Foto: tiziana
Ciabatta - taliansky chlebík. Ciabattu mám veľmi rada a tak som sa rozhodla, že si ju upečiem doma. Veď všetko kupovať nemusím... A verte Zobraziť celý popisCiabatta - taliansky chlebík. Ciabattu mám veľmi rada a tak som sa rozhodla, že si ju upečiem doma. Veď všetko kupovať nemusím... A verte - neverte, bola som i ja prekvapená, ako sa mi vydarila. Je chutná, ľahká a mäkká.
porcie
Postup
-
1
Pripravíme si kvások (trošku vody, cukor, kvasnice). Zvyšné suroviny si dáme do misy, pridáme hotový kvások a vymiesime nelepivé cesto, ktoré nakoniec po povrchu pomúčime a necháme kysnúť (asi 1,5 hodiny). tip: do cesta môžeme pridať nakrájané olivy :) zelené alebo čierne? nechám na vás :)
-
2
Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku alebo fóliu, už ho nemiesime, rozdelíme na 4 časti, z každej časti urobíme obdĺžnik alebo ovál, prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút oddychovať na plechu.
-
3
Predhrejeme rúru a pečieme pri 200 st. asi 20 minút. Po upečení ich vyberieme a dáme na mriežku vychladnúť. Keď je ciabatta horúca, je tvrdá ako kameň, keď na ňu zaklopeme, zvuk by mal znieť duto. A tým ako chladne, tak ciabattka mäkkne.
-
4
Šalátik k ciabattke: rajčiaky, mozarella, čerstvá bazalka a olivový olej. Dobrú chuť!
@2010 do ciabatty ide olivový olej, tak určite, to že nie je moc dieravá
1. piekla som ju v rúre
2. čas kysnutia je udávaný v popise receptu
3. z dieravého chleba sa ja moc nenajem :)
4. povrch ciabatty má byť bledý, mäkký a nie tmavý či chrumkavý ako slovenský chlieb...
...takže v konečnom dôsledku ja som nadmieru spokojná :)...
Aku ja poznam v Taliansku je super chrumkava a zlatista , ale je to asi ina...
ked neverite chodte do encyklopedie a kdo nema rad diery v chlebe ani korku tak si da focacciu.
en.wikipedia.org/wiki/Ciabatta...
@2010 pozrela som si aj video, mne by sa to tak doma určite nepodarilo upiecť, ale páči sa mi