Citrónový zákusok (Lemon Tart)

Autor receptu: babav

Jednoduchy, osviezujuci kolacik, vhodny ako zakusok po sytych jedlach.

8
porcií
30 minút
príprava
12+40 minút
na 170/150 °C

Postup

  1. Muku ,sol a studene maslo ,nakrajane na male kusky, rozdrobime rukami na konzistenciu posypky.Pridame cukor,vajcia a vypracujeme vlacne cesto,ktore vytvarujeme do bochnika a zabalene v igelite odlozime na 1 hodinu do chladnicky.
  2. Vychladene cesto na mukou posypanej doske rozgulame tak ,aby pokrylo tartovu formu s volnym dnom ,priemeru 23 cm.(Ja som cesto rozdelila do dvoch foriem ,pretoze boli mensie a plytsie).Takto pripravenu formu odlozime naspat do chladnicky na 20 minut.
  3. Pocas chladenia si pripravime plnku.Vyslahame spolu vajcia ,zltky a cukor,za staleho slahania pridavame smotanu , stavu z citronov a nakoniec primiesame na jemno nastruhanu koru z citrona.
  4. Vychladene cesto vo forme zakryjeme papierom na pecenie a zatazime ( pouzila som suchu ryzu),aby sa cesto pri peceni nevydulo.Pecieme 10 minut v predhriatej rure na 190 stupnov C,potom odstranime zataz a pecieme este 2-3 minuty odokryte tak,aby cesto bolo prepecene ,ale stale este biele.Vyberieme ho z rury a znizime teplotu na 150 stupnov C.
  5. Formu polozime na plech a opatrne naplnime pripravenou plnkou.Vlozime do rury a pecieme 35-40 minut ,az pokial nie je plnka celkom usadena.
  6. Krajame a servujeme so slahackou ,az ked je zakusok dobre vychladeny .