Čokoládová baba

haston - fotkahaston, 4. decembra 2009

Toto je jeden zo stoviek receptov z kuchárskej knihy SLOVENSKÁ KUCHÁRKA od Eleny Krčméry-Smatkovej. Rok vydania nie je uvedený, ale viem, že bola darovaná Zobraziť celý popisToto je jeden zo stoviek receptov z kuchárskej knihy SLOVENSKÁ KUCHÁRKA od Eleny Krčméry-Smatkovej. Rok vydania nie je uvedený, ale viem, že bola darovaná v roku 1943 ako súčasť svadobného daru. Text som neupravoval, myslím si, že je dosť zrozumiteľný. Snáď iba toľko, že baba bude v tomto prípade zrejme bábovka. Je mi jasné aj to, že nikto dnes, v ére kuchynských robotov a mixérov, nebude miešať ručne 45 min...

Suroviny

5 ks
váha 5 vajec
váha 4 vajec
váha 1 vajca
60 g
5 g
2 ks
1,5 dl
1 dl
50 g
30 g




Postup

  1. 1

    Vajcia, práškový cukor a múku miešame 3/4 hodiny. Potom pridáme čokoládu (mletú), olúpané, mleté mandle, ešte raz rozmiešame.

  2. 2

    Babovú formu vymažeme maslom, vysypeme múkou a ustrúhanými mandľami, cesto do nej nalejeme a pri miernom ohni upečieme.

  3. 3

    Upečenú babu vyklopíme a potiahneme touto polevou: múku rozmiešame so žĺtkami, smotanou na sneh, mliekom, umletou čokoládou a práškovým cukrom. Pri stálom šľahaní metličkou na sneh necháme zovrieť, odtiahneme z ohňa a ešte chvíľu šľaháme.

Diskusia k receptu

evanaaa
No, to je zaujímavý recept, ale myslím, že výsledok bude dobrý. Zaujímavá je aj tá poleva.....len či treba vážiť vajcia so škrupinou, alebo bez ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia