Osie hniezda
Čokoládové osie hniezda
Autor receptu: theflyingbaker
Nemáte radi škoricu? Ešte, že máme kakao :-)
15-20 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Do misky navážime múku, do stredu urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko, pridáme 2 žĺtky a olej. Dôkladne vymiesime cesto a necháme ho 45 minút prikryté utierkou odpočívať.
- Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a kakao spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10
minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s rozmermi 40x40 cm a hrúbkou asi pol centimetra. Cesto potrieme plnkou. Cesto zrolujeme a nakrájame na 15 koliesok širokých asi 2,5 cm.
- Formu na pečenie s vysokým okrajom (30x20 cm) vymažeme trochou masla alebo vyložíme papierom na pečenie a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť tesnejšie vedľa seba, inak hrozí, že sa boky vysušia.
- Koláče necháme ešte pol hodiny podkysnúť a následne pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!
- Keď je vrch trochu do ružova (asi po 20 minútach pečenia), osie hniezda vytiahneme, potrieme smotanou. Potom ich vložíme späť do rúry na cca 10 minút.
- Upečené hniezda necháme vychladnúť a servírujeme jemne posypané práškovým cukrom.