Osie hniezda

Čokoládové osie hniezda

Autor receptu: theflyingbaker

Nemáte radi škoricu? Ešte, že máme kakao :-)

15-20
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misky navážime múku, do stredu urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor, prilejeme vlažné mlieko, pridáme 2 žĺtky a olej. Dôkladne vymiesime cesto a necháme ho 45 minút prikryté utierkou odpočívať.
  2. Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a kakao spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10 minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s rozmermi 40x40 cm a hrúbkou asi pol centimetra. Cesto potrieme plnkou. Cesto zrolujeme a nakrájame na 15 koliesok širokých asi 2,5 cm.
  4. Formu na pečenie s vysokým okrajom (30x20 cm) vymažeme trochou masla alebo vyložíme papierom na pečenie a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť tesnejšie vedľa seba, inak hrozí, že sa boky vysušia.
  5. Koláče necháme ešte pol hodiny podkysnúť a následne pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!
  6. Keď je vrch trochu do ružova (asi po 20 minútach pečenia), osie hniezda vytiahneme, potrieme smotanou. Potom ich vložíme späť do rúry na cca 10 minút.
  7. Upečené hniezda necháme vychladnúť a servírujeme jemne posypané práškovým cukrom.