Ciabatta
Autor receptu: tiziana
Ciabatta - taliansky chlebík. Ciabattu mám veľmi rada a tak som sa rozhodla, že
si ju upečiem doma. Veď všetko kupovať nemusím... A verte - neverte, bola som i ja
prekvapená, ako sa mi vydarila. Je chutná, ľahká a mäkká.
Postup
- Pripravíme si kvások (trošku vody, cukor, kvasnice). Zvyšné suroviny si dáme do misy, pridáme hotový kvások a vymiesime nelepivé cesto, ktoré nakoniec po povrchu pomúčime a necháme kysnúť (asi 1,5 hodiny).
tip: do cesta môžeme pridať nakrájané olivy :) zelené alebo čierne? nechám na vás :)
- Keď cesto zdvojnásobilo svoj objem, vyklopíme ho na dobre pomúčenú dosku alebo fóliu, už ho nemiesime, rozdelíme na 4 časti, z každej časti urobíme obdĺžnik alebo ovál, prikryjeme utierkou a necháme ešte 30 minút oddychovať na plechu.
- Predhrejeme rúru a pečieme pri 200 st. asi 20 minút. Po upečení ich vyberieme a dáme na mriežku vychladnúť. Keď je ciabatta horúca, je tvrdá ako kameň, keď na ňu zaklopeme, zvuk by mal znieť duto. A tým ako chladne, tak ciabattka mäkkne.
- Šalátik k ciabattke: rajčiaky, mozarella, čerstvá bazalka a olivový olej.
Dobrú chuť!