Cícerová polievka so šampiňónmi

robzle - fotkarobzle, 1. decembra 2011
Cícerová polievka so šampiňónmi
Foto: robzle

Tento recept je vylepšením receptu, ktorý sme zvykli variť doma. Keďže milujem polievky, už odskúšané recepty si vždy upravím a doplním.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
2 ks
3 ks
3 strúčiky
1 ks menšia
1 ks malý
2 PL
1/2 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    Suchý cícer si namočíme minimálne na 12 hodín do vody (ja namáčam aj 16 hodín). Takto namočený cícer dáme do väčšieho hrnca, mrkvu a pór nakrájame na kolieska. Do hrnca pridáme na tenšie kolieska nakrájanú mrkvu, nalejeme vodu a privedieme do varu.

  2. 2

    Približne po 15 minútach pridáme nakrájaný pór, ochutíme vegetou (prípadne polievkovým korením) a mletým čili, necháme variť ďalších cca 45 minút. Zatiaľ si nakrájame šampiňóny na plátky, menšiu cibuľu na drobno, v menšom hrnci zohrejeme olivový olej, do sklovita opražíme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny. Za stáleho miešania podusíme 5 minút a dáme do polievky (po 45 minútach od začiatku vretia).

  3. 3

    Ďalej primiešame paradajkový pretlak (osobne pridávam aj kopcovitú kávovú lyžičku cukru, aby polievka nebola primoc kyslá) a pretlačený cesnak, necháme ešte 15 minút prejsť varom. Napokon si nasekáme petržlenovú vňať, ktorú pridáme až tesne pred odstavením spolu s majoránkou.

Diskusia k receptu

marta23
Mám malú poznámočku: majoránka sa nemá varfiť, zhorkne. Tá sa pridáva do jedla nakoniec a už sa nevarí. A slovo "vretie" neexistuje. Správne má byť začiatku varu. Vadí mi to v tom texte. Ale polievku si uvarím.
marianne69
paradna polievka,strukovinove mame radi a tato nema chybu,cicer som vcera zrovna kupila,takze bude
macusa
takto robim fazulovu len bez sampionov
nabuduce bude s cicerom!
dakujem za recept
robzle
@marta23 Čo sa týka tej majoránky, máš samozrejme pravdu. Väčšina byliniek sa pridáva až tesne pred odstavením, prípadne už po odstavení. Priznám sa, že ja majoránku inak nepoužívam. Vďaka za opravu.
janger
Cicerovu som este nerobila. Dobra, syta polievocka.