Citrónové kurča a pyré z pečenej tekvice

irenaw - fotkairenaw, 30. augusta 2013
Citrónové kurča a pyré z pečenej tekvice
Foto: irenaw

nepotrebuje komentár...

8-10
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

1500 g
3-4 ks
1 PL
1 PL
1-1,5 čl
1-1,5 čl
3-5 strúčikov
1 hrsť
50 g
príloha:
1 ks
1-2 PL
3-5 strúčikov
50 g
podľa potreby alebo smotana
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kôru a šťavu z dvoch citrónov dáme do misy. Pridáme kopcovitú lyžicu medu, lyžicu oleja a prelisovaný cesnak. Z tymianu oberieme lístky a tiež pridáme do misy. Pridáme aj podrvené korenie a soľ. Všetko premiešame.

    Citrónové kurča a pyré z pečenej tekvice - obrázok 1
  2. 2

    Kurča rozdelíme na malé porcie a vykostíme. Môžeme kožu nechať alebo odstrániť, podľa chuti. Kúsky kurčaťa dáme do marinády a dobre premiešame. Mäso poukladáme do zapekacej nádoby, polejeme marinádou, ktorá zostala v mise. Zatvoríme pokrievkou a odložíme do chladu. Najlepšie do druhého dňa, alebo aspoň na 2-3 hodiny.

    Citrónové kurča a pyré z pečenej tekvice - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň nakrájame tretí citrón, alebo dva, na tenké plátky a pokladieme na mäso. Na každé koliesko citróna dáme kúsok masla. Zatvoríme pokrievkou a vložíme do studenej rúry. Zapneme na 200°C a pečieme zatvorené 1 hodinu.

    Citrónové kurča a pyré z pečenej tekvice - obrázok 3
  4. 4

    Odstránime vrchnák a odokryté dopečieme do červena. Občas podlievame výpekom.

    Citrónové kurča a pyré z pečenej tekvice - obrázok 4
  5. 5

    Po vložení kurčaťa do rúry začneme s prípravou prílohy. Tekvicu hokaido dôkladne umyjeme, prekrojíme a odstránime jadierka. Nakrájame na kocky a vložíme do zapekacej nádoby. Pridáme pár strúčikov cesnaku a pofŕkame olejom. Zatvoríme vrchnákom a vložíme do rúry vedľa nádoby s kurčaťom. Upečieme do mäkka. Upečenú tekvicu aj s cesnakom rozmixujeme do hladka s kúskom masla. Podľa potreby pridáme mlieko a osolíme.

Diskusia k receptu

fialka49
Podobným spôsobom robievam, ale iba vložím olúpaný citrón a pomaranč spolu s jablkom do kuraťa a tak pečiem. Máme ho všetci radi na tento spôsob.
Určite vyskúšam aj tento podľa tvojho odporúčania. Už sa teším na nedeľu.
afataga
to kurca nema chybu, tiez robim podobne marinady, ale ja budem teraz nejaku dobu potrestana zena s tymi tekvicami :-) ja to nemam rada, radsej sa dotlacim chlebom :-)
izabella929
nooo, fajnotka.-)))vyzerá krásne a zvodne,,,tekvicové pyré aj u nás obľúbené.-)
irenaw
ďakujem za pekné komentáre :-) @afataga ja viem, tebe by som nachystala inú prílohu ;-)
mariamka
parada! citron v marinade je vzdy dobry, med, bylinky a davam aj horcicu, robila som kridelka, inak tieto tekvice viac pecieme a jeme same, taketo pyre ako prilohu som neskusala, ale ja sa nicomu nebranim, :) @irenka super :)
eviana
@irenaw , tak toto fak vyzerá úžasne žravo a chutne... to kuriatko muselo byť šťavnaté a nesmierne voňavé... ukladám a niekedy vyskúšam, mňam :)
efreet
Cim je to tam podliate na druhom obrazku? Prave to robim a mam zhruba taku marinadu ako na prvom obrazku ale na tom druhom obrazku to v tom pekaci v niecom plava a nechce sa mi verit zeby to bolo v tom kusku marinady z prveho obrazku
irenaw
@efreet je to naozaj len marináda, kurča je naukladané natesno po celej nádobe, takže zvyšná marináda nemala kam utiecť a ostala nad kurčaťom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia