Cinnabon - škoricové slimáky fotorecept

sdb - fotkasdb, 4. decembra 2014
Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept)
Foto: sdb

Ak ste mali možnosť prechádzať sa po Viedenskom SCS a dostali ste sa do časti, kde neskutočne lákavo vo§ala škorica, pravdepodobne ste narazili na Zobraziť celý popisAk ste mali možnosť prechádzať sa po Viedenskom SCS a dostali ste sa do časti, kde neskutočne lákavo vo§ala škorica, pravdepodobne ste narazili na miesto, ktoré ma pri mojich zriedkavých návštevách motivuje to vydržať. Cinnabon je škoricový kysnutý koláčik preliaty vanilkovou polevou, podáva sa ešte teplý a je balzam na unavené telo i dušu.

8
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

750 g
3 PL
1 a 1/4 ČL
1/4 ČL
1 a 1/2 ČL
4 PL
325 ml
200 g
2 ČL




Postup

  1. 1

    Škorice a cukru použite podľa chuti. Rovnako, ako si môžete recept obmeniť, napríklad pridať čokoládové vločky ako ja. Alebo sušené ovocie, nutellu, skrátka čo máte radi. Hotové kolieska sa dajú zamraziť a piecť aj po jednom (vyberte z mrazničky, nechajte hodinu nakysnúť a upečte napríklad na plechu). To je pre tých, čo zjedia všetko čo upečú ako sme my. Zle nám bolo ešte tri dni z toľkých cinnabonov :D.

    Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske pomiešame múku s cukrom, soľou a droždím. Ak nemáme k dispozícii vanilkový extrakt, nahradíme krištáľový cukor vanilkovým.

    Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom vlejeme roztopené maslo, mlieko a vajíčko a zamiešame. Nehnetieme, nemixujeme, iba zamiešame aby vzniklo jedno cesto (nie je nutné, aby bolo úplne dokonale vymiešané) odlepujúce sa od stien nádoby. Pokojne pridajte trochu mlieka, alebo múky, ak sa nesceľuje, alebo naopak je veľmi mokré, toto cesto vám to odpustí.

    Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zakryte fóliou, alebo uzavrite do nádoby a nechajte kysnúť 12 – 24 hodín. Cesto sa zdvojnásobí. Prečo tak dlho? Pretože kvasnice dokonale predpripravia lepok na trávenie a nebude vám z neho ťažko. Samozrejme, stačí ho nechať aj kysnúť kratšie s väčším množstvom kvasníc (na toto množstvo bežne 7,5g sušeného alebo tri štvrtiny kocky čerstvého droždia).

  5. 5

    Vymastite si tortovú formu, alebo plech. Vykysnuté cesto vylejte na pomúčenú pracovnú dosku a „poskladajte“ – všetky štyri strany cesta zložte na cesto tak, aby ostal pomúčený bochník. Tento vytvarujte a ľahko rozvaľkajte na asi 1 cm hrubý plát. Cesto posypte cukrovou zmesou a dochuťte podľa ľubovôle.

    Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zrolujte po dĺžke a nakrájajte na asi 3 - 4 cm hrubé kolieska (podľa výšky formy maximálne).

    Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poukladajte do plechu. Nechajte 30 minút prikryté kysnúť na mierne teplom mieste (na svetle alebo vo vyhriatej kuchyni) a rozohrejte si rúru na 180°C. Cinnabony sa môžu vo forme úplne spojiť, je to v poriadku, závisí od prípravy cesta, použitej múky a ak ste pred tým cesto zmrazili, nafúkne sa menej. Pečte cca 35 minút.

    Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na krém na povrch môžete použiť klasický vanilkový puding, ktorým ešte horúcu rolku zalejete, alebo glazúru z 2 šálok práškového cukru a 3 – 4 lyžíc mlieka. Prípadne to úplne zaklincujte krémom z 80ml mascarpone, 120ml vlažného masla, 250g práškového cukru a 1 ČL vanilkového extraktu (alebo nahraďte primerané množstvo cukru vanilkovým). Je to bomba. Doslova. :)

Diskusia k receptu

evanaaa
Hneď by som sa zahryzla, poliate s vanilkovým krémom......len nechápem koment od @priroda , ako to myslí.....?
smejkad
autorka tu ma dnes dva recepty, nie som odbornik, ale myslim, ze pekne a k obom blbe komenty
kto vie preco :-(
citroen
včera som si zarobil cesto,dnes piekol a výsledok nie je dobrý.Cesto je moc hutné,mám dojem,že v recepte niečo chýba
jjanosik
Ta skorica sa dava do cesta, na cesto (plnka) alebo do polevy; cital som recepturu aj sest razy a nie a nie to najst (ani moja spion-baba nepomohla).
1x sdb
janaor
Prave vytiahnute z rury,su vyborne.Priznavam,ze som cesto nechala kysnut iba asi 6 hodin,ani nejako vysoko nenabehli,ale teda su fakt vyborne.Vrch som poliala kyslou smotanou 30% vymiesanou so skoric.cukrom.Vdaka


58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
@Citroen - v tomto tazko poradim, presla som recept a vsetko sedi, idem skusat variantu s kvaskom, ozvem sa s vysledkom :)

@Jjanosik - bod 5 - cukrova zmes, ospraveldnujem sa, uniklo mi, ze som to nerozpisala.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia