Cigánska pečienka

radox1 - fotkaradox1, 10. januára 2014
Cigánska pečienka
Foto: radox1

Na cigánsku pečienku som sa vybral na vianočné trhy,ale natrafit na kvalitu a správnu prípravu je doslova problém,a tak som aj dopadol. Tak som sa Zobraziť celý popisNa cigánsku pečienku som sa vybral na vianočné trhy,ale natrafit na kvalitu a správnu prípravu je doslova problém,a tak som aj dopadol. Tak som sa rozhodol že si túto baštu pripravím opäť doma a tu je môj recept.

4-5
porcie
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 celá hlavička




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na hrubšie plátky a jemne naklepeme-nie moc na tenko,potrebujeme iba nabúrať štruktúru mäsa,potom plátky zalejeme mliekom a necháme odstáť kým sa mlieko nevsaje do mäsa. Cesnak prelisujeme,pridáme všetky koreniny(mletú papriku iba štipku),hočicu a urobíme pastu.Kazdý plátok natrieme touto zmesou a všetko zalejeme olejom.necháme odstát najlepšie cez noc.

  2. 2

    Cibuľu nakrájame na pásiky,na panvicu dáme máličko oleja a restujeme v podstate na sucho spolu s rascou,soľou do zlatohneda,a dáme bokom. Suchú panvicu poriadne rozohrejeme,vložime plátky mäsa,poriadne zatiahneme,potom stíšime plyn a dopečieme.mäso neprehadzujeme,každú stranu opekáme iba raz asi také 2-3 minuty.v mäsa je dost oleja a kedze potrebujeme mäso opekať a nie dusit,tak nepridávame olej na panvicu,nakoniec aj tak niečo mäso pustí a ostane bohatý výpek,na ktorom prehrejeme žemle reznou stranou. Finálna úprava je na každom iná,napr.ja osobne ju mám radšej s chlebom ako so žemlou,prípravou v dome si môze prílohu každý určit sám.

    Cigánska pečienka - obrázok 2
  3. 3

    Tak si užime cigánsku pokial sa tak ešte može volať,lebo už sú pokusy nám ju premenovať na rómsku vďaka chorým nadšemcom z mimovládnych oganizácii a masírovania mozgov z mainstreamových médii.vraj to je rasizmus.

Diskusia k receptu

staja
Pekne si to prichystal. Hneď by som sa ponúkla.
kukulienka71
No to by bol trošku smiešny názov:-)...Výborný recept,kvalita ako vždy!A krásna fotka.Manžel zvykne pripravovať,ale bez mlieka.Posuniem mu to,uvidíme rozdiel...*****KK
daguska
Aj v Spanielsku su nepremenovani -los gitanos- a su na to aj riadne hrdi. A k receptu: vyzera velmi chutne.
pusta
ja poznám klasickú cigánsku pečienku len tak, že vyklepaná krkovička sa osolí, namočí aspoň 1 hodinu do mlieka a opečie v horúcej bravčovej masti /nie v oleji!/ do červena. podáva sa na čerstvom chlebe alebo rozkrojenej žemli, predtým namočenej vo výpeku.
žiadne čierne korenie, červená mletá paprika, cibuľa, cesnak alebo iné - len takto "in natur".
mlieko zjemňuje chuť mäsa a namočená do mlieka sa opečie lepšie pekne do červena.
toto by som cigánskou osobne nenazvala - nič v zlom.
proti tomuto receptu nemám však zásadné námietky, určite veľmi chutná úprava :-)
krásne úvodné foto
afataga
no este ze som najedena, 800 bodov :-), inak rom vraj znamena v ich reci clovek, bez zaruky
marianne
Moj muz ju miluje,robi ju vylucne on,lebo mu ju nikto nespravi po chuti.Robi skoro identicky,namiesto oleja dava mast a na moj vkus aj dost stiplavej papriky tam sype.Ja vyjedam cibulu,velmi mi chuti. @bramborka ,kde Ty tam kapusticku vidis?:-)
1x mialui
radox1
pusta,tak ako neexistuje prava kapustnica,neexistue ani prava ciganska,respektivne daj mi nejaky zdroj ze ta tvoja klasicka je ta spravna.inac co stanok to ina ciganska.
mezi
Konečne jeden chlapský recept! Ale by the way: 1. asi si nebol na Vianočných trhoch v správnom meste! 2. ako na indukcii znížim plyn?!
paploska
mňam ja by som si dala, len ma šoklo, že sa musí namáčať do mlieka. to som fakt netušila :-(
pusta
@radox1 , nepovedala som, že tvoj recept nie je cigánska pečienka :-)
receptov je nepreberné množstvo, len som napísala klasický spôsob, ako ho poznám ja sama.
tiež som napísala, že proti tvojmu nemám zásadné námietky a že je určite chutný :-)
kimlo
Ja tiez namacam do mlieka, ale vyprazam na masti.
1x 45678
medovnicek
slintám ako bernardýn, dnes som nebola na obede a teraz vidím takúto dobrotu, vyskúšam ich urobiť podľa teba
radox1
paploska,vobec sa nemusi.robim aj bez mlieka a nejaky vyrazny rozdiel som nepostrehol
frezia
Velmi pekny recept, urobim s inou prilohou.
sovka62
Kúpenú cigánsku som už nejedla roky a to som mávala "občerstvovaciu stanicu" trnavského jarmoku doslova pár krokov od domu. To čo sa tam posledné roky predávala nemalo s dočervena opečenou cigánskou nič spoločné. Doma sa mi tiež nie veľmi darila, tak sme ju nahradili grilovaným mäsom, ale to, pravda, tiež nie je to pravé jarmočné. Takže tvoj recept vyskúšam, do jarmoku (do septembra) radšej viac razy a hádam tento roku bude jarmok opäť ako sa patrí, aj cigánskou.
brambora
@marianne pisala som, ze ja to mam rada aj s kapustickou. ;) nie, ze on ju tam ma. :DDD milujem tu chut oprazenej cibule a chrumkavej kapusticky v zemli. :D
@radox1 narobil si mi chute :D
concord
@radox1
Ja krkovičku do mlieka nepácujem, ostatné všetko podľa tvojho receptu a nechávam ju v páci aj tri dni. Nenapácovaná cigánska, bez cesnaku a ostatných ingrediencií, to je akurát tak len na predaj na vianočných trhoch t.j. ošmeknúť hlavne zákazníka s čo možno najnižššími vyrobnými nákladmi bez ohľadu na kvalitu
1x mialui
mariamka
mne by sa pacila este viac do cervena, tak si to pametam , ked uz ciganska :) inak moze byt
elysa
veru paráda, Tí moji takéto dobroty môžu...
hubata
Krkovička namočená na noc len v osolenom mlieku, vyprážaná na masti a pozor: žemľa tiež omočená rýchlo v tej masti ....

Žiadne paradajky, kapusta, cesnak, horčica, cibuľa, len široký úsmev mäsiara - taká je pravá cigánska opečená na masti do zlata.
používateľ nemá avatar
mb
mb
dakujem za recept, vyzera velmi chutne. a po novom sa to bude volat "neprisposobiva pecienka"... :)
joel
No ja taketo dobrôtky ozaj môžem..... ďakujem ti za receptík
farbuska
Aj ja mám cigánsku (takto alebo s drobnými obmenami) najradšej na chlebe. Bohužiaľ, teraz ju na trhoch väčšinou ponúkajú s nechutnou bielou žemľou. Na vianočných troch som si ju kúpila bez žemle a v inom stánku sa mi podarilo dokúpiť chlieb. Inak dávam všetko ako ty, okrem rasce, a najradšej pražím na masti alebo keď je dosť prerastená, len na sucho na grilovacej panvici.
julica
Nechala som tu odkaz o tom, aký je recept pekný, až na trápny pokus o vtip na konci - tisíckrát opakovaný výmysel, ktorý vôbec nie j evtipný. Tak čo, gádžo radox, urazil si sa? (rómovia si hovoria cigáni ale aj romáci, podobne je to v rôznych jazykoch - oboje). s láskou neprispôsobivá júlia
1x mravo
hanak
@radox 1, kašli na @julicu , treba ju poslať na Lunik na brigádu, nech sa spamäta. Ako sa bude citiť medzi svojimi
tiginko
ja som "cigánsku" tiež voľakedy milovala, keď bola poctivo odležaná v mlieku a voňavá od cesnaku, s poriadnou dávkou opečenej cibule v chrumkavej žemli. Teraz sa jej vyhýbam na verejnosti na sto honov :-(
radox1
Zial nie je to vtip a uz vobec nie vymysel ale realita.lulica ,na tuto temu sa bavit je nadlho.poukazal som na to ze ked niekto vyslovy slovo cigan v spojitosti napr. jedla(do roku 1993 to boli iba cigani),uz je z tich medii oznaceny za xenofoba.....,
chod do ciganskej dediny a postav im otazku-si rom alebo cigan?
90% ti odpovie cigan.
TENTO CLANOK HOVORY ZA SEBA.

 www.sme.sk/c/6325511/rakusky-cigansky-rezen-je-ras...


julica
Tu nie je o čom dlho sa baviť: nepoznáš výraz Romale? Predstav si, existuje viacero pomenovaní jednej entity, to je v jazyku normálne. Hovoria o sebe aj ako o Romákoch, ako som už napísala, rovnako je to v angličtine, francúžštine, nemčine. Ani černochom nehovoríme negri, lebo to je výraz otrokára... nevidím na tom nič zlé. A prečo sa ti nepáči, gádžo?
sovka62
Ľudia, veď je to choré! Čo je zlé na názve cigánska pečienka? To by sme asi nesmeli mať ani slovenskú kapustnicu, maďarský guláš, viedenský rezeň, parížsky rezeň, atď...... Veď je to tradičný názov, vždy sa tak volala a nechápem ako to niekoho môže urážať. A pomenovanie gadžo mi neprekáža, myslím si, že to v rómskom jazyku znamená neróm. To by som sa mala urážať ak ma niekto osloví Frau, alebo Missis?
afataga
@hubata nie v osolenom mlieku, sol ti maso vysusi, lebo vytahuje z neho stavu, osolit az tesne pred pripravou
ela77
@radox1 , narobil si nám chute a niektorým oživil spomienky na nezabudnuteľné cigánske pečienky na starej tržnici na centrálnom trhovisku, kde teraz stojí bývalý dom odborov. Mali výhodu, že za deň mal tvorca tejto pochúťky už aj fantastický výpek, čo doma pri robení menšieho množstva nikdy nedosiahneme.
mariadra
Nič už nie je ako bývalo... Cigánska pečienka bola najlepšia na centrálnom trhovisku v Bratislave, keď bolo trhovisko tam, kde je dnes Dom odborov. Bola z krkovičky a vždy v žemli namočenej vo výpeku. Robili ju poctivo, niekedy sme museli čakať v rade, kým sa ďalšia dopečie, taký bol o ňu záujem. Ja ju tiež robím z krkovičky a nechám ju napácovanú v mlieku s cesnakom aspoň cez noc. Vďaka za pripomenutie.
dogagador
na tuto "udicku" som sa chytila, super recept, je v poradovniku "asap".
zdezda
Mnaaaaaam, to, ze sa ma najprv v mlieku masko mocit, som nevedela, to robievam iba s rybami :), Ciganski diabli su tiez perfis, ci nie ?
salinka
Ešte som to nejedla, ale myslím, že zaradím do poradovníka :-) Veľmi lákavé!
jozka2
tvoja pecienka si zasluzi 100 bodov vyzera vynikajuco s tou cibulkou.
jozka2
noooo,ciganska pecienka nemoze byt room pecienka a kazdy rom I cigan na ten nazov musi byt hrdy .Nech sa skryju vsetky grilovane a ine pripravy masa, jedna sa o jednoduchu v priprave ale dobrotu od vydumu sveta.Nemalo by sa tu hovorit o nazve,ale chute jedla o tom tu ta varecha je.
megdesign
@Radox1 neda mi to ale @hubata je tusim wikipedia chodiaca, bo pozna spravny recept na vsetko, co ako ma byt a ak tam das napr. miesto morskej soli normalnu, uz to nema pravo drzat meno, ake tomu autor da... :D

Uz ale 8. recept /moj nevynimajuc/ som naratal s jej "spravnym nazvom" :D Ekspertka to je :P

PS: Tiez davaju u nas na jarmoku do ciganskej cibulu, salatovy list, rajcinku, kapustu, horcicu, kecup.. To mozno na jarmokoch na zahori obtahuju jarmocnikov "masnou zemlou s pecenym masom", nie ciganskou :D
1x eviana
sevil
Mr. Radox, cigánska pečienka je xenofóbny výraz, podľa našich ochrancov ľudských (akýchkoľvek) práv. Najnovšie sa má cigánska pečienka volať PRÍRODNÝ NEPRISPOSOBIVÝ REZEŇ.
mrazekit
konečne recept ktorý pridal čkovek ktorý vie variť. Pretože cigánsku pečienku kúpať vo vrenom oleji môže iba diletant a o tom že ich tu je dosť,svedčia recepty s rovnakým názvom. :-) Ale ja ju do pácu nedávam len potriem obe strany oliv. olejom v ktorom mám naložený cesnak a šups na suchú dobre rozpálenú liatinku. S paprikou to radšej neriskujem. :-)
katka78
Ak budem niekedy robiť cigánsku (toto a ostatné klasiky robí u nás zásadne maminka), tak určite podľa tohoto receptu.
katka24
mne sa to nepodarilo :/ žiadny vypek, mäsko sa mi brutálne prilepilo na panvicu
obor123
Ďakujem za inšpiráciu. Budúci týždeň už je na programe.
marika9
Ja si myslím, že ten názov vznikol z toho, že mäso pácované v mlieku a spolu s paprikou mu dáva veľmi tmavú farbu. Lebo pravá cigánska je skoro čierna a od toho ten názov. A cesnak tam nesmie chýbať - tiež dáva charakteristickú arómu. Ja teda dávam: mlieko, čierne korenie, červenú papriku, cesnak. Takto to odo mňa vyžaduje celá široká rodina, keď k nám prídu na návštevu. Zalizujú sa až za uši.
strucik
Malá anketa: Použili by ste do tohto receptu horčicu:

a) kremžskú
b) dijonskú
c) plnotučnú

Stačí, ak uvediete písmenko. :-) U mňa vyhráva b.
paploska
@radox1 (21.12.2017 21:40)

Tak po rokoch som sa k tvojej ciganskej konecne dostala a zozala domaci uspech :-) dakujem, bude patrit k oblubenym. v zemli od @babkamt


1x haji
vcelar
Cigánska sa tak volá preto lebo príprava je prevzatá od cigánov
ULEŽANE CIBULOVO SOLENÉ MÄSO
ČESNAK A BYLINKY ! NIE JE NATOM NIČ HANLIVEHO!
45678
@kvakac super recept, až na to, že uprednostňuješ chlieb a fotíš žemľu? :-))) cigánska podľa mojej chuti a tiež, s chlebíkom:-)
1x kvakac
haji
@45678 (25.6.2020 13:28)
Jsi si jistá, že @kvakac ? Není tu pod týmto receptom od něho žádný koment, foto. Spíš překlep v oslovení.
1x kvakac
45678
@kvakac (25.6.2020 18:51)

:-))) pripadalo mi, že ten recept sa na Teba podobá, ospravedlňujem sa Tebe aj @radosx1. Cigaňa je super, soľ, mlieko, mleté korenie a dobrý chlebík vždy privítam :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia