Ciabatta

tiziana - fotkatiziana, 16. júla 2012
Ciabatta
Foto: tiziana

Ciabatta - taliansky chlebík. Ciabattu mám veľmi rada a tak som sa rozhodla, že si ju upečiem doma. Veď všetko kupovať nemusím... A verte - neverte, bola som i ja prekvapená, ako sa mi vydarila. Je chutná, ľahká a mäkká.

4
porcie

Suroviny

500 g
350 ml vlažná
20 g
2 PL
1 KL
2 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások (trošku vody, cukor, kvasnice). Zvyšné suroviny si dáme do misy, pridáme hotový kvások a vymiesime nelepivé cesto, ktoré nakoniec po povrchu pomúčime a necháme kysnúť (asi 1,5 hodiny). tip: do cesta môžeme pridať nakrájané olivy :) zelené alebo čierne? nechám na vás :)

    Ciabatta - obrázok 1
  2. 2

    Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku alebo fóliu, už ho nemiesime, rozdelíme na 4 časti, z každej časti urobíme obdĺžnik alebo ovál, prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút oddychovať na plechu.

    Ciabatta - obrázok 2
  3. 3

    Predhrejeme rúru a pečieme pri 200 st. asi 20 minút. Po upečení ich vyberieme a dáme na mriežku vychladnúť. Keď je ciabatta horúca, je tvrdá ako kameň, keď na ňu zaklopeme, zvuk by mal znieť duto. A tým ako chladne, tak ciabattka mäkkne.

    Ciabatta - obrázok 3
  4. 4

    Šalátik k ciabattke: rajčiaky, mozarella, čerstvá bazalka a olivový olej. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

2010
Si si ista ze si piekla ciabattu nie daco ine ako pane ?


tiziana
@danielas @hviezdickaz ďakujem, vyskúšajte, určite bude chutiť aj vám :)
@2010 do ciabatty ide olivový olej, tak určite, to že nie je moc dieravá
1. piekla som ju v rúre
2. čas kysnutia je udávaný v popise receptu
3. z dieravého chleba sa ja moc nenajem :)
4. povrch ciabatty má byť bledý, mäkký a nie tmavý či chrumkavý ako slovenský chlieb...
...takže v konečnom dôsledku ja som nadmieru spokojná :)...
ajuska155
@tiziana súhlasím , vydarila sa ti dokonale .............. musím vyskúšať :-) čo tam po pár dierach :-)
2010
Hlavne ze ti chuti,
Aku ja poznam v Taliansku je super chrumkava a zlatista , ale je to asi ina...



tatranka
@2010 ďakujem za tento ohromný a názorný popis chrumkavej Ciabatty.Takto si prestavujem ciabattu.
afataga
obe vyzeraju vyborne, aj ked je kazda ina, kazdy ma ine chute a tak je to v poriadku
babidka
Kazdy ma rad nieco ine :-) je pravda , ze mne tato ciabata pripomina skor tzv.sendvicovy chlebik a ja mam najradsej ciabattu presne taku ako ju popisuje @2010 -teda deravu a s chrumkavou korkou :-) ale urcite vyskusam aj tvoj recept ...clovek nikdy nevie , co ho prijemne prekvapi !
sneica
receptik ulozim a niekedy upeciem pre moju rodinku...pecivo sice nejem ale aj ja sa chcem tesit z krasne upeceneho pecivka ktore by vsetkym doma chutilo...mas ich peknucke...
cica2
@tiziana chlebík sa ti krásne vydaril, aj foto! :-)

@2010 pozrela som si aj video, mne by sa to tak doma určite nepodarilo upiecť, ale páči sa mi
dagmar73
podla tohto receptu cabiattu robievam na oslavy, naposledy zo 6-nasobnej davky a vzdy sa zje do poslednej omrvinky , dakujem za recept nenarocny a velmi chutny...
marto990
ciabata vyborna, vyskusal som..robila si to aj z nejakej inej muky? skusala si trebars pol na pol s celozrnnou al?