Cisársky trhanec fotorecept

matavarecha - fotkamatavarecha, 21. februára 2011

tip na rýchlu večeru alebo obed...

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

5 ks
4 dcl
250 g
 štipka
2 ks
 trošku
 štipka
50 g
50  g, ( nemusia byť)
8 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia vyšľaháme s mliekom pridáme múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor, soľ, škoricu a hrozienka. Cesto necháme odstáť pol hodiny. Na menšej panvici rozpustíme maslo a vlejeme jednotlivé porcie (4 porcie), zasypeme mandľami. Po otočení cesto potrháme, zasypeme cukrom a necháme zkaramelizovať. Trhanec podávame s ovocím alebo len tak.

  2. 2

    suroviny

    Cisársky trhanec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po chvíľke prevraciame

    Cisársky trhanec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zasypané cukrom a necháme zkaramelizovať

    Cisársky trhanec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a inokedy posypané mandľovými lupienkami

    Cisársky trhanec (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

dorisa
Sladké jedlo, to by bolo pre mojho priateľa. Ukladám.
cinkla
Bajecny trhanec - ja dam namiesto toho bieleho rafinovaneho cukru radsej med, agave alebo hnedy cukor a hodi sa k nemu ovocne pyre alebo kompot. Ale tentokrat idem cesticko vyskusat podla Tvojho receptu. Dakujem.
sovka62
Predbehla si ma. Tak už len pridám, prečo ho Rakúšania nazývajú cisársky trhanec (kaiser schmorn). Cisár Franz, manžel Sisi, na poľovačke v lese stratil svoju družinu a zablúdil. Blúdil dosť dlho, až konečne natrafil na horáreň. Horárka vzácneho hosťa hneď spoznala, chcela si ho uctiť, ale práve nemala navarené ani napečené. Jedlo chcela mať rýchlo hotové, nemala kedy piecť, tak len vyšľahala vajcia s mliekom, cukrom a múkou a vyliala na panvicu. Keď ho chcela obrátiť pretrhol sa, tak ho už len dvomi vidlička roztrhala úplne, ocukrila, dopiekla a podávala s kompótom. Cisárovi veľmi chutil a odvtedy ho žiadal i v paláci a tak sa horárkin recept rozšíril po celom Rakúsku.
matavarecha
krásny príbeh ale aj u nas je to nieako tak podobne, niečo rýchle a k tomu chutné a sladké :-)
1ariana
Je to veľmi chutné a v jednej reštaurácii ho podávajú ako dezert s ovocným pyré, je to naozaj dobrota. :o)
janger
Ja som strasny maskrtnik, tak toto je ozaj pre mna. Niekedy sa mi nieco podobne nechtiac podari, ked robim palacinky, hlavne ta prva sa mi tak potrha :-))). Tak to je potom tiez taky (ale necisarsky) trhanec...Ale nie je taky pekny, ako tento tvoj ;-)!
evia
je sezóna jahôd, mohli by sa pridať namiesto jabĺk? ak áno v akom stave surové, alebo ich trochu povariť v sirupe? neskúsili ste niekto?
maska10
Vyzera velmi chutne.Mam otazku,z toho cesta je jedna placka alebo viac kusov? Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia