Cmarový chlebík

decatherine - fotkadecatherine, 20. februára 2012

Zistila som, že príprava domáceho chleba je neuveriteľne fascinujúca :)

75 minút
na 230 a 190 °C

Suroviny

250 g
250 g
42 g kocka
pol ČL
odhadom
2 ČL
kvapka
(nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások. Nachvíľu namočíme droždie do vody, potom pridáme trochu múky a cukor. Zmiešame, kvások poprášime múkou, misu prikryjeme a necháme pracovať asi 25 minút.

    Cmarový chlebík - obrázok 1
  2. 2

    Nachystáme si múku do misy, vyhĺbime jamku a zapracujeme kvások. Pridáme cmar a všetky zvyšné ingrediencie. Nezabudnite na soľ :) mne sa často stáva, že si spomeniem až keď je príliš neskoro... Vymiesime na vláčne cesto, posypeme múkou a necháme kysnúť okolo 70 minút, pokiaľ nám nezdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Cesto potom ešte raz jemne vymiesime, vytvarujeme bochník, spravíme zárezy (najlepší je na to skalpel) a necháme ešte chvíľu kysnúť. Poriadne potrieme čistou, prípadne slanou vodou.

  4. 4

    Prvých 15 minút máme chlebík na 230°C, potom znížime teplotu na 190°C. Pečieme približne 75 minút do zlata.

Diskusia k receptu

pivonka
Ten je nádherný. Aj by som sa doňho pustila, ale predsa len by som uvítala aspoň približné množstvo cmaru.
vanilka111
vyzerá pekne,ja pekávam chlieb v pekárničke,ale aj bez nej,ale zdá a mi na pol kila múky veľa kvasníc,ja dávam polovičné množstvo a vykysne krásne a potom doba pečenia- naozaj 75 minút? tolko som piekla zemiakový z kila múky, obyčajný 35 minút,potom už len hrubne kôrka..
bejgi
podľa skúsenosti teda aj ja by som potrebovala presné množstvo ingrediencíí :)
dorisa
Chlebíček je prekrásny, určite aj chutný:)
kuchticka
Mne sa zda ten cas na pecenie tiez velmi dlhy. Ja peciem 45 min. a je vzdy dobre prepeceny. Prvych 10 min. na 220, potom stiahnem teplotu na 180 a dopeciem. Prave dnes som piekla a pochutnavam si na chrumkavej korke z konceka chleba. Ja peciem take podlhovaste (sisky po cesku).
rybarkuchar
V úvede píšeš: Zistila som, že príprava domáceho chleba je neuveriteľne fascinujúca . Vitaj v "klube". Už 7 mesiacov pečiem chlieb výlučne doma klasickým spôsobom v peci. Kolegovia píšu, že čas pečenia máš trochu pridlhý. Ja pečiem chlieb maximálne 45 min. Záleží od toho ako je rozpálená pec – nemôžem moc regulovať teplotu, maximálne vyvetrať. Ale 90 min. sa aj mne zdá priveľa. Neuviedol som zatiaľ žiadny z receptov na pečenie chleba, stále len skúšam a určite vyskúšam aj Tvoj recept.
marianne69
Pre mna je pecenie chlebikov jedno z najkrajsich peceni,ma v sebe nieco magicke:-) ja len malu otazocku:toho cmaru bu zo 2 dl aj stacilo nie?ci to len podla konzistencie cesta pridavas?
marcy
možno niekomu nevadí kocka drožia na pol kila múky,mne sa zdá,že je ho cítiť....na 1 kg jedna kocka,cmar či srvátka je úžasné pojidlo ...chlebík je iný,ako zarábaný vodou.Máš môj obdiv,nedaj sa odradiť mojím kybicovaním :)) švagrinka tak piekla kysnuté záviny s kockou droždia na 0,5 kg múky a sama priznala,že chutiť jej nechutilo tak veľmi,len sa striktne držala receptu,ktorý dostala od známej
afataga
mas ho krasny len sa tak usmieva :-) mohla si este pridat foto ako vyzera v reze, @marcy ja neviem s tym drozdim, aj tu je vela rcp na zaviny kde ide na pol kg muky kocka drozdia, asi treba vyskusat co komu vyhovuje
rybarkuchar
Dve kocky je naozaj priveľa. Dobre je si odložiť trochu (dve hrste) vykysnutého cesta a použiť ho ako kvások do ďalšieho cesta. Alebo si vyrobiť kvások – receptov je na nete dosť
duschko
K takemu krasnemu chlebiku si viem predstavit poriadny kus domacej prerastanej udenej slaniny a cibulu. Co sa tyka drozdia v tomto recepte, ja by som dal polovicnu davku a tak ako pise marianne69 cmaru okolo 2 dcl. Zalezi, kolko vody sa dalo na kvasok. Bezne pri peceni chleba davam cca 2.5 az 3 dcl tekutiny na o,5 kg muky. V tom uz je aj tekutina na kvasok.
decatherine
Cmar isiel do cesta vlastne namiesto vody, bolo to naozaj tak okolo 2 dcl. S dlzkou pecenia stale este pracujem a snazim sa to postupne prisposobit, viem, ze chlieb chce vela cviku, tak dakujem za rady :) Dlzka pecenia bola iba priblizna, pretoze ked som robila mensi, nie a nie byt dopeceny. A mnozstvo drozdia mi vyhovuje, aj vo viacerych receptoch take mnozstvo sedi, ale to uz je kazdeho osobna vec, ako mu chuti :)
babidka
krasny chlebik :-) ak "prepadnes " peceniu chleba tak sa vsetci u vas doma budu tesit ....Ja som jeden cas pekavala chlieb neustale , experimentovala som s roznymi mukami , skusala rozne suroviny a rozne muky , cmar , jogurt , s bylinkami ,skvarkami aj orechami :-) Teraz som musela vymenit stary sporak na drevo - v ktorom sa chlieb upiekol uplne uzasne - za novy a ten veruze nepecie dobre :-((((( Takze na cas som s chlebikom prestala , ale tvoj recept urcite tiez casom vyskusam . Drzim palce :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia