Čokoládová poézia

michal1977 - fotkamichal1977, 6. januára 2012

Niečo sladké, lacné, jednoduché a fajnové...a na dva spôsoby.

15
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
150 ml vlažné
50 g
125 g
200 g - kvalitná
1 ks
5 lyžíc
100 g -hustý
30 g rozpustené




Postup

  1. 1

    V mlieku s cukrom necháme "naštartovať" droždie.

    Čokoládová poézia - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku a maslo nakrájané na menšie kúsky. Vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť (asi 1 hodinu).

    Čokoládová poézia - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ nám kysne cesto, tak si pripravíme čokoládovú plnku. V mojom prípade 100 g čokolády na varenie a 100 gramov polámaných mikulášov. (ostali dcére po sviatkoch).

    Čokoládová poézia - obrázok 3
  4. 4

    Do polámanej čokolády pridáme pár lyžíc mlieka a slivkový lekvár. Rozpustíme nad parou, alebo ako v mojom prípade v mikrovlnnej rúre (už roky to robím v mikrovlnke a je to rýchle :) )

    Čokoládová poézia - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto som rozdelil na 4 časti. ( stačili mi len tri ale poslednú som využil tiež...)

    Čokoládová poézia - obrázok 5
  6. 6

    Použil som len tri časti cesta. Každé vyvaľkáme a natrieme plnkou. Zatočíme a vložíme do formy na terinu, ktorú sme si vymastili maslom.

    Čokoládová poézia - obrázok 6
  7. 7

    Ja som dal len tri malé záviny. Dva na spodok a jeden navrch do stredu.

    Čokoládová poézia - obrázok 7
  8. 8

    Z poslednej štvrtej časti som si spravil malé štrúdličky.

    Čokoládová poézia - obrázok 8
  9. 9

    Natrel som ich plnkou a zavinul ako mini štrúdličky.

    Čokoládová poézia - obrázok 9
  10. 10

    Štrúdličky som vložil do formy na muffiny.

    Čokoládová poézia - obrázok 10
  11. 11

    Veľký čokosen na ľavej strane pečieme pri 180 stupňoch 35 minút a malé štrúdličky len 15 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom. A je hotovo.

    Čokoládová poézia - obrázok 11
  12. 12

    Odporúčam veľký čokosen nechať vychladnúť a potom až vybrať z formy. Cesto má tendenciu prasknúť a mohol by sa vám rozlomiť.

    Čokoládová poézia - obrázok 12
  13. 13

    Malé pre moju "okaňu" a veľké pre rodičov...

    Čokoládová poézia - obrázok 13

Diskusia k receptu

3sandra3
jééminku,, aké chute si mi narobil,,, zdá sa, že zajtra to vyskúšam... vyzerá to úžasne
hubata
Mňa zaujala tá plnka: Mikulášovia s lekvárom, ja robievam len takú obyčajnú: kakaovú. No ak si to naozaj robil ty, tak je to paráda, si veľmi šikovný. Určite si dcérke urobil veľkú radosť a pochutila si na takom perfektnom koláči. Ukladám si do KK tú tvoju nezvyčajnú plnku, musím ju vyskúšať. Vďaka.
dorisa
Dala by som si, do Žiaru je to len naskok, nedonesieš???
kelsia
krásny výsledný efekt, dobré na inšpiráciu, mňam
betul
..no klobúk dolu Michal..ja robím podobné,ale si aj tak ukladám do KK..dobrý nápad s formou na muffiny a zaujala ma kombinácia čokolády+slivkový lekvár,určite vyskúšam...mimochodom pekne nafotené,vďaka za recept,no aj za tie ďalšie..nech sa ti darí...
mataliptak
no téééda toto musí byť hriešne dobré , samé dobroty sú v tom , slivkový lekvár je ten najlepší a čokoláda mnam , no super ...
marianne69
toto nema chybu,si Ty normalne sikovny chlap Misko zo Zvolena:-D Aj cokolady aj lekvaru mi ostalo dost,to sa moja polovicka potesi a ja tiez....
janger
Iste dobry kolac, teda aspon tak vyzera :-). Ta plnka sa mi tiez pozdava, cokolada so slivkovym lekvarom...
helca103
Mňam čokoládová poézia ,mne sa veľmi páčil ten nápad s formou na mufiny a tá plnka je tiež veľmi zaujímavá. Škoda že mne to doma nemá kto urobit.....ale samozrejme vyskúšam....KK
salinka
Kolacik je neodolatelny. Robim podobny, jeden zavin plnim lekvarom a druhy kakom, ale vyskusam tento tvoj sposob. Zaujala ma ta cokolada v mikrovlnke. To ma nikdy nenapadlo. Da sa to urobit bez toho, aby som ju nasledne musela pracne cistit? :-)
cica2
si velmi šikovný, recept sa mi páči:-)
michal1977
Ďakujem za pozitívne ohlasy. Nečakal som to. Čo sa týka @salinka použitia mikrovlnky, tak ja čokoládu robím iba v nej. Na tú porciu, čo som použil, tak mi stačilo len niečo cez minútu na plný výkon. Potom len miešať a všetko sa postupne roztopí. Čiže nie do úplného rozpustenia, lebo by mohla zhorieť. A použitie slivkového lekváru je preto, lebo čokoládová plnka je potom po upečení stále vláčna a nie stuhnutá. A samozrejme je to aj chutné a aj zmena stereotypu chuti čokolády. Takže ešte raz ďakujem za kladné ohlasy :)
anina43
krásne si koláče upiekol, páči sa mi nezvyčajná čoko-slivková plnka aj maličké kysnuté mafinky pre tvoju dcérku, určite tvoj recept vyskúšam, keď dostanem náladu na pečenie, len pokračuj a dik
zuzula2
tak toto je perfektne. urcite spravim to bude mat mamina velku radost cokolada a slivkovi lekvar to je jej oblubene a ked to bude zmiesane spolu.... no to bude lahoda... :-)
anene
Veľmi dobrý koláčik, včera som piekla. Len 120 ml mlieka je podľa mňa málo na 450 g múky. Ja som pridala mlieko. Nielen uložený v KK ale aj vyskúšany a veru chutil.
michal1977
@anene...dnes som si ho upiekol, takže som aj upravil to množstvo mlieka (ďakujem za upozornenie)...len až teraz som si všimol, že som nedal množstvo zmäknutého masla na vymiesenie cesta :)....skleróza :) ...teraz by to už malo byť ok.
renama
Ďakujem za recept, koláčik je neskutočne chutný a tá plnka................vynikajúca. PS: Plnila som palacinky tvarohovou plnkou a navrch som potrela túto plnku.............no mňam. Super!
marijanka712
@michal1977 , mal by si sa púrofesionálne tým venovať a ten slivkový lekvár ten ma dobil úplne zvyknem dať do makovej plnky jablká + slivkový lekvár , ale do čokolády by ma nenapadlo dík za nápad a iste aj toto príde na rad pretože sa mi tá kombinácia velmi páči s teba má rodinka iste radosť , prajem ti , aby ta to stále bavilo a aby si nás ešte s nejakými dobrotami prekvapil."smekám klobúk pred tebou"
michal1977
@marijanka712 , venovať sa tomu budem možno vtedy, keď budem bez terajšej práce... zatiaľ to je veľké hobby, ktoré vyhovuje aj mojej manželke :)
bonka6
dnes som robila tvoju cokopoeziu :-) trvalo mi to asi 2mesiace kym som sa odhodlala na kysnute cesto (nemam s nim vela skusenosti). dnes som mala volno a chut a tak som sa odhodlala. Uspech bol velky,pekny a hlavne mnam mnam.Dakujem za recept :-)
bonka6
tak sa po nom zaprasilo az nam ani na ranajky neostalo. to sme boli na to dvaja ja a priatel :-) o 4 dni mam volno a tak sa tesim na cokosen .-)
bonka6
vcera bolo volno a tak som vecer upiekla rovno 2 davky .-) zase sa po jednom zaprasilo. na ranajky a ku kave je to super mnamka. odporucam.
michal1977
@bonka6 ďakujem pekne...pochvala dodá chuť k pečeniu...a chlapovi ešte viac :) u mňa doma tiež chutí osadenstvu, takže pečieme ďalej dámy :)))
bonka6
chlap v kuchyni,vsetka cest a klobuk dole:-))) stastna to zena.ten moj zase upratuje ale varenie a pecenie je na mne a mna to bavi.tak sa tesim na skvele nove recepty:-)
salinka
@michal , prišla na rad tvoja poézia:-) čokoládu som roztopila v mikrovlnke, ako si ma naučil, zakomponovala som tam aj veľkonočné zajace. Koláč je naozaj výborný a plnku budem robiť už len podľa teba.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia