Čokoládová baba

Autor receptu: haston

Toto je jeden zo stoviek receptov z kuchárskej knihy SLOVENSKÁ KUCHÁRKA od Eleny Krčméry-Smatkovej. Rok vydania nie je uvedený, ale viem, že bola darovaná v roku 1943 ako súčasť svadobného daru. Text som neupravoval, myslím si, že je dosť zrozumiteľný. Snáď iba toľko, že baba bude v tomto prípade zrejme bábovka. Je mi jasné aj to, že nikto dnes, v ére kuchynských robotov a mixérov, nebude miešať ručne 45 min...

Postup

  1. Vajcia, práškový cukor a múku miešame 3/4 hodiny. Potom pridáme čokoládu (mletú), olúpané, mleté mandle, ešte raz rozmiešame.
  2. Babovú formu vymažeme maslom, vysypeme múkou a ustrúhanými mandľami, cesto do nej nalejeme a pri miernom ohni upečieme.
  3. Upečenú babu vyklopíme a potiahneme touto polevou: múku rozmiešame so žĺtkami, smotanou na sneh, mliekom, umletou čokoládou a práškovým cukrom. Pri stálom šľahaní metličkou na sneh necháme zovrieť, odtiahneme z ohňa a ešte chvíľu šľaháme.