Pridáme rozmiešané vajcia a vykysnutý kvások, vymiesime na hladké cesto a dáme asi na 30 min. oddýchnuť. Cesto ešte raz premiesime, ihneď na pomúčenej doske vyvaľkáme a okrúhlou formičkou povykrajujeme 40 koliesok s priemerom 5 cm.
- Na 20 koliesok rozložíme čokoládové guľôčky a okraje cesta potrieme žĺtkom. Prikryjeme zvyšnými kolieskami a okraje popritláčame. Pripravené ravioli dáme asi na 15 minút odpočinúť do chladničky. Nakoniec ich v rozpálenom oleji (asi 1,5 minúty pri 185 °C) vysmažíme do zlatista. Hotové ravioli dáme odkvapkať na papierovú kuchynskú utierku a pocukrujeme.
- Čokoládová plnka: Do hrnca nalejeme smotanu a uvedieme do varu. Čokoládu rozpustíme, pridáme do smotany a premiešame.Do krému vmiešame maslo a necháme stuhnúť. Zo stuhnutej masy vyformujeme 20 guľôčok.
- Vanilková pena: Do misy dáme žĺtky, citrónovú kôru, cukor a vanilku. Do hrnca nalejeme vodu a uvedieme do varu. Stíšime plameň, vložíme misu a za pomalého prilievania vína šľaháme metličkou na hustú penu.