Cmarový chlebík

Autor receptu: decatherine

Zistila som, že príprava domáceho chleba je neuveriteľne fascinujúca :)

75 minút
na 230 a 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Nachvíľu namočíme droždie do vody, potom pridáme trochu múky a cukor. Zmiešame, kvások poprášime múkou, misu prikryjeme a necháme pracovať asi 25 minút.
  2. Nachystáme si múku do misy, vyhĺbime jamku a zapracujeme kvások. Pridáme cmar a všetky zvyšné ingrediencie. Nezabudnite na soľ :) mne sa často stáva, že si spomeniem až keď je príliš neskoro... Vymiesime na vláčne cesto, posypeme múkou a necháme kysnúť okolo 70 minút, pokiaľ nám nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Cesto potom ešte raz jemne vymiesime, vytvarujeme bochník, spravíme zárezy (najlepší je na to skalpel) a necháme ešte chvíľu kysnúť. Poriadne potrieme čistou, prípadne slanou vodou.
  4. Prvých 15 minút máme chlebík na 230°C, potom znížime teplotu na 190°C. Pečieme približne 75 minút do zlata.