Citrónové kurča a pyré z pečenej tekvice

Autor receptu: irenaw

nepotrebuje komentár...

8-10
porcií
30 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Kôru a šťavu z dvoch citrónov dáme do misy. Pridáme kopcovitú lyžicu medu, lyžicu oleja a prelisovaný cesnak. Z tymianu oberieme lístky a tiež pridáme do misy. Pridáme aj podrvené korenie a soľ. Všetko premiešame.
  2. Kurča rozdelíme na malé porcie a vykostíme. Môžeme kožu nechať alebo odstrániť, podľa chuti. Kúsky kurčaťa dáme do marinády a dobre premiešame. Mäso poukladáme do zapekacej nádoby, polejeme marinádou, ktorá zostala v mise. Zatvoríme pokrievkou a odložíme do chladu. Najlepšie do druhého dňa, alebo aspoň na 2-3 hodiny.
  3. Na druhý deň nakrájame tretí citrón, alebo dva, na tenké plátky a pokladieme na mäso. Na každé koliesko citróna dáme kúsok masla. Zatvoríme pokrievkou a vložíme do studenej rúry. Zapneme na 200°C a pečieme zatvorené 1 hodinu.
  4. Odstránime vrchnák a odokryté dopečieme do červena. Občas podlievame výpekom.
  5. Po vložení kurčaťa do rúry začneme s prípravou prílohy. Tekvicu hokaido dôkladne umyjeme, prekrojíme a odstránime jadierka. Nakrájame na kocky a vložíme do zapekacej nádoby. Pridáme pár strúčikov cesnaku a pofŕkame olejom. Zatvoríme vrchnákom a vložíme do rúry vedľa nádoby s kurčaťom. Upečieme do mäkka. Upečenú tekvicu aj s cesnakom rozmixujeme do hladka s kúskom masla. Podľa potreby pridáme mlieko a osolíme.