Čokoládová šťavnatá torta

dadush - fotkadadush, 18. februára 2015
Čokoládová šťavnatá torta
Foto: dadush

Suroviny

300 g
8 PL na varenie
350 g
250 g
1 ČL
štipka
2 ks
1 téglik
6 dl
200 g
2 dl




Postup

  1. 1

    200g Hery, 4lyžičky kakaa (môže sa pridať viacej, záleží podľa chuti) rozvaríme v 200ml vody a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Zmiešame soľ, sódu bikarbónu, múku, cukor v mise. Vajíčka s kyslou smotanou premiešame s kakaovou hmotou a pomaly primiešavame múčnu zmes. Cesto by malo mať riedku konzistenciu. Nalejeme do vopred vymastenej a kokosom vysypanej tortovej formy. Dáme piecť. Piekla som pri nižšej teplote asi hodinu a možno aj viac. Formu som mala prikrytú papierom na pečenie aby sa mi vrch nepripálil, keďže mám len vrchný ohrev.

  3. 3

    Medzitým ako sa mi torta piekla som si spravila čokoládovú polevu (roztopený tuk čo mi ostal, s čokoládou a kakaom) ale dá sa spraviť aj takto: zvyšné maslo/tuk, kakao, práškový cukor, mlieko si uvaríme za stáleho miešania. (priznám nemám tento postup odskúšaný tak neviem aká je finálna verzia). Upečený vychladnutý koláč polejeme čokoládou, posypeme ozdobnými guličkami (ale nemusíme), necháme stuhnúť a potom krájame. Dobrú chuť.

    Čokoládová šťavnatá torta - obrázok 3

Diskusia k receptu

denyany
Vyskúšam, aj keď mám overený korpus na čokotortu bez vajec. Je výborný a šťavnatý. Ale rada skúšam nové veci a zaujalo ma, že tam dávaš smotanu.
dadush
Priznám, že sama som sa bála tej smotany, nevedela som čo to spraví ale finálny výsledok ma veľmi milo prekvapil. Šťavnatosť bola akurát, torta nebola ani suchá a ani veľmi mokrá.
hubata
Prekvapilo ma vysypanie tortovej formy kokosom, nepálil sa? Istotne sa dá cesto použiť aj ako koláč. Pre tých ktorí nemajú radi mastné krémy v tortách a koláčoch je to pekný zákusok.
smejkad
Ak môžem - nepripali sa, ja tak robím napr bábovku, no a zemlovku zase vysypem formu orechami miesto strúhanky, stojí za pokus :-)
dadush
@hubata kokos sa nepripáli vobec, skôr spraví koláčik chutnejsím. Nemám rada vysypané plechy strúhankou alebo múkou.
@smejkad ešte som nepočula o vysypaní plechu orechami, ten nápad sa mi páči.
jozka2
Kolacik sa mi paci.Aj ja vysypavam formu kokosom,orechami,mandlami,alebo struhankou zo suchych keksov,zalezi co davam do cesta,ale ak robim s tvarohom plnku tak ju troche aj zahustujem kokosom,doda tvarohu vybornu chut.5.
jozka2
Este sa ta chcem opytat ci musi byt Cera,alebo moze byt aj margarin?Ceru nemam,potom by som musela asi nahradit ju mastou a to by bolo asi velmi mastne.Ak mas s tym skusenosti prosim ta daj vediet.
dadush
@jozka2 pouzite to co mate doma, osobne by som tam mast nedavala.
Akurat zajtra chcem vyskusat jeden kolacik a ide tam tvarohova plnka tak skusim tam zamiesat trocha kokosu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia