Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Čistý koláč fotorecept

niika - fotkaniika, 14. apríla 2020
Čistý koláč (fotorecept)
Foto: niika
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
750 ml
50 g
50 g
50 g
1/2 ks
1 KL
štipka
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame s kypriacim praškom, pridáme maslo, olej a vo vlažnom mlieku rozpustené droždie, cukor, soľ. Všetko spolu vymiesime. Čim dlhšie cesto miesime tým lepšie. Necháme vykysnuť cca 30-40 minút.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 rovnaké bochníčky. Je veľa videí na internete ako môžeme cesto zaplietať, ja som improvizovala, keďže sa mi postup vo videu zdal nepochopiteľný :D

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapletený koláč preložíme na vymastený a vysypaný plech (maslo, múka) a potrieme celým vajíčkom. Koláč som piekla na 180 °C 35 minút.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobrú chuť.

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Inšpirovala som sa starým receptom mojej prababky, pár ingrediencii som vynechala, keďže mi doma chýbali, ale nabuduce určite skusim tento koláč upiecť podľa originálneho starého receptu. Je fakt chutný!

    Čistý koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

garanco
Ja mám podobný recept od mojej tety ( mala by už 116 rokov), a ten Sunar-dojčenecké sušené mlieko, mi vždy pripomínala. Ja dnes dávam zo zvyku a zo spomienky namiesto Sunaru sušené plnotučné mlieko Sabi :-))
2x niika a haji
niika
Nie, vajce patrí na pomastenie cesta. Z polovičnej dávky máte jeden koláč a z normálnej dva koláče @marienka44 (15.4.2020 16:57)

1x haji
evanaaa
Prečo čistý? Podľa mňa pekná klasická vianočka, a bude aj chutná.....
1x niika
niika
Nazvala som ho Čistý koláč iba kvôli tomu, že v recepte na foto je pod názvom Čistý koláč, takisto ho ľudia volajú aj ako Biely koláč, ak by ste chceli upiecť vianočku, tak ja osobne by som asi pridala viac cukru keďže obyčajný čistý koláč nie je sladký,ale určite by na tom nič zle nebolo :) @evanaaa (15.4.2020 18:39)

niika
Dobry večer, ja som sunar bohužiaľ doma nemala, ale verim tomu že s touto ingrediencou by bol oveľa lepší a nabuduce určite recept dodržím @garanco (15.4.2020 15:16)

haji
@mikklik krásné foto, povedené koláče, krásně zapletené.
Jako obvykle, fotky pod receptem nět. Načte se až bůhvíkdy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia