Cinnabon - škoricové slimáky (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Ak ste mali možnosť prechádzať sa po Viedenskom SCS a dostali ste sa do časti, kde neskutočne lákavo vo§ala škorica, pravdepodobne ste narazili na miesto, ktoré ma pri mojich zriedkavých návštevách motivuje to vydržať. Cinnabon je škoricový kysnutý koláčik preliaty vanilkovou polevou, podáva sa ešte teplý a je balzam na unavené telo i dušu.

8
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Škorice a cukru použite podľa chuti. Rovnako, ako si môžete recept obmeniť, napríklad pridať čokoládové vločky ako ja. Alebo sušené ovocie, nutellu, skrátka čo máte radi. Hotové kolieska sa dajú zamraziť a piecť aj po jednom (vyberte z mrazničky, nechajte hodinu nakysnúť a upečte napríklad na plechu). To je pre tých, čo zjedia všetko čo upečú ako sme my. Zle nám bolo ešte tri dni z toľkých cinnabonov :D.
  2. V miske pomiešame múku s cukrom, soľou a droždím. Ak nemáme k dispozícii vanilkový extrakt, nahradíme krištáľový cukor vanilkovým.
  3. Potom vlejeme roztopené maslo, mlieko a vajíčko a zamiešame. Nehnetieme, nemixujeme, iba zamiešame aby vzniklo jedno cesto (nie je nutné, aby bolo úplne dokonale vymiešané) odlepujúce sa od stien nádoby. Pokojne pridajte trochu mlieka, alebo múky, ak sa nesceľuje, alebo naopak je veľmi mokré, toto cesto vám to odpustí.
  4. Zakryte fóliou, alebo uzavrite do nádoby a nechajte kysnúť 12 – 24 hodín. Cesto sa zdvojnásobí. Prečo tak dlho? Pretože kvasnice dokonale predpripravia lepok na trávenie a nebude vám z neho ťažko. Samozrejme, stačí ho nechať aj kysnúť kratšie s väčším množstvom kvasníc (na toto množstvo bežne 7,5g sušeného alebo tri štvrtiny kocky čerstvého droždia).
  5. Vymastite si tortovú formu, alebo plech. Vykysnuté cesto vylejte na pomúčenú pracovnú dosku a „poskladajte“ – všetky štyri strany cesta zložte na cesto tak, aby ostal pomúčený bochník. Tento vytvarujte a ľahko rozvaľkajte na asi 1 cm hrubý plát. Cesto posypte cukrovou zmesou a dochuťte podľa ľubovôle.
  6. Zrolujte po dĺžke a nakrájajte na asi 3 - 4 cm hrubé kolieska (podľa výšky formy maximálne).
  7. Poukladajte do plechu. Nechajte 30 minút prikryté kysnúť na mierne teplom mieste (na svetle alebo vo vyhriatej kuchyni) a rozohrejte si rúru na 180°C. Cinnabony sa môžu vo forme úplne spojiť, je to v poriadku, závisí od prípravy cesta, použitej múky a ak ste pred tým cesto zmrazili, nafúkne sa menej. Pečte cca 35 minút.
  8. Na krém na povrch môžete použiť klasický vanilkový puding, ktorým ešte horúcu rolku zalejete, alebo glazúru z 2 šálok práškového cukru a 3 – 4 lyžíc mlieka. Prípadne to úplne zaklincujte krémom z 80ml mascarpone, 120ml vlažného masla, 250g práškového cukru a 1 ČL vanilkového extraktu (alebo nahraďte primerané množstvo cukru vanilkovým). Je to bomba. Doslova. :)