Cícerová polievka so šampiňónmi
Autor receptu: robzle
Tento recept je vylepšením receptu, ktorý sme zvykli variť doma. Keďže milujem
polievky, už odskúšané recepty si vždy upravím a doplním.
6 porcií |
30 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Suchý cícer si namočíme minimálne na 12 hodín do vody (ja namáčam aj 16 hodín). Takto namočený cícer dáme do väčšieho hrnca, mrkvu a pór nakrájame na kolieska. Do hrnca pridáme na tenšie kolieska nakrájanú mrkvu, nalejeme vodu a privedieme do varu.
- Približne po 15 minútach pridáme nakrájaný pór, ochutíme vegetou (prípadne polievkovým korením) a mletým čili, necháme variť ďalších cca 45 minút. Zatiaľ si nakrájame šampiňóny na plátky, menšiu cibuľu na drobno, v menšom hrnci zohrejeme olivový olej, do sklovita opražíme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny. Za stáleho miešania podusíme 5 minút a dáme do polievky (po 45 minútach od začiatku vretia).
- Ďalej primiešame paradajkový pretlak (osobne pridávam aj kopcovitú kávovú lyžičku cukru, aby polievka nebola primoc kyslá) a pretlačený cesnak, necháme ešte 15 minút prejsť varom. Napokon si nasekáme petržlenovú vňať, ktorú pridáme až tesne pred odstavením spolu s majoránkou.