Cícerová polievka so šampiňónmi

Autor receptu: robzle

Tento recept je vylepšením receptu, ktorý sme zvykli variť doma. Keďže milujem polievky, už odskúšané recepty si vždy upravím a doplním.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Suchý cícer si namočíme minimálne na 12 hodín do vody (ja namáčam aj 16 hodín). Takto namočený cícer dáme do väčšieho hrnca, mrkvu a pór nakrájame na kolieska. Do hrnca pridáme na tenšie kolieska nakrájanú mrkvu, nalejeme vodu a privedieme do varu.
  2. Približne po 15 minútach pridáme nakrájaný pór, ochutíme vegetou (prípadne polievkovým korením) a mletým čili, necháme variť ďalších cca 45 minút. Zatiaľ si nakrájame šampiňóny na plátky, menšiu cibuľu na drobno, v menšom hrnci zohrejeme olivový olej, do sklovita opražíme nakrájanú cibuľu a pridáme šampiňóny. Za stáleho miešania podusíme 5 minút a dáme do polievky (po 45 minútach od začiatku vretia).
  3. Ďalej primiešame paradajkový pretlak (osobne pridávam aj kopcovitú kávovú lyžičku cukru, aby polievka nebola primoc kyslá) a pretlačený cesnak, necháme ešte 15 minút prejsť varom. Napokon si nasekáme petržlenovú vňať, ktorú pridáme až tesne pred odstavením spolu s majoránkou.