Citrónové kocky
majiteľka siete cukrární Alžbetka so sídlom v Novej Bani, 17. apríla 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
príprava
Suroviny
Cesto (2x): | |
4 ks |
|
4 PL |
|
PL |
|
1 KL |
|
Stredné cesto: | |
5 ks |
|
250 g |
|
10 PL vlažná |
|
250 g |
|
1/2 bal. |
|
Rozvar: | |
500 ml |
|
200 g |
|
50 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
Vanilkový krém: | |
2 bal. |
|
600 ml |
|
200 g |
|
500 g |
|
Navrch: | |
1 bal. |
|
|
Postup
-
1
Cesto: Bielky a kryštálový cukor vyšľaháme dotuha, pridáme postupne žĺtky, polohrubú múku a prášok do pečiva. Takto pripravíme dve cestá, ktoré upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie – každé zvlášť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme 15 minút.
- 2
Stredné cesto: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme vlažnú vodu a ešte šľaháme. Sneh zo zvyšných bielkov vyšľaháme zvlášť. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne, striedavo so snehom vmiešame vareškou do žĺtkovej zmesi. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C 15 minút.
- 3
Rozvar: Vodu a kryštálový cukor rozvaríme, kým sa cukor nerozpustí, pridáme citrónový sirup a šťavu z citróna. Týmto rozvarom polejeme stredné – hrubšie cesto.
- 4
Vanilkový krém: Zlaté klasy rozmiešame s mliekom a dáme variť s cukrom. Uvaríme puding. Do vychladnutého pudingu pridáme maslo.
- 5
Na jedno tenké cesto dáme polovicu vanilkového krému, potom položíme stredné cesto poliate rozvarom, naň rozotrieme druhú polovicu vanilkového krému a položíme druhé tenké cesto. Polejeme citrónovou polevou prifarbenou zelenou potravinárskou farbou.
Tiež citrónový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu