Citrónové kocky
majiteľka siete cukrární Alžbetka so sídlom v Novej Bani, 17. apríla 2019

Foto: Pravda - Ivan Majerský
príprava
Suroviny
| Cesto (2x): | |
| 4 ks |
|
| 4 PL |
|
| PL |
|
| 1 KL |
|
| Stredné cesto: | |
| 5 ks |
|
| 250 g |
|
| 10 PL vlažná |
|
| 250 g |
|
| 1/2 bal. |
|
| Rozvar: | |
| 500 ml |
|
| 200 g |
|
| 50 ml |
|
| z 1/2 citróna |
|
| Vanilkový krém: | |
| 2 bal. |
|
| 600 ml |
|
| 200 g |
|
| 500 g |
|
| Navrch: | |
| 1 bal. |
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Bielky a kryštálový cukor vyšľaháme dotuha, pridáme postupne žĺtky, polohrubú múku a prášok do pečiva. Takto pripravíme dve cestá, ktoré upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie – každé zvlášť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme 15 minút.
- 2
Stredné cesto: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme vlažnú vodu a ešte šľaháme. Sneh zo zvyšných bielkov vyšľaháme zvlášť. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne, striedavo so snehom vmiešame vareškou do žĺtkovej zmesi. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C 15 minút.
- 3
Rozvar: Vodu a kryštálový cukor rozvaríme, kým sa cukor nerozpustí, pridáme citrónový sirup a šťavu z citróna. Týmto rozvarom polejeme stredné – hrubšie cesto.
- 4
Vanilkový krém: Zlaté klasy rozmiešame s mliekom a dáme variť s cukrom. Uvaríme puding. Do vychladnutého pudingu pridáme maslo.
- 5
Na jedno tenké cesto dáme polovicu vanilkového krému, potom položíme stredné cesto poliate rozvarom, naň rozotrieme druhú polovicu vanilkového krému a položíme druhé tenké cesto. Polejeme citrónovou polevou prifarbenou zelenou potravinárskou farbou.
Tiež citrónový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu